Bohemian Wine Souls

Egyperces impressziók - Teperberg Vision Malbec 2020

2021. november 11. 09:18 - Winesoul

Fél év távollét után két csodás hétre Bohemian hazatért! Amikor szólt a hazaútról nem voltam rest és ennek örömére kapva-kaptam az alkalmon és összeraktam egy Welcome Home borlapot. Közel 9 órás fárasztó autóút után nehéz dilemma elé került, amikor is megszemlélte a terítékre került versenyzőket, amelyet aprólékos pontossággal szedtem össze a szívének kedves fajtákat/borvidékeket illetve igazi izgalmakkal kecsegtető tételeket. Végül azon este folyamán a Gellavilla alap, csavarzáras '19-es Olaszrizlingje lett megpattintva, amely már szép éretté kerekedett a palackban. Meg volt benne minden, ami miatt az Én kedves barátomnak a szívéhez nőtt e fajta!

Természetesen Ő se üres kézzel tért haza és pár nappal később az idehaza alig ismert roter veltliner fajtából ízleltünk meg közösen egy bort. Nagyon érdekes illata volt, trópusi gyümölcsös, pici maradékcukor is tuti volt benne, de egyben tartalmazta azt a precizitást, ami sógorék boraira jellemző. Amúgy nagyon hálás vagyok Bohemian-nek mert legutóbb a Gemischter Satz-zal is olyat mutatott számomra, ami megfogott és azóta is foglalkoztat. Így, idővel biztosan mélyebben fogunk foglalkozni a roter veltliner fajtával is a blog hasábjain.

No, a kis felvezető szöveg után szép lassan közeledünk a beszámolóm főszereplője felé. Őszintén szólva egészen ezelőtt mindketten egyetlen egy izraeli bort kóstoltunk, ami nem más volt, mint a Binyamina Teva Shiraz. Ezt a legnagyobb hazai borkereskedés válogatta be rövid ideig, kis színesítésként a portfóliójába. Bevallom, hiába "csak" 3000Ft körüli áron volt kapható, olyan benyomást sikerült elérnie Nálunk, hogy azóta is emlegetjük Bohemian-nal és Sunshine-nal a pillanatot, amikor is megízleltük közösen azt a nedűt. Ha pedig egy ilyen bornak ekkora hatása volt ránk felmerült bennem a kérdés: Vajon mit tudhat és adhat az akkor kis hazánkban is kapható Chosen Diamond?, amely a pincészet egyik csúcsbora. Sajnos ez egyenlőre talány marad egészen addig, amíg nem sikerül találok egy külhoni webshopot ahol kapható és szállít persze kis hazánkba, de ha sikerrel járok akkor ígérem Nektek, hogy beszámolok/beszámolunk róla! 

Az estre rátérve, amikor is "szemügyre" vettük a 2020-as Teperberg Vision Malbec-et, egy különleges kulináris élménnyel szerettem volna meglepni Bohemian-t, mielőtt még visszatér az oly távoli havas hegyekbe. Végül persze nem sikerült időre kész lennem és Ő nagylelkűen besegített és finomhangolta a bor mellé megálmodott ételt.

A kép alatt megosztott Veletek a receptet és természetesen sor kerül a borról való meglátásainkra is!


248445687_374880071089358_8774380001946874618_n.jpg

Alapvetően mikor szépen előre megterveztem az ételt, egy dologgal nem számoltam, mégpedig, hogy a Kanálka Szilva Chatney-ja készlethiányos az összes vadnyugati lelőhelyen. Bevallom, ennek a megvásárlását az utolsó napra hagytam, mert eszembe se jutott, hogy ilyen előfordulhat, meg persze kicsit lusta is voltam. Természetesen Fortuna újfent rám vetette vigyázó szemeit és szerencsére találtam általa alternatívát.

Vörösboros - szilvás vörösborlekváros sertés szűzpecsenye

  • Végy egy szép szelet sertés szűcspecsenyét, majd felszeletelve/apróra vágva - kinek, hogy szimpi - dobd a forró serpenyőbe!
  • Mikor már kezd kifehéredni a hús öntsd fel a főzőborral - amely jelen esetben egy malbec-et tartalmazó hazai nedű volt - , de azért maradjon 2-3 dl-nyi mennyiség a palackban. Részben a végső simításhoz, meg persze számotokra is maradjon, mégiscsak megadja a kezdő hangulatot az este további részének! :D
  • Borítsd rá a szilva chatney-t/szilvalekvárt/jam-et/borlekvárt. Én a Borlekvár Manufaktúra vörösboros-szilvás borlekvárját használtam jelen esetben.  
  • A són túl, Mi két spéci fűszer keveréket használtunk az egyik a korábban már emlegetett Fűszerész Sertésropogós és a csopaki Tamás Pince 1000 és 1 éjszaka fűszerkeverékét. 
  • Végül hozzáadtunk 2 csipet nádcukrot és kb 1dl-nyi bort, majd rizsliszt hozzáadásával besűrítettük
  • Utólag beláttuk, hogy a fűszerekből sok lett hozzáadva, mivel a borlekvár is elég fűszeres volt, így  a szósz kóstolásakor volt a legvégén némi kesernyés íz, de még számunkra abszolút nem volt zavaró. Hogy vajon tényleges mi volt a ludas ezért azzal nem foglalkoztunk, de az egyszerűség kedvéért leírom a verziókat. Mindhárom termékben van szegfűszeg, talán ez volt a sok vagy a Tamás pince keverékében lévő csillagánizs netán a kardamom, de az is lehet, hogy a Fűszeresében lévő szegfűbors. Egyszóval inkább mokkáskanálnyi mennyiséggel kezdjétek - Mi teáskanálnyit használtunk - , aztán lehet tetszés szerint még variálni!

Most pedig jöjjön a bor!

Teperberg Vision Malbec 2020

Borászatról: A jelenleg is családi kézben lévő pincét 1870-ben alapították és egyike a legnagyobb izraeli borászatoknak. A területeik egészen elképesztő 350ha-os  méretű területen fekszenek Izrael szerte. Portfóliójuk nagyon széles, szépen lefedik az igényeket és sok különleges fajtával dolgoznak és palackoznak fajtaborként a komolyabb szériákban is, mint pl: petite sirah; petit verdot; colombard; sangiovese, Muscat of Alexandria; Muscat Hamburg, de a cuvée-ikben még több hasonlóan izgalmas szőlőfajtát használnak.

Technikai infó: A pince portfóliójának mindennapokra szánt, a fiatalokat megcélzó szériájának tagjával van dolgunk. A gépi szüretelés és a pincébe kerülés után viszonylag gyorsan feldolgozták az alapanyagot, tartályban erjedt, majd 3 hónapig amerikai és francia fahordóban érlelődött .Alk: 12,5%

Megjelenés: Mélyebb bíbor pici lilás széllel.

Illat: Enyhe avar, kiugró gyümölcsösség, szilva.

Íz: Nagyon lédús intenzív ízvilága van. A gyümölcsös jegyeken túl étcsokoládé is feltűnik és a lecsengés meglepően hosszú. Mély tónusú, mégis légies. Nem lomha, nem túlzó a sav és jólesik belőle a második pohár is!

Konklúzió:  Mindezt pedig  kb 3500 Ft-ért nyújtja, így véleményünk szerint kíváncsi kezdő borisszáknak és régi motorosok számára is újdonság varázsaként jó vételnek minősül. 

Zárásként zeneajánlónk következik!  Eme izraeli bor mellé stílusosan találtunk izraeli előadóművészek alkotta muzsikát és ahogy a bor is, úgy a zene is magával ragadott minket. Szóval fogadjátok nagy szeretettel Cocoon & Lola Marsh duettjét és az általuk előadott I Got You című számot!

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr6016729622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása