Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Születésnapi borsor II (Cseri Pet-Nat 2020 & Cseri Legenda 2013-2016 )

2021. december 13. 08:01 - Winesoul

Úgy néz ki, hogy a Gilvesy Bohém évente való beszámolója mellett ( 1; 2 ) egy másik kóstolónk is lassacskán hagyománnyá válik!

A tavalyi, kissé kapkodósra sikerült születésnapi kóstoló után, idén szerencsénkre kivitelezhető volt 1 nap alatt, mivel nem kellett rohanni és volt időnk kiélvezni a kóstolásra szánt nedűket.

A borsort a pannonhalmi borvidéken tevékenykedő Cseri pincészet borai adták. A jövőre 10 éve alapított pincéről elmondható, hogy szép lassan, tudatosan építkeznek a szortimentjükben és a hazai borvilágban mindent megtesznek, hogy előrébb juttassák a pannonhalmi borvidéket. Az alapító, Cseri Norbert a Főapátság Pincészeténél töltött több évnyi munka után vágott bele a saját borászatába, amely napjainkra egy igazi kis családi vállalkozássá nőtte ki magát. Mostanra fia, Cseri Barnabás is részt vesz a borok készítésében és véleményem szerint nagy valószínűséggel részben neki köszönhető a széles rajnai rizling választék [de erről, majd mesélek máskor] vagy akár a lentebb prezentált pet-nat is. A borászat 10 ha-nyi területtel rendelkezik.

Mivel messze még a következő ilyen esemény és fogytán vannak a különleges csemegék a kincseskamrámban, így, hogy mi lesz legközelebb az talány. Igazi kihívás évről-évre kimondottan erős és izgalmakkal illetve meglepetéssel teli borsort összerakni, de egyenlőre maradjunk a jelenben és a kép alatt már a borokról mesélek!

3bb774f1-7042-42ff-a0eb-eb37be9da124.jpeg

A pincészet borait jó pár éve nyomon követem. Az, hogy mi volt az első vörös boruk, ami a poharamba landolt az kissé homályba vész, talán a '12-es vagy '13-as a Legenda vagy a '14-es Vörös Chanson. Fehérborban viszont fixen emlékszem, ez nem más volt, mint a '14-es mostoha évből származó Sauvignon Blanc Selection. Ezt egy azóta már bezárt nívós borbár teraszán volt szerencsém kóstolni egy forró nyári nap délutánján, köszönhetően a Rólunkban is emlegetett Sommelier úrnak. E tételt folytatását a '15-ös évjáratból meg Freja-nak volt szerencséje kóstolni és a beszámolója alapján a kora ellenére bomba formában találta. Természetesen van egy icipici trükk ennél a tételnél, amely nem más mint a kis ászok hordós erjesztés és érlelés. Ezáltal pedig a sauvignon blanc egy teljesen más dimenziójába kalauzolja el az arra fogékony borisszákat.

Most pedig következzék a borsorról való kis szösszenetnyi beszámoló!:

Pet-Nat 2020

Újdonság a pince portfóliójában, amelyet rajnai rizlingből készítettek. Nem egy harsány versenyző, Freja-nak a birsalma héja ugrott be az illatáról. Kóstolva egészen gyümölcsös, volt benne alma, citrusok, valamint pomelo. Nagyon kellemes krémes érzettel és a lecsengésben pici kesernyével búcsúzik a bor.

Legenda 2016

A jelenleg piacon lévő bor dugójának oly elképesztő fahéjas illata volt, amit ritkán érezni. A pohárba töltve pici barnás árnyalatot véltünk felfedezni. Illatában a csokis, rumos meggyes jegyek mellett még gyökérzöldségeket és szárított fűszereket (oregánó, bazsalikom) éreztünk. Kóstolva kávé, holland kakaó és a fahéj az uralkodó ízjegyek.  Alkoholfok 14,5%

Legenda 2015

Az arányok ugyanazok, mint a jelenleg piacon lévő '16-nál és a legelső '12-es évjáratnál tehát 55% merlot és 45% cabernet franc, az alkoholfok 14%. Viszont nagy valószínűséggel a meleg évjáratnak köszönhetően sokkal lendületesebb formában van, mint a frissebb évjárat. A rumos meggyes illatfelhő mellett itt is jelen van a vegetalitás. A meggyesség és a zöld fűszerek az ízben is előtörnek, mindemellett még a hordó nem teljesen épült be. A kortynak szép lendülete van és élénkebb savszerkezettel rendelkezik, mint a '16-os. Szinte robban a szájban!

A köztes évbe kimaradt a Legenda, de megjelent az első Vörös Chanson.

Legenda 2013

Ez volt a második évjárata a Legendának. A bort 60% merlot és 40 % cabernet franc alkotja, az alkoholfok 14%. Feszült csendben töltöttem ki a többiek számára e bort, mert hiába a gondos borhűtőben való érlelés nem tudtam mire számítsak, milyen állapotban lesz a palack tartalma. Felesleges volt az aggodalom! Való igaz, első blikkre úgy tűnt rátett egy lapáttal a '15-nél érzett vitalitásra, savérzetre, meg fiatalosabb arcát mutatta. Mindemellett tudtuk-éreztük, hogy most vált kerek, teljes egésszé és nem fog tovább fejlődni. Ennél már inkább cseresznyés jegyek bújtak elő illatban és ízben egyaránt mellette pedig étcsokoládé és kávé is feltűnik.

Konklúzió:Az indító nedű mindannyiunknál bekerült Top3 pet-nat élmény közé és ezzel szerintem el is mondtam mindent. Bízunk benne, hogy lesz folytatása! A Legenda két korábbi évjáratát egészen elképesztő állapotban találtuk. A '13-as csúcsán volt és szerintünk most van abban az állapotban amikor még minden varázsát meg tudja mutatni. A '15-ös még vitálisabb volt, hihetetlen lendülete volt, még 2-3 év simán van benne. Szerencsénkre Freja kincseskamrájában még van 1 palack, így ha Fortuna is úgy akarja idővel visszatérünk rá és ismét összehozunk egy újabb vertikális kóstolót! Nos a '16-os palackunk bármily meglepő elég előrehaladott állapotban mondhatni a csúcsán volt. Ez betudható az évjáratnak is, de az is lehet, hogy palackvariációba futottunk bele. Amondó vagyok, e palackból kiindulva, hogy most kell elfogyasztani. Mindenesetre a legközelebbi ilyen estre való tekintettel, azért 1 palackot elteszek további palackos érlelésre és pár év múlva mikor sor kerül a legközelebbi Legenda vertikálisra akkor még lesz lehetősége rám cáfolni. A végül egészen hosszúra nyúló kóstoló végére, mikor már kissé filozófikus hangulatba értünk, a borok még mindig szépek voltak és a visszakóstolásuk közben élveztük a különleges este tovaszálló varázsát.

Ezúton is szeretném megköszönni a vendéglátást Freja-nak és családjának illetve a meglepetésként szolgáló csúnya karácsonyi pólót, amelyet tréfa gyanánt kaptam, mert nem voltam hajlandó beruházni ilyen ruhadarabra. Természetesen ilyen alkalomhoz illő a zeneajánló és választásom Welshly Arms Legendary számára esett, melyből helyből 2 verziót is hoztam!

 Cheers!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr6716759202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása