Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Borászok borásza 2020 Kóstolókör

2020. június 05. 19:38 - Winesoul

 Egy borkedvelő számára "szörnyű" dilemma tud lenni, ha  egy napra esik két évente megrendezett remek esemény. Igaz megeshet (mint most is történt), hogy van némi átfedés a kiállító borászok között, de még így is nehéz döntés előtt álltam. Annak ellenére, hogy volt egy nem mindennapi lehetőség a kedvezményes jegyvásárlásra, amely mindkét rendezvényre szólt volna. Amúgy nagy gratula és taps jár a két esemény szervezőinek a példamutató összefogásért. De mivel ismerem a határaimat és a vonatok se járnak este már oly sűrűn a főváros és Győr között, így megmaradtam egy kóstolónál. Még ha elsőre kicsit csüggedt is voltam, hogy az idei évben a Cherchez la Femme számomra kimarad, a Borászok borásza kóstolókör is rengeteg csemegével kecsegtetett.

No, de a tárgyra térve magáról díjról egy kiváló leírást olvastam nem is oly rég Táncolómedve blogján, így Én nem is mennék bele a részletekbe( Aki kíváncsi rá az itt elolvashatja). Így nem is húznám az időt és a tovább mögött megtalálhatjátok azon borokat amik a kóstolón leginkább elnyerték a tetszésemet.

 img_20200307_170509.jpg

 

Tovább
Szólj hozzá!

Volt 1x1 - Baranyai Béla Istenhegy Furmint 2015 ( 21-es hordó )

2020. május 31. 16:22 - Winesoul

Bő fél éve kóstoltuk a címszereplőt, de mivel nem tudtam, hogy hogyan  is vezethetném fel, egészen mostanáig úgymond a "fiókba került" .

Magam se tudom miért, de sokszor éjjel mielőtt elszundítanék eszembe jut egy-egy gondolat a bloggal kapcsolatban. Mondhatnám akár úgy is, hogy megszáll az ihlet. Ne is kérdezzétek miért van ez így, mert magam sem értem. Jó esetben lefirkantom egy jegyzetfüzetbe amit az ágyam mellett tartok ilyen esetekre, rosszabb esetben lusta vagyok és úgy állok hozzá, hogy úgyse felejtem el... Hmm nos és ilyenkor másnap mindig verem a fejem a falba, mert vagy teljesen homályba vész az ötlet vagy csak részleteket tudok felidézni és a végeredmény nem olyan mint amit félálomban elképzeltem valahogy nem áll össze egy egészé. Most mondjuk pont szerencsém volt...

December elején amikor Bohemian még idehaza volt került sor a kóstolásra vele és kedves ismerősünkkel, aki a Z generáció hőse és nem nagyon mozog a boros berkekben . Ő az akinek igazából  köszönhető, hogy a felvezető szöveg megszületett. Azért, mert visszagondolva eszembe jutott, hogy milyen őszinte meglepetés ült ki az arcára mikor kóstoltunk. Mintha egykori önmagamat láttam volna, hogy ilyen élményeket is okozhat egy bor. Mint amikor ( Rólunk-ban is elmeséltem) a sokat emlegetett Sommelier Úr letett egymás után az asztalra 3-4  pohár bort és  elsőre nem mondott egyikről se semmit. Hihetetlen élmény volt, pedig akkoriban már kóstolgattam több borvidékről is, de eléggé hullámzó volt a tetszési index. Nos elmondása alapján hősünknek is meglepő élmények bizonyult, pedig kóstolt már olykor-olykor különböző borokat. Véleményem szerint a tokaji borvidéken születő  boroknak van egyfajta varázsa, amely képes elképesztő meglepetéseket okozni és az arra befogadó közönséget elkápráztatni.

Számomra nagyon érdekes, hogy mennyire megváltozhat egy pillanat alatt az emberek borhoz fűződő viszonya. Hiszen suhanc korunkban leginkább a hatás miatt vbk-tunk(bizony még Én is) , ha meg a fehérbor került a poharunkba az biztos, hogy egy aszú vagy szamorodni volt. Igaz sokak fejében még mindig az van, hogy Tokaj= édes bor, de szerencsére számuk fokozatosan csökken ahogy felfedezik micsoda kincsekre is lelhetnek még a tokaji nedűk között.

 

80668907_771980643271437_8329727936856850432_n.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Egy sör nem sör - RODAUNer Biermanufaktur Strizzi - Sógoréknál jártam II

2020. április 22. 19:51 - The Bohemian

A következő sör beszámoló felkavaró lehet. Kérlek ennek tudatában olvasd tovább..  :D

"Fiatal voltam és kellett a pénz..Mire gondolsz közben...Látok benned használható anyagot.."

Ilyen és ehhez hasonló mondatok cikkáztak a fejemben, a K2-Az éjszakai lányok című 90-es évekbeli dokumentum filmből, amikor megláttam a polcon a palackot. Nem szoktam külső alapján ítélni se pro se contra, de most nem tudtam ellenállni. Egyszerűen kitűnt a többi közül, ahogy ott peckesen feszített. Ő erős, stabil, meg tud védeni..jajj akarom mondani, csak ennyi lesz, köszönöm nem kérek táskát már megyek is! A bolti flörtöt követően hazafelé vettem az irányt. Bónusz track-ként vettem észre, hogy ráadásul egy Wiener Lager volt, ami elcsábított..

Na lássuk mit tudsz! Azért nem adom olyan könnyen magam (...nem a..) Kényelmesen elhelyezkedve, kitöltöttem a pohárba. A szín valami káprázatos rozsdabarna jelleget öltött. Ez igen! Nem kispályás! A hab pedig legalább olyan keményen állt, mint a palack címkéjén virító digó formát öltött alak. Beleszippantottam a pohárba.És szinte éreztem, hogy miért választják a lányok őt.. Érzetem a buja játékosságot, a behízelgő kedves, édeskés jegyeket és elhittem. Elhittem,hogy ő meg tud védeni és meg is fog védeni. Így hát belekóstoltam. És BUMM már repült is a maflás. Megéreztem az erőt, az izmot. Megmutatta, hogy ki az úr és mi lesz akkor ha nem tejelek időben.

Na jó ezt már azt hiszem én képzeltem csak hozzá :D Mert az alkohol üt rendesen (vagy csak én vettem kevés belső fertőtlenítőt magamban a nagy izolációban, who knows?) Mindenesetre egy kiváló mintapéldánya a bécsi lagereknek. Tartalmas, kraftos, nagyon izgalmas. Ha szeretnél találkozni egy igazi keményfiúval, jó szívvel ajánlom Neked! De készülj fel és ha szerencséd van csak olyan helyen csap meg, amit a ruha takar:D

Viccet és a prózaiságot mellőzve, következzen a ki-bemutató:

89549273_193340572103086_2577771952957554688_n.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kitekintő - Winelovers Grand 2020

2020. április 03. 11:52 - Winesoul

A Winelovers Grand, mint az év első komoly boreseménye izgalmas kihívásnak ígérkezett számomra. A legnagyobb és egyben legnehezebb feladat az volt, hogy kitől és mit illetve a különteremben kóstolható furmintokból mi kerüljön a poharamba. Szörnyű dilemma, kemény élete van egy borkedvelőnek :D ;) .

Viccet félre téve, annyi segítségem volt a furmintokat illetően, hogy nyilvános volt a konkrét borsor, így ez kis könnyítést jelentett a tervezési fázisban. Persze még így is fel volt adva a lecke számomra.

A végső beszámolómba a számomra leginkább tetsző borok kerültek be.

fdffa92d-57e5-49c2-af95-d679acb68e5f.jpeg

 

Tovább
Szólj hozzá!

Volt 1x1 - Lionel Carron Beaujolais Nouveau 2019

2020. március 05. 23:35 - Winesoul

Gondolom felmerült bennetek a kérdés, kedves Olvasók, hogy egy francia újborról szóló beszámolónak van-e értelme, így több mint 4 hónap után. Viszont arra a döntésre jutottam, hogy bár a szezonja mostanra távolinak tűnik e nehéz időkben, mégiscsak illő lenne megosztanom veletek a tapasztalatainkat.

Nem igazán szoktam újbort fogyasztani. Az elmúlt pár évben el is került ennek szele (leszámítva tavalyelőtt egy, na jó, két pohárnyi Günzer Szüret Portugieser) . Úgy 5-6 évvel ezelőtt a Bortársaságnál volt egy kóstoló, ahol az újborokat lehetett ízlelgetni és őszinte leszek, nem igazán győztek meg akkor a létjogosultságukról.

A francia újborok körül kialakult őrület miatt viszont kíváncsiak lettünk arra, hogy vajon mit tudhatnak ezek a borok, amelyeknek a november harmadik csütörtökén való megjelenése, illetve piacra kerülése ekkora kultusszá vált. Így, amikor egy kedves ismerősünktől, DJ-től kaptunk egy palackkal, neki is vágtunk a tesztelésnek. Annyira tetszett, hogy elhatároztuk, végigkóstoljuk a hazai piacra került beaujolais-k közül amit csak tudunk. Végül összesen öt bor került a poharunkba, de az első szintjét egyik se közelítette meg, tehát okosabbak se lettünk, hogy van-e értelme erőltetni e műfajt?

71928447_2377929179191184_263917558426501120_n.jpg

 

Lionel Carron Beaujolais Nouveau 2019

Megjelenés: Élénk rubin és szélei lilás árnyalatban tündökölnek. 

Illat:  Tömény fűszeres szilvás illatfelhő.

Íz: A kortyban is feltűnik az illatban már felismert szilva, amely mellé fahéj csatlakozik és a többi beaujolais-hoz képest csak halványan tűnik fel a nouveauk-ra jellemző banán.

Konklúzió: Annó  2950 Ft-ba került a Bortársaságnál és ezen az áron a többi beaujolais-hoz képest best buy. Ha a hazai borokhoz kéne hasonlítanom, akkor a bisztró vörös kategória alá lőném be. Mindent figyelembevéve, ha a forgalmazó idén is eléhetővé teszi a hazai borkedvelőknek Én biztos vevő leszek a folytatásra.

Vigyázzatok magatokra! Cheers!

 

Szólj hozzá!

Egyperces impressziók - Weingut Johannes Trapl Carnuntum Rot 2017- Sógoréknál jártam I

2020. február 09. 17:31 - The Bohemian

Feleim,

Lássátok szemeitekkel, új rovat indul útnak, amiben az Ausztriában szerzett tapasztalataimat osztom meg veletek.
Úgy esett, hogy megesett, hosszas hordós érlelés után, úgy döntöttem teszek egy kis ki-lelépőt Sógorékhoz. Amolyan 'á dieu balra el', csak osztrák módon.
Szerettem volna tovább tágítani tudás horizontomat más nemzetek boraival, így hogy biztosra menjek egészen Ausztria csücskéig, a német határhoz egészen közel kezdtem meg a kísérletet.

2in1! Nemcsak az osztrák húsosfazékhoz kerültem közel, hanem egyúttal a német nedűk is egy karnyújtásnyira (egy 25 km-es karnyújtásnyira) vannak most már tőlem. 

Szerencsés vagyok, mert továbbra is borokkal foglalkozhatom, így tovább boldogítok mindenkit anekdotáimmal (szívesen :D .. ez persze a publikus verzió, valójában végre igazi szenvedélyemnek a rúd táncolásnak hódolhatok :D)
Na, de hogy teljesen elbizonytalanítsak itt mindenkit, had mutassam be az első bort, amit decemberi kiutazásom után elsőként sikerült megkóstolni. Fogadjatok szeretettel:

Weingut Johannes Trapl Carnuntum Rot 2017 -at

83014426_218233632536791_2713687009083260928_n.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Egyperces impressziók - Sanzon Tokaj Habzó 2018

2020. február 02. 17:56 - Winesoul

Semmi sem tart örökké tartja a mondás és ha egy korszak lezárul sokakat elkap kisebb-nagyobb mértékű ijedség. Velem is elfordult már, hogy mikor új fejezetbe léptem az életemben mélyen legbelül kicsit megriadtam az ismeretlentől, pedig nem kéne. Jó dolog a változás, de egyben ijesztő is tud lenni, mivel kilépünk a jól megszokott komfortzónánkból. Ilyenkor új kalandok várnak ránk és mindig ha kitűzünk egy célt akkor azt el is érjük vagy  nagyjából megközelítjük azt. Hiszen ha nem is tökéletesen úgy alakul,ahogy elképzeltük akkor is egy nagy lépést tettünk előre. Legalábbis én ezt tapasztaltam az elmúlt évtizedek alatt kedves Olvasó.

Szinte látom magam előtt a kérdő tekinteteket, hogy vajon miért beszélek ezekről? Nos mikor Bohemian a stéges kalandunk során megosztotta velem, hogy adódott egy lehetőség számára külföldön, feltette a nagy kérdést.  Mi legyen a bloggal, ha végül úgy dönt, elvállalja a munkát? Mivel épp akkortájt vágtunk bele. Hogyan fogjuk tudni csinálni?

Megnyugtattam, hogy ezen utazásnak köszönhetően több jelenleg magyar piacon ismeretlen, de ugyanakkor az interneten könnyűszerrel beszerezhető nedűkkel hozhatja össze a sors és beszámolhat róla Nektek. Továbbá az online kapcsolattartásnak hála azon borok melyeket az indulása előtt társul választott magának azok többsége az én éléskamrámban(értsd:borhűtő :D :P ) is megtalálhatóak. Így akár a távolság ellenére,közösen  is tudunk kóstolni és bízunk benne, hogy egyikünknél se fog palackvariáció vagy dugós bor előkerülni.

Persze nem mondom azt, hogy bennem nem volt félsz, de én más dolgok miatt aggódtam mint Bohemian. Mondjuk úgy, hogy régi vágású vagyok, ha kommunikációról van szó. Jobban preferálom a személyes beszélgetéseket, mint a Messengeren történő üzenetváltogatást. Már sokszor megkaptam, hogy nem haladok a korral. De gondoljunk bele kicsit, hogy mennyivel másabb érzéssel tölt el, ha ott van a közvetlen közelünkben a beszélgetőtársunk. Nincs mit szépíteni el voltam kényeztetve az elmúlt több mint két évben mióta megismertem Őt, hiszen hozzászoktam az órákon át tartó eszmecserékhez. Mert Bohamian amellett, hogy a blogger társ és jóbarát , a mentor szerepét is betölti az életemben valamint beszélgetéseink során rengeteg ötletem általa adódott.  Neki és az irományainak köszönhető, hogy belevágtam az írásba. Féltem, hogy online ezen eszmecseréknek részben elveszik a varázsa. Mikor már túljutottam ezen kezdeti félelmeken, akkor már adott volt a feladat számomra és a végcél. Tehát ki kellett mozdulnom a komfortzónámból, mivel csak így tudjuk folytatni azt amit elkezdtünk.

Előre vetítve az idei évet tele vagyunk tervvel a jövőt illetően, igaz az is előfordulhat, hogy néha ritkábban jelentkezünk.

A most következő habzóbort a tavalyi év számomra nagy felfedezettjétől, a Sanzon Tokaj borászat szortimentjéből választottam. Ezen habzó kóstolásának apropója Bohemian utazás előtti búcsúztatójának utolsó állomását képviselte. Szóval az alkalomhoz tökéletesen ideális volt és méltónak is bizonyult egy korszak lezárására.

79856166_1253578938171084_1563026671613771776_n.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Volt 1x1 - Domaine des Escaravailles Côtes du Rhône La Ponce Blanc 2015 & Les Sablières 2015

2020. január 30. 19:57 - Winesoul

Ó Rhone, te csodás Rhone, oly sokszor méltatlanul hanyagolva vagy és a Te vidékedről származó bor helyett előbb választanak egy burgundit vagy bordeaux-it.

Ezen mondatból nem nehéz kikövetkeztetni, hogy szeretjük ezt a vidéket, igaz annak is leginkább a déli részéhez volt eddig szerencsénk. Szerintem ha azt mondom, hogy a két legfelkapottabb francia borvidékhez képest innen sokkal több pénztárcabarát bort találhatunk, az nem túlzó állítás. Persze, ha akarunk innen is tudnánk több 100€-os borokat is találni, de ezeket is leginkább az északi részen.

A most következő borokat még november végén- december elején kóstoltuk Bohemian-el és az Ő meglátásait olvashatjátok a folytatásban.

 

77157661_562455944568800_7893087504117530624_n.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Volt 1x1 - Martin Pasler Heavy Peated Merlot 2014

2020. január 25. 17:58 - Winesoul

Bevallom férfiasan, hogy a füstös italoktól egészen novemberig (LVMH-kóstoló ig) kicsit tartottam. De ott akkor valami megváltozott bennem, mintha csak egy kapcsoló átváltott volna. Persze az ilyen jellegű italok ismerkedésével még gyerekcipőben járok.

E bort, majd egy éve kerülgettük Bohemian-nel. A fő dilemmánk az volt, hogy mivel  whisky-s hordóban érlelték és ahogy a neve is jelzi, hogy füstös lesz, vajon valami tartalmasabb étel mellett kóstoljuk vagy önmagában? Hogyan tudná a legtöbb arcát megmutatni e nedű?

Dilemmázásunk túlontúl hosszúra nyúlt, így Bohamian külföldi road tripjét megelőző búcsúztatók (igen-igen direkt a többesszám kedves Olvasó, mivel eltartott pár hétig a búcsúzkodás :D ) keretében önmagában engedtük ki a szellemet a palackból.

Ez volt az első alkalom, hogy ilyen egyedi, sőt (!) forradalmi stílust képviselő borral összehozott a sors.Az, hogy lesz-e több ilyen egymásra találás fogós kérdés. Nem tartom valószínűnek, hogy borászok százai vágnák bele a fejszéjüket ilyen kísérletezésbe. De ha találunk ilyet akkor arról mindenképp beszámolunk, illetve szívesen vesszük a tippeket is ;) .

 79906867_1014863862211146_4471009870794981376_n.jpg

Tovább
Szólj hozzá!