Bohemian Wine Souls

Egy sör nem sör - Szent András Sörfőzde Nyúlon innen - Nyúlon túl 2020 & 2019

2021. szeptember 13. 06:34 - Winesoul

A rovat egy korábbi részében már említettem, hogy a Szent András Sörfőzde az évente megújuló karácsonyi ünnepi söre mellett, 2017 óta már húsvétra is piacra dob egy kis szériás sörpárost. A legelső páros, volt a legextrémebb: Red IPA volt mindkettő, de az egyikhez babért,kubebaborsot, szelim borsot adtak, a másikat pedig jázminvirággal bolondították meg. A '18-as évtől pedig a Nyúlon innen mindig egy alap sör, amit nem cifráznak, viszont a Nyúlon túl továbbra is izgalmakat és kalandokat rejt az arra vágyóknak. Három évig a Nyúlon innen egy Red Ale volt, az idei kiadás pedig egy New England IPA. A Nyúlon túl palackjainak tartalmát az évek során az alábbi csemegékkel bolondították meg: '18-ban tonkababbal; '19-ben füstölt chilivel; '20-ban rozmaringgal és borókabogyóval és végül '21-ben sárgabarackkal és bazsalikommal. A sörökbe rakott extra csavarként funkcionáló fűszereket pedig, nem más szolgáltatta, mint a Fűszerész, akiknek a munkásságát már jó pár éve nyomon követem.

Ha megengeditek kedves Olvasóim, még mielőtt rátérnék a poszt sztárjaira, mesélnénk még egy kicsit a Fűszerészhez való kellemes emlékekről. Anno pár éve itt a vadnyugat Mekkájában volt több spéci delikát bolt is, ahol szert lehetett tenni e fűszerekre, de sajna sorra bezártak ezek a helyek. Ezzel pedig el is vágták az utánpótlást ezen különleges termékek felé. Akkoriban pedig még nem volt annyira felkapott az online rendelés. Szó mi szó, kicsit el keseredtem, majd egy szerencsés véletlen folytán a fővárosban akadt dolgom és kapva kaptam az alkalmon, így ellátogattam a Fűszerész mintaboltjába. A boltba érkezvén rácsodálkoztam mennyi olyan különleges fűszer létezik amelyről még sose hallottam, szinte új kapuk nyíltak meg előttem. Bevallom elég erős önuralom kellett, hogy ne vásároljam fel az egész boltot, de végül csak sikerült önkontrollt tartanom. Nem mellékesen adalékanyagmentes fűszerekkel dolgoznak, ami napjainkban lássuk be eléggé ritkaságszámba megy. Ha netán kedvet kaptatok vagy csak körbenéznétek, milyen csemegékre lelhettek a Fűszerésznél, akkor katt ide!   

A kép alatt pedig először a Bohemian visszautazása előtt kóstolt '21-es párosról való tapasztalatinkat osztom meg, majd visszatekintek a '20-as párosra, amelyet Sunshine-nal volt szerencsém kóstolni a tavalyi év során. 

183040417_150137487126062_943961348829359363_n.jpg

 Nyúlon innen 2021

 Megjelenés: A hab tartós és színében, mintha egy szűretlen körtelé lenne.

Illat: Nagyon intenzív virágos aromák és a komlók szinte kiugranak a pohárból.

Íz: A korty szép lendületes  és egyben sűrű is, nem annyira szálazható. A lencsengés viszonylag gyors és némi csonthéjas kesernye is feltűnik. Nagyon itatja magát.

Nyúlon túl 2021

Megjelenés: Ebben egy az egyben megegyezik az alap verzióval, tehát tartós hab és mintha nem is sör, hanem egy szűretlen körtelé lett volna a poharunkban.

Illat: A benne lévő bazsalikom uralja az illatot, de a háttérben azért érezni pici sárgabarackra emlékeztető jegyet is.

Íz: Élénkebbek a bubik, valahogy az alaphoz képest sokkal lendületesebb az egész. Citrusos savérzet és savanyúcukorkás lecsengés jellemzi.  

Nyúlon innen 2020

Megjelenés: Borostyános árnyalat, a hab viszonylag gyorsan elillant.

Illat: Abszolút a komlók domináltak.

Íz: Kóstolva is erőteljesen komlós. A lecsengés keserű és kis savanykásság is befigyel.

Nyúlon túl 2020

Megjelenés: Ugyanúgy borostyános árnyalatban tündököl, mint a Nyúlon innen.

Illat: A fűszerként használt rozmaring teljesen átveszi az uralmat és végig csak ezt érezni.

Íz: A korty követi az illatot és meglepően hosszú lecsengéssel búcsúzik. Itt már nem annyira erőteljes a keserűség. Ahogy melegszik, úgy bukkan elő a benne lévő boróka ízjegyei.

Végszóként csak annyit mondhatok, hogy részünkről jövőre is biztos visszatérünk a széria következő főzeteire, de akkor lehet már kiegészítjük az aktuális beszámolónkat, majd valamilyen ételajánlóval!

Cheers!

c643b4fa-0dcf-4ce6-8cb2-4ebd0f29e90b.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr2616520480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása