Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Drop Shop portfólió kóstoló 2019

2019. október 15. 09:00 - Winesoul

A Drop Shop egy rendhagyó hazai borbár melynek nem csak a kínálata rendkívüli, hanem a poharazott tételeik száma illetve az általuk szervezett kóstolók is igazi csemegével kecsegtetnek minden boros lélek számára. Amikor a fővárosban járok és időm engedi, mindig betérek abba a letisztult helységbe, ahol krétatáblára van felírva az éppen aktuális poharazott kínálat. Ezen kóstoló viszont a rendezvény nagyságából is fakadóan természetesen nagyobb helyet kívánt, így a Gerbeaud- házba volt szervezve. A technológiai infókat a DS honlapjáról és a pincészetektől szereztem be.

img_20190904_165426.jpg

Philipponnat

 Ez a champagne ház egyike azon ritka pincészeteknek, amelyek még családi kézben vannak. Összesen saját 20 ha területükről készítik pezsgőiket. Minden területük Premier vagy Grand cru besorolású. Igyekeznek természethűek maradni, de nincsen organikus besorolásuk. A csúcspezsgőjük alapanyagát a Clos des Goisses fallal körülvett területet adja, melynek területe 4 hektár.

img_20190904_165513.jpg

Philipponnat Royal Reserve Brut NV Magnum

A szortimentjük alapját képező tétel magnum palackban, amelynek alapanyaga Grand Cru és Premier Cru területekről származik. Összetételét tekintve pinot noir domináns (65%), amelyet kiegészít a chardonnay és pár százalékban színesít a pinot meunier (5%) és a dosage 8 gr/l. illata visszafogott nem hivalkodó. A korty légies, egészen aprók a buborékok. Ízben visszafogottabb süteményes, toastos vonalat képviseli a végén egy kis citrusossággal.  35900 Ft

Philipponnat Royal Reserve Non Dosé NV

Az alapanyag és a fajtaösszetétel egyezik az előzővel, viszont ez zero dosage. A pincészet úgy véli, hogy így jobban meg tudják mutatni a terroirt. Illatban sokkal intenzívebb, vajas, toastos illatvilág, viszont a citrusosság is felerősödik a szájban. 17900 Ft

Philipponnat Blanc de Noirs Extra Brut 2012

A tételhez szüretelt pinot noirt Grand Cru és Premier Cru területekről szüretelik és a dosage 4,25 gr/l Élénk buborékszerkezet és sok citrusosság. A 2011-es érhető el jelenleg a Drop Shopnál 21900 Ft-ért

Philipponnat „Cuvée 1522” Grand Cru Brut 2007

Az 1522-es évszám azt jelöli, hogy a Phillipponnat családnak mióta az otthona Ay. A pinot noir és chardonnay aránya 2:1-hez. A dosage 4,25 gr/l. Szikár férfias tétel, kandírozott citrusos ízvilág, hosszú lecsengés. 31900 Ft

Philipponnat Royal Reserve Rosé NV

Az alapszéria rosé-ját 75% pinot noir, 20%chardonnay és 5% pinot meunier alkotja. Grapefruitos illatvilággal rendelkezik. Élénk a buborékszerkezete, a piros bogyós gyümölcsök mellett itt is jelen van a citrusosság.

Philipponnat „Cuvée 1552” Rosé Vintage 2008

Az alapbort 60% pinot noir és 30%chardonnay alkotja, amit kiegészítettek vörösborral, majd nyolc évig érlelték. Kandírozott citrusok ízben, közepesen hosszú lecsengés. Dosage 4,25 gr/l

Avignonesi

 A borászat az új tulajdonossal új korszakba is lépett 2009-ben, mivel onnantól fogva organikus, majd 2013-tól biodinamikus szemléletmóddal készítik a boraikat. A birok közel 180 hektár szőlőterülettel rendelkezik.

Avignonesi Cantaloro Bianco 2018

 A Cantaloro sorozata a pincészet mindennapokra szánt tételeit tartalmazza. Mondjuk ennél a tételnél is látszik, hogy mennyire más az elképzelése az olaszoknak a könnyed fehérborról. :D Az összetétele 3% grecetto, 15% malvasia%, 18% trebbiano, 23% chardonnay és figyelem 41% sangiovese és ez utóbbi fehérborként iskolázva!! A korábbi években még a trebbiano és a malvasia volt a domináns és a sangiovese csak a maga 14%-val a fűszer szerepét játszotta illetve chardonnay nem is volt korábban. Érdekes váltás. Megosztó tétel, az egyik oldalon ott van a bor kis rusztikussága és a tannin plusz a korty végi kesernye, de még ezek mellett is van egyfajta gyümölcsös bája, ami elbűvölni a fogyasztót. Étel mellett biztosan sokkal többet tudna adni.

Avignonesi Rosso de Montepulciano 2014

Fiatal tőkékről szüretelt sangiovese, fél évig fahordóban érlelve. Kis animalitás és bőr illatban, áttetsző szín, szilvás ízjegyek. A hordó még nem épült be, de egy jó ételpárosítással csodálatosabb lehet jelen állapotában.

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2015

Nyolc területről szüretelt sangiovese válogatás. Spontán erjedt és hosszan tartották héjon, hogy minél több színanyagot nyerjenek ki a bogyókból majd 18 hónapig francia és szlavón hordókban érlelték.  Végül fél éves palackos érlelést is kap. Fanyar gyümölcsök, kis poros ízjegy a végén. A hordó jelenléte sokkal jelentősebb. Idővel szépülhet. 8990 Ft

Avignonesi Nobile di Montepulciano Poggetti di Sopra 2015

 Új tétel a pincészet portfóliójában 100% sangiovese dűlőválogatás. Hat termelő összefogott, hogy megmutassák mire képes a Nobile és mindegyik résztvevő pince elkészítette a saját válogatását. Agyagos talajról szüretelt, spontán erjedt tétel, mely 24 hónapig érlelődött hordóban. Az eddigiek után érződik, hogy szintet léptünk sokkal elegánsabb hatása van. Piros bogyós gyümölcsök, egészen puha a korty, természetesen a tannin azért jelzi, hogy még időt kér a bor. Kellemes meglepetés.

  A következő 3 bort nagyon érdekes volt egymás után megkóstolni. A nevét az egykoron a birtokon élt hatalmas bikáról kapta, akit ábrázolnak is a bor címkéjén:

Avignonesi Desiderio 2014

 Nehéz évjárat szülötte. A korábbi (11-12-13) évjáratokról eltérően ez már nem tartalmaz cabernet sauvignon-t (azokban is csak kb 15%-nyi volt), így színtiszta toszkán merlot -val van dolgunk.18 hónapot töltött hordóban. Hiába van már a piacon a 2015-ös még ez számomra nincs fogyasztóbarát állapotban. Hiába szép a tannin és hívogatóak a piros bogyós illat- és ízjegyek, a sav dominál benne. 19900 Ft

Avignonesi Desiderio 2008

 Mélyebb szín. Illatában a dohány és gyümölcsös jegyek szinte kiugranak a pohárból Lágyabb a korty, de még mindig nincs a csúcsán. Zseniális.

Avignonesi Desiderio 2005

Szintén nehéz évjárat. Akármennyire is érződött halványan színben, illatban és ízben hogy palackérlelt tétellel van dolgunk, még bőven van benne jó pár év potenciál.

Avignonesi & Capannella 50 & 50 2014

Különleges kooperáció eredménye a tétel, melynek az első évjárata 1988-ban készült. Fele-fele arányban kézzel szüretelt merlot (Avignonesi) és sangiovese (Capannella) alkotja és 2 éves francia hordós érlelést kapott. Nagyon frissek a savai, ízben piros bogyós gyümölcskosár jelenik meg és hosszan búcsúzik. Mivel ez még a piacra se került, így ha valaki kíváncsi rá akkor érdemes inkább a 2013-sal próbálkozni, bár még azt is érlelném vagy 10 évig. Csodás lesz csak időt kér még. Az ügyes hordóhasználat előtt emelem kalapom és nem utolsó sorban, ha jól emlékszem az alkoholtartalom is csak 13,5%. Továbbá szerintem érdemes figyelemmel kísérni annak a munkáját, aki egy gyengébb évjáratból ilyen remekművet rak le az asztalra. A Drop Shopban 50000 Ft ott a 2013-as van, de a Capannella webshopjában „csak” 95 € a 2012-es.

img_20190904_190802.jpg

Domini Castellare Di Castellina

 Az 1968-ban alapított pincészet egyike a legnevesebb Chianti Classico régióbeli termelőknek. Ami számomra nagyon meglepő háttér információ volt, az az, hogy hiába 80 ha méretű a birtok csak 33 ha-on termelnek szőlőt. A többi területen olívát (20 ha), egyéb zöldségeket (5 ha) termesztenek és még védelem alatt álló erdőt is magába foglal a birtokméret. Organikus szemléletmóddal készítik boraikat. A másik érdekesség, hogy kísérleti ültetvényt is találunk náluk, amelyet 40 éve a firenzei és a milánói szőlészeti kutatókkal közösen a Sangiovese és a Malvasia Nera legrégebbi klónjaival szaporítják újra. (forrás: dropshop.hu)

img_20190904_183933.jpg

 Castellare Di Castellina Chianti Classico 2017

A belépő szint a pincészetnél 90% sangiovese és 10% canaiolo alkotja, Rövid 7 hónapos francia hordós érlelés után még ugyanennyit töltött palackban is.  Kis fűszeres jegy illatban, élénk sav mellé moderált tannin párosul. 6290 Ft

Castellare Di Castellina Chianti Classico Riserva 2016

Mészköves területekről válogatott 90% sangiovese és 10% canaiolo házasítása. Acéltartályban erjedt, majd 15-15 hónapig érlelték hordóban végül palackban. Nagyon mély illat, a puha piros bogyósokkal teli korty mellé élénk savak társulnak. 8900 Ft.

Castellare Di Castellina Il Poggiale Chianti Classico Riserva 2016

Dűlőszelektált chianti, magasabban fekvő, hűvösebb, meredek sziklás területekről. Összetételét tekintve 90% sangiovese, 5-5% canaiolo és ciliegiolo. Acéltartályban ment végbe az erjedés, majd 18 hónapig francia hordóban érlelték (20% az újhordó aránya), végül még 1 évig tartó palackos érlelést is kapott a piacra kerülés előtt.  Zöldfűszeres jegyek, fiatalsága ellenére már most jól fogyasztható. Ha csak egy szóval kéne jellemeznem azt mondanám róla, hogy zseniális. Ezért a 10900 Ft ért remek vétel. Ha választani kéne a fent említett és e között, határozottan ezt választanám.

Rocca Di Frassinello

 A millenniumi évben alapított borászat két csúcstermelő, az előbb említett Castellare di Castellina és a Chateau Lafite Rothschild közös koprodukciója.  A portfóliójuk legkülönlegesebb darabja a Baffonero, amelynek alapanyagát 100%-ban a Lafite merlot oltványai adják és a hordóiban is érlelik.

img_20190904_184553.jpg

Rocca di Frassinello Ornello 2015

A pincészet alapbora, amelyet 40%-ban sangioveto (más néven sangiovese) ad. A többin részén egyenlő arányban osztozik a syrah, a merlot és a cabernet sauvignon. Az acéltartályban való erjesztés után fél évet töltött hordóban, amelynek a fele új hordó volt, majd 5 hónapig palackban is érlelték a forgalomba hozatal előtt. Egy kis bőrösséget éreztem illatban a gyümölcsök mellett. A kortyban a piros bogyós gyümölcsök mellé élénk (de nem bántó sav társul) és a tannin se épült még be teljesen. Meghálálja, ha még érleljük kicsit. 6990 Ft

Rocca Di Frassinello 2015

 A szűkös időkeret miatt a másodbort most kihagytam és rátértem a csúcsborra (2004-ben készült először), ami még nem is a legfelső kategóriás bora a pincészetnek, de erről fentebb már olvashattatok. Három területről szelektált tételek házasítása. Összetételét tekintve 60% sangiovese, 20% merlot és 20% cabernet sauvignon.  A tételeket külön érlelik 14 hónapig francia hordóban (80%-a új), majd 1évig még pihentetik a palackban. Már illatban érezni, hogy más ligába érkeztünk. Ami számomra érdekes volt, hogy ez a tétel már most sokkal befogadhatóbb számomra, mint az Ornello. Illata még nehezen szálazható sok gyümölcs és hordós jegyek, de a puha lédús piros bogyós korty és a hosszú lecsengés felejthetetlen élményé varázsolja. 15990 Ft

Gulfi

 Organikusan termelő szicíliai családi pincészet. Akiknek több szicíliai régióban vannak területeik és túlnyomórészt helyi fajtákkal dolgoznak.

img_20190904_173719.jpg

Gulfi Carjcanti 2016

A tételt két helyi fajta 95% carricante és 5 % albanello alkotja. Egy éves hordós érlelést kapott.  Cukorkás ízjegyei mellé feszes savszerkezet társul.

Gulfi Rosa 2018

100% nero d’avola. Illatában leheletnyi tuttis vonal tűnt fel elsőre, de hamar tovaszállt a pohárból kis pörgetés hatására. Ízben jólesően fanyar grapefruitos.

Gulfi Cerasuolo di Vittora DOCG 2017

Szicília egyetlen DOCG besorolású tétele, ami 70% nero d’avola és 30% frapatto házasítását rejti. Acéltartályban erjesztették és 7 hónapig finomseprőn érlelték.  Az alapanyagot adó szőlőt és a területet (melynek mérete 1ha) biodinamikusan művelik. Lédús erősebb savszerkezet.

Gulfi Nerojbleo 2015

Egy éves francia hordós érlelést kapott ez a nero d’avola. Illatában animális. Szilvás ízjegyek selymes a korty.

Gulfi Nerobufaleffj 2013

Alig 2,5 ha területről készítve és 2 évig érlelték tölgyfahordókban.  Itt is jelen van az animalitás, de visszafogottabban. Még időt kér.

Nittnaus

 Biodinamikus pincészet, a Pannobile borok és egyesület egyik elindítója. Kiemelkedő borásznak tartják Hans Nittnaus-t aki kékfrankos fronton megkerülhetetlen névnek számít.

Nittnaus Manila 2017

A következő generációt képviselő Martin Nittnaus saját projektje, kézi szüret alacsony alkohol. Robbannak a piros bogyósok a szájban.

Testalonga

 A borászatot 2008-ban alapította Craig Hawkins, aki már az alapításkor eldöntötte, hogy a biodinamika elvei alapján készíti a borait. Míg a világ különböző pontjain lévő borászatoknál dolgozott egy alkalommal látogatást tett Somlón, ahol nagyon elnyerte a tetszését a hárslevelű, mint fajta és pincészete alapítása után telepített is belőle a 11ha-os birtokán. A hárslevelű mellett, olyan fajtákkal is foglalkozik, mint vermentino, maccabeu, garnacha, Muscat of Alexandria, mourvedre.

Testalonga Baby Bandito Follow your Dreams 2017

 Nagyon ritka, hogy önálló 100%-ban carignanból készült bort kóstolhat a hazai borkedvelő közönség. Általában mind franciahonban, mind spanyoloknál, inkább házasításokba használják, mivel a belőle készült bor erősebb savval és húzósabb tanninnal rendelkezik valamint eléggé bőtermő, viszont nagyon mély színanyagot képes adni. Utoljára bő 7 évvel ezelőtt kóstoltam fajtaborként palackozva akkor egy francia tétel került a poharamba, így kicsit elkapott a nosztalgia faktor is.

  A tőkék, amelyekről szüretelték 20-30 évesek. A kézi szüret után spontán erjedt Szűretlen és derítetlen és az össz kénszint mindössze 23mg/l !!! Sajnos mire ehhez a tételhez jutottam a fényerőből kicsit visszavettek, nem is értettem így a színárnyalat megállapítása itt elmarad. Illatban tiszta, piros bogyósok kis fűszerrel karöltve. Nos, lendületesek a savai, robbannak a gyümölcsök a szájban és jól eső fanyar meggyel illetve közepes lecsengéssel búcsúzik. Az ár/érték arányt itt kicsit megkérdőjelezem (6990 Ft), de figyelembe véve a fajtát, a termőhelyet, a pincészet hátterét kalandorlelkűeknek egyszer ajánlott megkóstolni, főleg ha épp lesz poharazva a Drop Shopban.

Klein Constantia

 

Klein Constantia Estate Red 2015

 Nem mindennapi házasítás, közel fele cabernet sauvignon (44%) a másik felét shiraz (29%) malbec (15%) és petit verdot (12%) alkotja.  A házasítás előtt 1 évet töltöttek francia hordóban, amelynek 40% volt újhordó és teljesen beépült. Szinte kiugrik a pohárból a rengeteg erdei bogyós gyümölcs és a fűszer kavalkád.  A korty egésze selymesen terül el a szájban, gyönyörű íve van, íz jegyeiben a gyümölcsök mellett egy kis kávé és csoki is előbukkan. Egyetlen hibát róhatók fel e csodás nedűnek mégpedig, hogy a legvégén azért a magas alkohol (14,5 %!) picit kikandikál. De ha hazai csúcsborokkal párba állítanánk, eleganciájával és habzsolni való gyümölcsösségével simán kenterbe vágná a mezőny nagyobb részét. Nem utolsósorban árban is igen kedvező. (8990 Ft)

Dry Creek

A borászatot 1972-ban alapította David S. Stare. Az ő nevéhez köthető, hogy a Dry Creek Valley megkapta az eredetvédett besorolást és ő volt az első, aki használta az Old Vines Zinfandel jelölést a borain. Utóbbinak a feltétele a minimum 50 éves tőkékről szüretelt alapanyag. A borászat területe 74ha.

Dry Creek Zinfandel ”Old vine” 2015

  A bor alapanyagának jelentős részét 75 éves tőkék adták, de került bele egy apró mindössze 0,2ha területről 95-130 éves szőlőtőkék adta nedű is. A kézi válogatás után, fakádban erjedt, majd 16 hónapig érlelték francia, amerikai és magyar hordóban, melyeknek 27%-a volt újhordó. Mikor a technológiai infóknak jártam utána érdekes dologra bukkantam. Mégpedig, hogy a tételnek csak a 76% zinfandel és ezt egészíti ki 22%petite sirah aka. durif illetve 2%carignan. Igaz mivel a címkét nem néztem meg akkor alaposan (hála a csodás fényviszonyoknak) ,de egy apró részén jelölik, hogy egy cuvée-t rejt a palack. Csak, hogy lássátok milyen kis trükkös a címke lentebb csatoltam egy képet a 2014-es címkéről, amit a neten találtam. Most beszéljük kicsit a borról is illatának olyan mélysége van, hogy szinte el lehet veszni benne. Egymás után tűnik fel az illatban a kávé, a sötét bogyós gyümölcsök és a csoki halványan vanília. Az ízben a gyümölcsök mellett a hordófűszerek jelennek meg. A korty hosszú, selymes és elegáns és a 14,5-es alkohol sem lóg ki.

Árban már magasabb szegmensben járunk.(12900 Ft )

10845627.jpg

  (forrás: wine-searcher.com)

St John’s Road

St. John’s Road Motley Bunch 2016

Ezt a tételt a legendás Peter Lehmann-nak (akit sokan csak Barossa bárójának neveztek) a legifjabb fia Phil Lehmann készítette. A bor összetételét tekintve 37% grenache, 36% mataro aka mourvèdre és 27% syrah. Illatában az erdei gyümölcsök mellett némi animalitás. Lágy korty csoki, kávé és gyümölcsök.

Pegasus Bay

 Az 1970-es években alapított családi borászat, ami a közeli Pegasus-öbölről kapta a nevét. Fenntartható szőlőgazdálkodást folytatnak, természetes módszerekkel védik a szőlőt. A borok többségét spontán erjesztik. A Pegasus Bay néven kihozott borok csak saját szőlőből készülnek, míg a testvérpincészetük a Main Divide javarészt vásárolt alapanyagból készül.

Pegasus Bay Pinot Noir 2015

Közel 30 éves szőlőtőkékről, köves teraszos kiépítésű területről, több időpontban szüretelték a különböző parcellákon fekvő pinot noir klónokat. Spontán erjedt, majd 22 hónapig burgundiai kádároktól vásárolt hordókban érlelték (melynek 40%-a újhordó), külön-külön a tételeket, majd a végén házasították.

Illatában felsejlik némi avar, a gyümölcsök kiugranak a pohárból. A selymesen lágy kortyban piros bogyós kosár. Van egy kis garatmelegség. A pincészet minimum 10 éves potenciált jósol a tételnek

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr2415189482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása