Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Születésnapi borsor III ( Cantina d'Isera Teroldego 2019 feat. Heimann Stílusgyakorlatok 2014)

2024. március 24. 19:44 - Winesoul

Izgalommal vártuk Frejával a tavalyi novembert, mivel a '22-es évben sajnos nem tudtuk összehozni a közös kóstolást e jeles ünnepnap idején. Csak reménykedni tudtunk, hogy idén végül sikerül kivitelezni.

A kóstoló végül kiscsoportos foglalkozás volt, mondhatni családias hangulatban telt. Kevesebbet jegyzeteltünk, de annál többet csacsogtunk és közben futottunk a mindenre is kíváncsi gyerkőcök után.

Annak idején való igaz, azt írtam fogytán vannak a különleges csemegék a kincseskamrámban, az elmúlt 2 év alatt elég sok tétel halmozódott fel, szóval kalandokkal teli év-évek elé nézünk.

Jelen alkalomra pedig, ahogy a legelső alkalomnál ismét olasz-magyar sort raktam össze. Ezúttal egy különleges észak olasz fajta párjául, újfent a szekszárdi Heimann pincészet repertoárja tette teljessé a sort.

A két alatt pedig már a borokról mesélek!

370206102_236788659269871_2078930977169078334_n.jpg

Cantina d'Isera Teroldego Vigneti delle Dolomiti 2019

 A bor: Mély rubin árnyalat.Illatban elsőre vörösáfonya illetve intenzív borsosság, majd pici paprika és némi ibolya is megjelenik. Szép savakkal rendelkezik, a kortyban erőteljes fűszeresség van jelen, emellett pedig gránátalmát és fahéjat vélünk felfedezni. A lecsengésnél kicsit kesernyés, de még nem tolakodó és ez mikor már melegedett akkor citrusosságba váltott, ezen jómagam kicsit meglepődtem.

Heimann Stílusgyakorlat Egy hordó Sagrantino 2014

 A bor: Közepes rubin szín. A pohárba beleszippantva fahéj és szilva. Egyszerre telt és légies, a kortyot medvecukros-édesgyökeres jegyek jellemzik.

Heimann Stílusgyakorlat 100% Tannat 2014 

 A bor: Letaglózó látványként szemléltük a poharunkat, mivel korát meghazudtoló élénk mély rubin árnyalatban tetszelgett. Nyoma se volt semmi téglás, barnán színnek. Illatban szegfűszeg és bors, kóstolva pedig intenzív fűszeres fanyar meggy, a tannin még az eltelt évek ellenére is fogós maradt és az ízben is megjelenik a szegfűszeg

Konkluzió: A Teroldego a viszonylag alacsony alkoholfok (12,5%) ellenére, már némileg túlmutat a hazai sztenderd bisztróvörösökön. Fent tudta tartani végig a figyelmünket és remek felvezetőnek bizonyult a két mostoha évjáratból származó Heimann bor elé. Ahhoz képest, hogy sokan mennyire ódzkodtak a '14-es boroktól, számomra most is csak megerősítette azt a véleményemet, hogy egy precíz és felkészült borászat képes egy viszontagságosabb évjáratból is maradandót és izgalmasat alkotni. A Sagrantino és a Tannat is moderált alkohollal rendelkezik (13,5% & 13% ) és ennek ellenére kellő beltartalommal rendelkezett. Előbbi már csúcsán volt, utóbbiban még lett volna pár évnyi potenciál, de örülök neki, hogy egymás mellett kóstoltuk e kísérleti tételeket.

Az eseményen felmerült témaként, hogy hasonló izgalmas borok mennyire szépen tudnák színesíteni a hazai piacot. Kicsit bánjuk is, hogy nem készült új évjárat a Heimann borokból egyszeri és megismételhetetlen műveknek szánta az alkotójuk. Viszont mivel egyre többen kezdenek kísérletezni a nem megszokott fajtákkal - pl.: malbec és garnacha- , ha lesz elég kapacitásunk, majd mesélünk róluk!

A rendhagyó zenei ajánlatunk jól tükrözi, a házigazdával milyen elemi erővel vártuk eme esté illetve azt örömöt, hogy a tervünket végül siker koronázta. Körülbelül, úgy ugrottunk ki a bőrünkből és "tomboltunk" a lelkünk mélyén, mint az AC/DC River Plate-i koncertjén jelen lévő rajongók    

Végszóként újfent szeretném megköszönni Freja-nak a szíves vendéglátást és a jól tartást! 

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr4218262075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása