Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Borjour - II. Villányi Aranykóstoló

2019. október 31. 18:00 - Winesoul

A villányi vörösborokkal (leszámítva a bisztró vörös kategóriát) kissé hadilábon állok. A magasabb árfekvésben lévő illetve a nagyobb testű tételek fiatalon ritkán tudnak számomra élvezetet nyújtani. Természetesen akad azért kivétel is, elég csak Jekl Flóra Il Primo-ját, a Günzer Családi Pincészet Ördögárok cuvée-jét vagy a régi/új tételét a Villus cuvée-t illetve  Sauska-ék két C7-es tételét említeni. Az első vörösboros illetve óboros élményemet pont a Sauska pincészet adta sok-sok évvel ezelőtt. De ezek ellenére, inkább előbb emelek le a polcról egy komolyabb szekszárdit, már csak azért is, mert fiatalabban is megközelíthetőek és fogyasztóhatóbbak az arról a borvidékről kikerült csúcsborok, mint Villány nedűi.

Mivel a Borjour, egy olyan rendezvényt szervezett, ahol Villány került a középpontba, így kapva kaptam a lehetőségen, hogy kicsit elmélyedjek e borvidék boraiban. Őszinte leszek, okosabb nem lettem. Csak egy maréknyi bornál éreztem az egyensúlyt, a harmóniát és ezek közül emeltem ki a beszámolóba került tételeket. Természetesen mivel nem vagyunk egyformák másoknak biztos sokkal több bor tetszett volna. 

  Sok bornál vagy a stílus nem feküdt nekem vagy túl nyersnek találtam az adott bort. Picit hiányoltam a korábban említett eleganciát, ami a fiatalabb komoly szekszárdi vörösöknél megjelenik.

Vajon a  generációváltások beköszöntével eljön-e majd azaz idő amikor egy hasonló rendezvényen én is több olyan bort fogok találni, amit most nem sikerült?

img_20191011_185610.jpg

Elsőként a borvidéken meghatározó két "nagy öreg" pincészettel kezdeném a beszámolót.Sok-sok éve már annak, hogy kóstoltam a Bock pince syrah tételét, ami akkor nagyon tetszett, de azóta hiába próbálkoztam a több borukkal valahogy mindig csalódás lett a vége. Gere Attilá-éktól meg ezek voltak az első borok, amikben megtaláltam azt amit eddig hiányoltam harmóniát, eleganciát és befogadhatóságot. Amikor e pincészet portfóliójából kóstoltam valamit, csak a mindent elnyomó erőteljesebb hordó használattal találkoztam. Utánuk még a bejáratott nevek jönnek, majd végül a kisebb pincészetekkel zárom soraimat.

Bock

 Bock Józsefet szerintem nem kell bemutatni  senkinek sem. Jelenleg 80 ha saját területük mellett, vásárolnak is szőlőt. Villány összes kiemelkedő dűlőjében vannak kisebb-nagyobb területük. Jelenleg már a második generációt képviselő Valér is részt vesz a pince mindennapjaiban és az ő nevéhez köthető a fiatalabb generációt megszólító Bock & Roll borok. 

Bock Libra 2012

A fantázinév egy bordói házasítást takar, amely a legjobb területekről válogatott alapanyagból készült. Fele cabernet franc az Ördögárokból, a másik felén a Jammertalból származó cabernet sauvignon és a Fekete-hegyről szüretel merlot egyenlő arányban osztozik. Egészen mély a színe, illatában sötét bogyós gyümölcsök és fűszeres, gyógynövényes jegyek. A korty lágyan indít, kis alkoholédesség, csokis ,kakaóporos ízjegyek. A vége kicsit szárit, de rendkívül hosszú a lecsengése.  20000 Ft 

Gere A. 

 A másik nagy villányi név, aki szintén sokak számára ismerős lehet. A pince jelentős dizájn váltáson eset át az elmúlt időszakban és a címkéken szereplő A betű már nem csak a családfőt, hanem a második generációt is képviseli. Ami érdekes infó, hogy már 2010 óta organikusan művelik a saját 70 ha területüket illetve sok őshonos magyar fajtával kísérleteznek a teljesség igénye nélkül úgy mint a purcsín, kékbajor, csóka, bakator.

Gere A. Syrah Selection 2017

Az eddig megszokott Gere stílustól elüt, ez a Konkoly-dűlőből szelektált syrah,  nagyfokú eleganciát sugall, pedig másfél évet volt másodtöltésű zempléni tölgyben! Ebből kifolyólag arra a következtetésre jutottam, hogy a hordók pörkölésén változtathattak. Mély szín,gyümölcsök és fűszerek kavalkádja és hosszú lecsengés jellemzi. Nagyon kellemes csalódás. Tény, nem olcsó, de mivel elég vérszegény a hazai syrah választék, így aki kicsit komolyabbat szeretne kóstolni a fajtából és ragaszkodik a magyar borhoz annak érdemes esélyt adni neki.  8450Ft

Gere A. Villányi Franc Ördögárok 2016

Dűlőszelektált cabernet franc 70% új és 30% másodtöltésű hordóban volt 16 hónapig. Még a hordós jegyek vannak előtérben, de itt is éreztem, hogy picit finomodott a hordóhasználat. 

Gere Tamás & Zsolt

 Gere Tamás 1988-ban alapította a pincészetét és mára már a második generáció (Zsolt) is a borászat mindennapjaiban ott van.  Jelenleg 35 ha-os területtel rendelkeznek. Az előbb említett két pince mellett ő is egyik a villányi ötöknek, akiknek köszönhető villányi borvidék felemelkedése a hazai boréletben (A másik 2 borász akit eddig nem említettem Tiffán Ede és Polgár Zoltán)

Gere Tamás & Zsolt Villányi Franc Válogatás 2016

Még a piacra kerülésre vár e tétel.  A Csillagvölgy, a Várerdő és a Kopár terméséből válogatott alapanyag, mely 16 hónapig érlelték magyar és francia hordókban (20 % új- 80% másodtöltésű). Mély piros bogyós illat, a korty élénk savú és tükrözi az illatjegyeket, de palackos érlelés után sokkal többet tud majd mutatni és a legfontosabb ügyes hordóhasználat!

Vylyan

A mára 25 éves pince, 5 dűlőben 120 ha-on, 13 szőlőfajtával foglalkozik. A főborász Ipacs Szabó István, aki 1999-től van a pincénél. A portfóliójuknak 3 pillére van a classic széria a hétköznapokra, a válogatás ami a dűlőszelektált boraikat foglalja magába és a prémium, amelynél az idei évben mutatták be az új címkecsaládot.

Vylyan Merlot 2017

A hordófűszerek mellett, piros bogyós gyümölcsök tűnnek fel. A korty is ezt tükrözi, élén savakkal, még tapadó tanninnal rendelkezik és a garatban kis alkoholmelegség, időt kér. A Vylyan pince borainál már sokszor tapasztaltam, hogy szükséges a palackos érlelés, mert azáltal lesznek igazán különlegesek.

Sauska

 A két borvidéken is jelen levő, hazánk egyik legismertebb borászata a villányi tételeivel vált igazán népszerűvé. Összesen 61 ha-on gazdálkodnak és területeik Villány és Siklós legjobb dűlőiben vannak.

Sauska Cabernet Franc 2015

Az alapanyag a Makárról, a Konkolyról és a Kopárból származik, 17 hónapig érlelték új és használt francia hordóban. Az illatát abszolút a hordós jegyek uralják. A  kortyban már megjelennek a fanyar gyümölcsök melyek mellé élénk sav és tapadó tannin párosul. Idővel akár szebb is lehet, most számomra picit csalódás.

Lelovits Tamás

A pincészetét 2000-ben alapította, jelenleg 10 ha-on területen művel szőlőt.

  Lelovits Villányi Franc 2016

A Bocor-dűlőből származó alapanyagot visszafogott tőketerhelés, kézi szüret és irányított erjesztés után 18 hónapig volt első töltésű medium pörkölésű Trust hordóban. Természetesen még fiatal a bor, DE zseniális hordóhasználat jellemzi.

Bakonyi

 5ha-ös területről organikus szemléletmóddal készülnek a borok.

Bakonyi Siklós Cabernet Franc 2017

 A korábban a portfólióban szereplő Makárt váltotta ez a tétel, az új évjárat alapanyagának egy része a Várhegy-dűlőből származik. Fele-fele arányban tartályban és a hordóban érlelték. Utóbbi használt francia hordó volt, melyben 8 hónapig érlelődött. Ez a bor nem a megszokott nagy, vastag villányi franc-ok közé tartozik, helyette az elegancia lép előtérbe e közepest testű bornál. A piros bogyós gyümölcsök mellet szép fűszeresség és mintha egy kis gyógynövényes jegy is felsejlene a háttérben. Nem utolsósorban egészen hosszú lecsengéssel búcsúzik a korty. 

Jackfall

 A pince a nevét a Kisjakabfalva régi sváb elnevezéséről kapta és Jakkfall-ként kell ejteni. Jelenleg 13,5 hektáros területtel rendelkeznek.

Jackfall Duett 2015

 A nap egyik kedvence összetétele portugieser, kékfrankos helyett merlot és syrah, meglepő házasítás. Másfél éves hordós érlelés másod és harmadtöltésű francia hordóban. Élénk sav, piros bogyós zamatok, jól esően fanyar. (Mikor  fél évvel később újra kóstoltam kértem háttér információkat a borról és mint utóbbi kiderült kékfrankos nincs benne )

Jackfall Villányi Franc 2016

 Nemrég került lepalackozásra a 1,5 éves hordós érlelés után, így kicsit "kócos" volt még. Illatában még a hordós jegyek domináltak, a lágy kortyban csokis,kávés jegyek tűnnek fel, savai élénkek és a korty végén egy kis kesernye és torokmelegség van jelen. Az alapanyag a Pillangó-dűlőből származik 13,5%

Az idei évem szerencsésnek mondható olyan szempontból, hogy idén több 2009-es csúcsévjáratból készült tétel került a poharamba és mindegyik nagy örömöt okozott, nem volt ez most sem másképp a következő tétellel.

Jackfall Syrah 2009

  Amellett, hogy kiváló évjáratból készült, ez volt a Jackfall első önállóan palackozott syrahja, amelynek alapanyagát a Gesztenyés-dűlőben lévő új telepítésekről származó szűztermés adta. Csodás formában van,erdei bogyós gyümölcsök és fűszerek kavalkádja, selymes, puha korty és végtelen hosszú lecsengés. Csúcsán van és még sokáig ott is lesz. 

Érdekességképp egy késői szüretelésű tétellel zártam az estét:

Vinatus

 A 2009-es évben alapított borászat, 15 ha-on gazdálkodik a Bocor- és a Csicsó-dűlőkben.

Vinatus Hárslevelű Late Harvest 2017

 Fél évet töltött másodtöltésű hordóban, 150 gr/l a maradékcukor.  Mézes, krémes zamatok és közepesen hosszú lecsengés jellemzi. Aki szeretne Tokaj területein túli desszertbort a poharába az mindenképp kerítsen alkalmat e bor kóstolására.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr3915218576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása