Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Mitiszol? Fesztivál 2019

2020. január 18. 19:07 - Winesoul

Hiába vagyok valamivel több mint tíz éve borissza és járok borkóstolókra/fesztiválokra, a természethű borászok köré épített rendezvény ezidáig kimaradt számomra. Ez a kezdetekben a véletlen műve, később tudatos döntés volt. Utóbbi kiváltó oka a bloggerek évről-évre írt beszámolói, amelyekben sokszor azt a képet mutatták, hogy elég vegyes volt a borok felhozatala és sok volt a megosztó tétel. Most viszont, immáron a 9-dik Mitiszol? Fesztivál oly ígéretesnek tűnt, hogy igazi "bűn" lett volna kihagyni. Tény és való sok volt a még csikókorú vagy épp zárkózott bor, de alapvetően kiváló sort kóstolhattam végig.

A hazai szortimentet képviselő borászok többségétől már kóstoltam ezt-azt, de még így is akadt új felfedezés számomra.A Dorogi pincészet, a Pósta borház vagy a régóta bakancslistás Karner pincészet nedűi egyaránt újdonság varázsaként hatottak rám. Sajnos nem mindenkitől tudtam kóstolni akiket előzetesen beterveztem a napirendembe, de még így is maratonira sikerült a bő 6 óra alatt végigkóstolt borsor, pedig több hosszabb szünetet is tartottam és végig használtam a köpőcsészét.

Akik most kimaradtak azokat idővel igyekszek pótolni, mert hát hajt a kíváncsiság a boraik iránt :) . Így idővel sort kerítek arra, hogy a poharamba kerüljenek a Bencze birtok, Strekov 1075 pince, Maurer Oszkár, Wetzer Péter és Illyés Miklós alkotásai.

img_20191116_141900.jpg

A borokról (leszámítva a kezdést, mert hát ügye champagne-al dukál kezdeni... :) ) nem kóstolási sorrendben írok. A  végső beszámolóba csak azon borok kerültek be, amelyek a leginkább elnyerték a tetszésem. A minták zöméről most nem írok, hiszen még nem a végleges vagy afelé közelítő arcukat mutatták (pár kivétel azért előfordult). Továbbá akadtak olyan borok is amik igaz, hogy már megvásárolhatóak, de véleményem szerint még nagyon frissek és időt kérnek ahhoz, hogy a legszebb állapotukban tündökölhessenek.

Champagne Fleury

 Az első ház, amely biodinamikus gazdálkodásba kezdett Champagne-ban. Összesen 15 ha saját területen gazdálkodnak. 

Fleury Brut Blanc de Noir

 Illatában toast-os nagyon szikár, elsőre szinte fel se tűnik a dosage  

Fleury Sonate Extra Brut 2011

60% pinot noir és 40% chardonnay. Krémes textúra, süteményesség és citrusosság váltakozik.

Fleury Rosé de Saignée Brut

Pinot Noirból készített pezsgő, igazi pirosbogyós gyümölcsbomba mely mellet citrusok is megjelennek. Egészen feszes szerkezete és szép íve van.    

Barta

A pincészetnek két magas besorolású dűlőben vannak területe. Ezek az Öreg Király-dűlő és a Kővágó, utóbbi viszonylag új terület. Mivel elhanyagolt terület volt az Öreg-Király a TSZ időszakban, így teljesen mentes volt a kemikáliáktól mikor Barta Károly tulajdonába került. A borász a 2016-os évtől Ujvári Vivien, aki Homonna Attilától vette át a stafétabotot és hozott új stílust a pince boraiba. A borok készítésénél törekszenek az organikus szemléletre, a tételek a kezdetektől spontán erjednek a lehető legkevesebb beavatkozás mellett. 

Barta Öreg Király Furmint 2016

Vadélesztővel acéltartályban erjedt és használt hordós érlelést kapott, amely 4 hónapig tartott, illetve seprőn is tartották, amely adott egy kis krémességet neki. Maradékcukor 8,9 gr/l., ami mellé 6,9-es sav társul.

Barta Öreg Király Furmint 2017

Fahordóban erjedt és 4 hónapig finomseprőn érlelték. Illatában virágok és gyümölcsök. A korty feszes, citrusok Maradékcukor 7,1 gr/l., ami mellé 7,7-es sav társul.

Barta Öreg Király Furmint késői szüret 2017

Dűlőszelektált töppedt szőlőből készült desszertbor. Az erjesztés részben tartályban, részben hordóban történt. Az érlelés viszont már teljesen egészében hordóban történt. Mézes, barackos őszies illatvilág, mely folytatódik ízben is. Nagyon elegáns, precíz bor, melynek maradék cukortartalma 96 gr/l.

Szóló 

A Szóló pincészet Tállyán található és 8 ha területtel rendelkezik. A tulajdonos az Éless házaspár a borokat Tímea készíti. Törekszenek a természethű borkészítésre, 3 éve kezdtek biodinamikus gazdálkodásra átállni. A borok spontán erjednek, technológiában a tartály mellett, főzött hordót, kerámiatojásokat és amforát használnak. A borok készítésénél alacsony kén szinttel dolgoznak néhol el is hagyják, több tételük szűrés-derítés nélkül kerül piacra, illetve akad a portfólióban olyan tétel is amit élesztőhártya alatt érleltek. A borokat zenei kifejezésekkel neveik el.

Szóló Pet-Nat 2019

Október 25-én került  palackozásra. Frissen  bontott palackból kaptam, így közvetlenül a nyitás után szükséges szellőztetni. A kortyban citrusok és kis krémesség.

Szóló Parlando 2017

Az alapanyag a Sipos-dűlőből származik színtiszta furmint. Egész fürtös préselés után kén hozzáadása nélkül érlelték porcelántojásban. Kóstolva tobzódik a gyümölcsöktől, feszes szerkezete mellett, egészen széles és hosszú lecsengésű a korty.  Maradékcukor: 6,3gr/l Sav:6,8gr/l

Szóló Tempo 2018

Virágos illatvilág, ízben citrusok nagyon szép íve van a kortynak csak még picit érnie kell.

Szóló Puro 2018

Szűretlen-derítetlen és kénmentes furmint. Kortyban enyhe krémesség és száraz lecsengés. Rétegműfaj,

Szarka 

Szarka Mád Furmint 2018

A pincészet szortimentjének alapját képző falubor.az alapanyag 70%-a tartályban érlelődött a többi hordóban. Virágos ,gyümölcsös illatok, igazi jóivású furmint.

Szarka Juharos Furmint 2018

A pincészet zászlósbora. Különleges furmint klónt szüretelnek a dűlőből,amit úgy neveznek, hogy madárkás furmint. A szüret idején megkülönböztetik a klónokat, hogy csak ezek kerüljenek bele. A területen levő szőlőt 1956-ban telepítették. Hordóban erjesztették részben ott is érlelték és a további érlelés acéltartályban történt továbbá 5 hónapig finomseprőn is tartották. A kortyot édeskés citrusok, só, feszes struktúra  és egészen hosszú lecsengés jellemzi. Már most is megközelíthető, de bőven van benne pár év potenciál.

Pelle

Pelle Birtok Furmint 2018

A pince alapfurmintja, amely acéltartályos erjesztést és érlelést kapott.A Király- és az Újhegy-dűlőkből 1,5 kg-os tőketerheléssel egy jóivású gyümölcsös-sós furmintot tett le az asztalra a pince. Furminttal ismerkedőknek kötelezően ajánlott.

Pelle Nyúlászó Furmint 2016

Lépünk egy szintet és megérkeztünk a dűlőszelekciókhoz.Viszonylag kis tétel (800pal), hűtött acéltartályban erjedt, majd light pörkölésű Trust hordóban érlelték. Széles a korty, fanyar éretlen barackos. Kis palackos érlelés után szebb lesz.

Pelle Makovicza Hárslevelű 2018

Ez a hárs csak a legjobb évjáratokban kerül palackozásra. Az alapanyagot a Szent Tamás aldűlője a Makovicza szolgáltatta.Hordóban erjesztették és érlelték. Kiugró virágosság illattal rendelkezik. Kóstolva egyértelmű, hogy még fiatal, de még így is fogyasztható. Sós és egészen széles a korty

Pelle Szamorodni 2015

Illatában vanília és barack ezek ízben is megjelennek illetve kis mézes vonal is becsatlakozik. De a magas maradékcukor ellenére se válik gejlé.

Tokaj Nobilis

Tokaj Nobilis Birtok Furmint 2018

A hazai furmint mezőnyben szerintem az egyik legjobb vételnek számít. Fele-fele arányban hordós (3 hónapig érlelve) és tartályos tételek alkotják. Az alapanyagot a Barakonyi és a Csirke-mál dűlők adják. Mind illatában, mind a kortyban igazi gyümölcsbomba, utóbbiban a pár grammnyi maradékcukornak köszönhetően nagyon kellemes édes érzettel búcsúzik. Furminttal ismerkedőknek ajánlott ezzel kezdeni!

Dorogi

Összesen 8 ha-on gazdálkodnak az 1999-ben alapított tarcali borászatban. A főhangsúly a desszertborokon van, de a lentebb írt két bor is bizonyítja, hogy remek száraz borokat készítenek. A borokat hordóban spontán erjesztik és abban is érlelik. Törekszenek a természetességre.

Dorogi Deák Furmint 2016

Illatában érezni, hogy érettebb borral hozott össze a sors. Szikár, széles korty, amelyben a gyümölcsök mellett kis sósság is feltűnik. Kellemes meglepetés volt,. Örülök, hogy egyre több ilyen bort kóstolhatok Tokajból.

Dorogi Deák Furmint 2017

A frissebb évjárat teljesen más arcát mutatja, tegyük hozzá mivel 8-9 gr/l a maradékcukor, így egyértelműen sokkal kedvesebb behízelgőbb, a fajtával kezdeti ismerkedésben lévőknek sokkal szerethetőbb. Illatában kis virágosság és fehér húsú gyümölcsök. A kortyban folytatódik a gyümölcsözön ,amelyet kicsi krémes érzet zár . Szép.

Martinus

Martinus Tóhely Olaszrizling 2017

A technológia hátteret tekintve egészen egyedi tétel tartályos, spontán erjedt hordós és héjon tartott részekből alkotta meg a borász. Fél éve már kóstoltam e bort, akkor nagyon zárkózott volt. Mostanra sokat változott. A gyümölcsök mellet van kis sósság, köves vonal is. Egyszerre tud jóivású és tartalmas lenni. Aki valamivel komolyabb olaszrizlinget keres, annak határozottan ajánlott. 

Pósta Borház

Pósta Siller 2018

A vörösek előtt átmenetként (mivel manapság ritka kincs!) egy szekszárdi siller is a poharamba került. Pirosbogyósok illatban és ízben, jól esően fanyar nem akar többnek látszani ami. Tökéletes!

Karner Gábor

Karner Gábor először vásárolt szőlőből, majd 2004-ben már saját szőlőterületre is beruházott és végül 2006-os szürettől fogva saját alapanyagból készíti szűretlen, derítetlen és a 2017-es évtől kénmentes borait Mátrában. Mára 7 ha-s területet művel a két területén Vitézföldön és a Tavaszföldön.  

Karner Tavaszföld 2017 minta

Illatában pirosbogyós gyümölcsök és kis földesség. A korty fanyar gyümölcsökkel teli , még kelll egy kis idő neki.

Karner Vitézföld 2017 minta

Hasonló jegyek mind az előzőnél,de sokkal több fűszer, több mélység illetve érettebb arcát mutatta.

Losonci Bálint

Losonci Pinot noir 2018

A Nyitnikék (ami kékfrankos)  mellett  ezt is évről-évre mindig igyekszek megkóstolni. Igaz előfordult a korábbi években amikor nem annyira nyerte el tetszésemet valamely oknál fogva. De Fortunának hála mind a 17-es, mind a  most piacra került és kóstolt 18-as nagy kedvenc lett. Az alapanyag egy része a borász kedvenc területéről a Geregről származik a többi a Külső-Kajnárról. Spontán erjedt és tartályban érlelődött. Igazi pirosbogyós gyümölcsbomba illatban, ízben is ezek kerülnek előtérbe, lendületes savai vannak és jóleső fanyarsággal búcsúzik. 

Losonci Gereg Syrah 2018 

Új tétel a szortimentben. Szűztermésből készítve (0,5kg/tőke volt a terhelés)és az alapanyag harmada volt csak hordóban.Mély illatában a fűszerek mellett sötét bogyós gyümölcsök. Egészen lédús, tartalmas.

Losonci Gereg Kékfrankos 2017 minta

Illatában kis gyógynövényes jegy tűnik fel a gyümölcsök mellet. Cseresznyés ízvilág, szinte súlya van a kortynak és lendületes savval rendelkezik.

Losonci Gereg Pinot Noir 2015 minta

 Négy év érlelés után került palackba.Szép csipkebogyós, de még egy ici-picit tapad.

 Azért ételkínálat mellett se menjünk el szó nélkül, mert a helyszínen kínált sok ételtől a bőség zavarába lehetett esni. Választásom a BBQ marhára esett, ami mellé vadgomba ragut adtak a Plus 52 Event&Gastro Hall standjánál. Kiváló volt!

 img_20191116_133430.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr8015308414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása