Bohemian Wine Souls

Egyperces impressziók - Etyeki Kúria Irsai Olivér 2021

2022. április 27. 10:07 - Winesoul

Nem titok, hogy számomra/számunkra egyfajta liebling az Etyeki Kúria pincészet és annak portfóliója, hiszen már többször is írtunk egy-egy tételükről és jó szívvel ajánlottuk őket. Viszont, amikor tavaly november tájékán fülembe jutott, hogy egy irsaival is piacra lépnek féltem, hogy megtörik a varázs e tételnél.

Lássuk be, bár az Irsai populáris a fiatalok körében valójában a borászok körében is egy eléggé lenézett, amolyan cash flow terméket jelent és inkább a piaci szükséglet miatt hozzák ki az egykaptafa fajtaborokat ebből a szőlőfajtából.

Természetesen nincs azzal semmi baj, ha valaki e fajtát kedveli. Persze, kicsit álszent is vagyok hiszen sok-sok évvel ezelőtt alkalomadtán jómagam is fogyasztottam irsait egy bizonyos V. nevezetű termelőtől, amit a multik polcain lehet fellelni és a rossz nyelvek szerint a pincészetére már az ország főgázszerelője rátette a mancsát. De, mellőzve a politikát és a pletykákat és visszatérve a témára, ha az ember egyszer elmerül a borok világában és rákap ama nedűk ízére akkor ez a fajta kissé kiesik a pixisből.

Meglepő lehet, de két napra széthúztam a kóstolást, hogy a bor minden arcát láthassam.

Az, hogy mire jutottam arra kép alatt derül fény, tehát következzék a bor!

cffc50b5-e834-459d-b66e-72cd0394eb2c.jpeg

Megjelenés: Némi zöldes árnyalat van.

Illat: A pohár fölé hajolva kellemesen hozza mindkét nap a fajtára jellemző szőlővirágos jegyeket

Íz: A  korty kellően lendületes, jó savakkal van megtámogatva és az alacsony alkohol ellenére tartalom is van benne. A lecsengésnél még leheletnyi grapefruit-os kesernye is előbukkan.

Konklúzió: Az 1990 Ft-os ár ajándék véleményem szerint, merthogy a borász még ebből is képes volt kihozni a maximumot, némi eleganciát is belevíve. Nem egy közhelyes, random Irsaival állt elő, hanem egy jó fajtabort alkotott, amelyből jólesik a második pohár is és nincs benne semmi bántó vagy túlzó illat- és/vagy ízjegy. Frejával és még pár tapasztalt borkedvelővel ugyanarra a végkövetkeztetésre jutottunk, miszerint e bor üdítő színfoltja a piacnak. Remélem sok hasonló meglepő kóstolóélményben lehet még részem a jövőben!   

Végszóként már csak annyit tudok mondani, hogy Mérész Sándor egy zseni, hiszen egy kiugróan illatos fajtából is tudott olyat mutatni, amire kevés kollégája képes széles e világon! 

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr1617781114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása