Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Winelovers Top100 kóstoló

2019. október 11. 12:12 - Winesoul

 Újabb rovattal jelentkezünk, amely során kalandos sörfőzde látogatásokról, pincetúrákról és kisebb-nagyobb kóstolókról, rendezvényekről és természetesen az ott kóstolt borokról mesélünk nektek.

Egy ideje már rájöttem, hogy a rendezvényen illetve fesztiválon való borkóstolás trükkös tud lenni. Hiszen egyszerre a bőség zavarába esik a borkedvelő és ha teszem azt rossz sorrendben kóstol vagy nem eleget használja a köpőcsészét, akkor bizony előfordulhat, hogy rossz következtetést von le egy amúgy kiváló borról illetve ez fordítva is igaz. Velem is megtörtént régebben, hogy egy rendezvény vége felé kevésbé nyúltam a köpőcsésze után és bizony amikor beszereztem a vége felé kóstolt borok közül egy kóstolócsapattal való iszogatásra akkora már kevésbé voltak olyan megnyerőek. Azóta igyekszek elkerülni e baklövést. Oké mondhatjátok, hogy esetleg palackvariációba futottam bele, megesik az ilyen. Továbbá mind tudjuk, hogy a bor élő anyag és folyamatosan változik, de azért képzelhetitek mily kellemetlen szituáció volt számomra.

Annyit előzetesen megígérünk, hogy amik nagyon kiemelkednek ezen rovatsorozatban azokról a későbbiekben, ha lesz rá mód akkor egy alaposabb, részletesebb beszámoló is készülni fog. Ez a rész főképp egy-egy pillanatnyi benyomásról fog szólni.

Szeptember elején nagy csinadratta közepette megjelent helyből két Top100-as magyar borlista. A Winelovers a saját listája köré szervezett is egy rendezvényt.

A tovább mögött olvasható az első gigaposztunk e kóstolóról. :)

img_20190921_173207.jpg

Garamvári:

A hazai pezsgőkultúra megkerülhetetlen személye Garamvári Vencel, akinek több pincészet is köszönheti a szortimentjükbe megtalálható pezsgőt.

Garamvári Brut Nature 2015
Fele-fele arányban chardonnay és pinot noir alkotja. Illatban kis virágosság és toastosság, utóbbi ízben is folytatódik, amelyek mellé egy kis citrusosság is becsatlakozik. 4390 Ft

Garamvári Tokaji Furmint Brut 2015
Élénkebb buborékszerkezet, illatban egy kis mandula, mézes süteményes ízvilág és édeskés lecsengés. A dosage 7gr/l. 4390 Ft

Sanzon Tokaj:
A borászat Erdőbényén található. A területeik a Meszes, a Rány, a Szentvér és a Nyakvágó-dűlőben vannak / voltak. Azért a múlt idő mert a Meszesről, mely bérelt terület volt gazdasági szempontok miatt lemondtak. Helyette a Bott pincészettől (Bodó Judit borászata) bérlenek a Palánkos-dűlőben lévő területeket. A borokat mára a tulajdonos, Rácz Erika készíti. Jelenleg még fajélesztőt is használnak, de akad olyan tétel is a szortimentben, ami spontán erjed és igyekeznek, hogy nagyobb teret kapjanak a saját élesztők.

Sanzon Blanc 2018
A pincészet alaptétele egy furmint domináns házasítást takar, amit 1/3-nyi hárslevelű egészít ki. Az alapanyagot a Rány és a Nyakvágó- dűlő adta és külön erjesztették acéltartályban, majd a házasítást követően fél évig együtt érlelték. Kellemes barackos illata van, szép savszerkezet. 2890-2990 Ft

Sanzon Classic 2016
Ennek még a Meszes-dűlő adta az alapanyagát. A bort acéltartályban erjesztették és 500 l-es használt Kádár hordóban 5 hónapig finomseprőn érlelték. Szép gyümölcsösség illatban, melyek mellé citrusok csatlakoznak a kóstoláskor. 3990-4200 Ft

Sanzon Rány Furmint 2017
Bő féléve kóstoltam a 2016-ost. Ahhoz képest, ez az új évjárat sokkal barátságosabb, kedvesebb. Ugyanúgy feszes szerkezete van és sós-gyümölcsös ízjegyek váltakoznak, de valahogy mégis más az összkép. Csak tartályt látott, szelektált élesztőt használtak és seprőn volt tartva félévig. 5990-6290 Ft

Pálffy pincészet:
Pálffy Gyula két fiával együtt viszi a pincét összesen 18ha saját szőlőjük van és vásárolnak is valamennyit, széles a termékpalettájuk. Organikus szőlőművelés és borkészítés jellemzi. A borok spontán erjednek. Az alapszéria tagjai csak tartályos érlelést, míg a dűlős borokat 1 évig érlelik hordóban.

Pálffy Rajnai Rizling 2018
A fajta gyümölcsös arcát szerették volna megmutatni a pincészetnél, ami sikerült is semmi petrolosság nincs benne. Alacsony tőketerhelésű területről szüretelve, kíméletesen egészfürtösen préselve az alapanyag 1/3-a része hordót is látott. Illatban kis virágosság és barack utóbbi ízben is jelen van és egy kis pár grammnyi maradékcukor kerekíti le, ami által még jobban csúszik. Szép.

Pálffy Pinot Noir 2018
A jó hazai pinot ritka kincs, a pincészet utoljára 2008-ban palackozott pinot noir és most 10 év elteltével találták megfelelőnek az alapanyagot, hogy fajta borként kijöjjenek vele. Az alapanyag melegebb területről származik, amit sugall illatban és ízben is. A fajtára jellemző áttetsző szín, ribizlis ízvilág, a korty légies, lágy (de nem vékony) szép íve van. Ez is szintén harmadrészben hordós, egy pár hónapos palackos érlelés után még szebb lesz.

Kovács Nimród Winery:
A borászat 2009-től viseli a tulajdonos nevét előtte Monarchia pincészet volt. Összesen 30 ha-on gazdálkodnak és 3 top minőségű dűlőben vannak a területeik. A noszvaji területek, a Nyilasmár (8ha) és a Nagyfai (12ha) felett kizárólagos tulajdonjoguk van. A Nagy-Eged hegyen „csak” 10 hektárt birtokolnak, a többi a Gróf Buttler és a St Andrea tulajdonában van.

KNW Nagy-Eged Furmint 2015
Első osztályú területről válogatott alapanyag, a szőlőoltványokat anno Szepsy Istvántól vásárolták, Az erjedés vegyesen tartályban és hordóban ment végbe, majd nagyobb részt magyar és francia másod- és harmadtöltésű 225 l-es barrique és kisebb részt 500 l-es ászokhordóban érlelődött finomseprőn 10 hónapon keresztül. A szabad kénszint csak 28mg/l. Megosztó tételnek gondolom. Főleg azoknak nem fogja elnyerni a tetszését, akik a furmint, Tokajban megszokott arcát keresik benne. Illatban kis mandulás jegyet véltem felfedezni. Kóstoláskor egészen széles, tartalmas a korty és krémes, barackos ízvilág jellemzi. Készült 2866 palack és csak 5290 Ft-ba kerül. Szerintem jó vétel.

KNW 777 2017
A bor a nevét a 777-es dijoni pinot noir klónról kapta, ami ezt a bort is alkotja. Két dűlő termését tartalmazza a Nagyfai-ét és a Nyilasmár-ét. A bor jelentős részét (84%) francia hordóban és kisebb részben magyar és pár százaléknyi amerikai tölgyfahordóban érlelték 15hónapig. A hordóknak csak harmada volt új töltésű, ami által elkerülték, hogy a hordó elnyomja a bor csipkebogyós szép gyümölcsösségét. Készült 6490 palack. Jelenleg még a 2016-os érhető el 4990 Ft-os áron, amelyben még a magyar hordó dominált, így érdemes lenne majd összekóstolni a kettőt.

KNW Bikavér Superior 2016
A pince top bikavére, amelyet a Nagyfai és a Nyilasmár-i területekről válogatott kékfrankos (40%), syrah (24%), pinot noir, merlot és cabernet franc (12-12%) alkot. Magyar és francia hordóban érlelték. Itt is érződik, hogy az ügyes hordókezelés mennyivel fogyaszthatóbbá /fogyasztóbaráttá teszi, ezt a fanyarabb gyümölcsökkel teli bikavért. Csak 2500 palack készült. 6900 Ft

KNW NJK 2011
A pincészet zászlósbora, amely a nevét az alapító Kovács (János) Nimród nevének kezdőbetűiről kapta, a korai években Nimród néven futott. Kékfrankos (60%) és syrah (40%) alkotja, amelyet a Nagy-Eged hegyről szüreteltek, ami grand superior besorolású terület. Két éven át magyar és francia barrique hordóban érlelődött (70-30 arányban), majd 4 éven keresztül palackos érlelést is kapott. Egészen mély illata van, el lehet veszni benne. Egy pici zöldes jegy is felbukkant, de még nem volt zavaró. Még nagyon fiatal, pár éves palackérlelés után lesz igazán tökéletes. Ami számomra megdöbbentő volt mikor utánanéztem a technológiai infóknak, hogy csak 12 m/l szabadkén. Összesen 2738 palack készült és az ára 14900 Ft.

Vida:
A 20ha birtokukon merlot, kékfrankost, kadarkát és cabernet franc-t termesztenek. Területeik a Hidaspetrében, a Lisztesvölgyben, a Baktában, a Baranya-völgyben és a Virághegyen fekszenek.

Vida Merlot 2017
Nagy ászokhordóban érlelték, selymes jóivású tökéletes bisztró vörös, amely most került piacra. 2250 Ft

Vida Bikavér 2016
Kékfrankos, kadarka, merlot és cabernet franc alkotja. Szép fűszerek és savak, jó hossz a tanninnak még simulnia kell. 3990 Ft

Eszterbauer:
Az Eszterbauer borokat már messziről ki lehet szúrni a polcokon a régi családi fotókat ábrázoló címkéiről. A boraiknak az elnevezése is tükrözi a család hagyományőrző mentalitását. A hátsó címkéken röviden elmesélik, hogy a borok fantázia nevei mögött mi rejlik. Összesen 35 ha gazdálkodnak több komoly szekszárdi területen pl: Görögszóban és a Porkoláb-völgyekben.

Eszterbauer Sógor Kadarka 2018
A pincészet alap kadarkája. Nem akar többnek látszani, mint ami: egy hétköznapokra szánt jóértelemben vett „ivóbor”. Színében tipikus kadarkás árnyalatok, illatban és ízben piros bogyósok tömkelege és a korty végén van egy jóleső kis fanyarság. Nagyon itatja magát, szabad egy pohárral? :D 
Alapára 1890 Ft, de többször előfordul akciósan a multiknál és olyankor főleg best buy.

Eszterbauer Tanyamacska Kékfrankos 2018
Ahhoz képest, hogy nemrég lett palackozva egészen harmonikus. Az alapanyag harmada tartályban, a többi hordóban érlelődött. Piros bogyósok mély illatában el lehet veszni. Ára 1850 Ft és ezt is sokszor megtalálhatjuk a multik akciós borkatalógusaiban. Best buy.

Eszterbauer Tüke Bikavér 2016
Egy évig érlelték hordóban, alapját kékfrankos és kadarka adja, ezt egészíti ki a világfajták. Meggyes, csokis jegyek, végtelenül elegáns jó savakkal megáldott bikavér, nagyon kellemes csalódás. Ára 3400 Ft, de multiknál elképzelhető, hogy olcsóbb.

Eszterbauer Tivald 2017
Az egyike azon boroknak, amelyek kezdő borkedvelőként megfogtak. Színtiszta cabernet sauvignon a Bodzási- és a Görögszó dűlőkből. Csak kivételes években készül a pincészetnél. Tehát elmondható, hogy időszerű volt a piacra kerülése. Illatában visszafogott pirospaprikás jegyek és csokoládé, amelyek a kortyban folytatódnak. Nagyon selymes a szájban, szép íve van már most is megközelíthető, de meghálálja a palackos érlelést. 8900 Ft

Bodri:
Elképesztő nagyságú, 140 hektárral rendelkező családi pincészet, amelyből 100 ha csak a Bátaszéki területek adják. A pincészetnek van még nagyobb területe a Gurovica és a Faluhely- dűlőkben. A főborász Urbán Péter.

Bodri Faluhely Cabernet Franc Válogatás 2016
Még egyértelműen a hordós jegyek dominálnak mindezt tökéletes eleganciával, de azért ott vannak a sötét bogyós gyümölcsök is a háttérben. Fűszeres, csokis illatvilág, melyek mellé a korty során becsatlakoznak a gyümölcsök. 6500 Ft

Bodri Optimus Cuvée 2016
Egy másik régi nagy kedvencem a tétel, amelyet szintén régen kóstoltam. A bordói fajták mellett fűszerként van benne 15%-nyi kékfrankos. Sötét bogyósok és fűszerek kavalkádja. Szép struktúra, egészen selymes. 6500 Ft

Bodri Gurovica Merlot 2013
Francia hordóban érlelték 15 hónapig. Fanyar cseresznyés, ízvilág. Van egy kis alkoholédesség benne és még a tanninnak is simulnia kell.
12000 Ft

Pelle:
Apró kis családi pincészet, amelynek első szürete 2007-ben volt. Kicsiny csak 3,6 ha méretű.Területeik viszont csak a legjobb dűlőkben vannak, melyek a teljesség igénye nélkül: Szent Tamás, Nyulászó, Betsek, Király. A szőlőt organikusan művelik, borok spontán erjednek és hagyományos technológiát alkalmaznak a pincében. A borász Szarka Dénes.

Pelle Zsófia Cuvée 2017
Egy réges-régi BT-s kiadványban találkoztam először e tételnek egy korábbi évjáratával és a bájos elegáns címkéjével. A bor leírásának elolvasása után egyből felkerült a boros bakancslistámra. Most végre sort kerítettem a jelenleg futó évjárattal, hogy kipipáljam a listámon. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály alkotja. Illatban a gyümölcsök és a méz mellett egy kis botritisz. Szép egyensúlya van a kortynak. Mézes, barackos ízvilág, közepes hosszal. Véleményem szerint 4000 Ft körüli árával kiváló vétel.

Szarka:
Az előbb említett Pelle pincészet borászának, Szarka Dénesnek a családi birtoka. Az apró mindössze 2,5 ha területüket organikusan művelik, a borok saját élesztővel erjednek. A területeiket Mádi dűlők adják úgy mint: Sarkad, Juharos, Suba, Szilvás és a Danczka. A szortiment alapját a borászat faluborai adják, ezt követik a dűlős borok, majd a késői szüretelésű tétel és végül a pince ékköve az aszú.

Szarka 6 puttonyos aszú 2016
Az este záróakkordjaként nem is volt kérdéses, hogy aszúval koronázom meg a csodás napomat.

Mézes, krémes, barackos ízvilág, súlya van a bornak. A korty vége felé se billen el teljesen a cukor irányába, a savak megtartják. Mindemellett felsejlik benne egy kis fűszeres jegy is. Végtelen hosszú lecsengés.  Kis tétel és 19000 Ft .

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr5115184832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása