Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Pálffy kóstoló a vadnyugaton

2023. március 07. 21:58 - Winesoul

Pár héttel a Barakonyi-vertikális után újabb borkóstolón volt szerencsém részt venni. Ezúttal a Káli-medence borai kerültek a poharainkba, egészen pontosan a Pálffy pincészet nedűi.

A többes szám nem a véletlen műve, se nem elgépelés, mert eme kóstolóra Freja volt oly kedves és velem tartott.

A végső beszámolóba a nekünk leginkább tetsző borokról szóló összbenyomásaink kerültek. 

a0985213-fb8f-4054-b5b1-c2a8e3b01092.jpeg

Pinot Noir Brut 2017

A sort egy régi kedves ismerős tétel nyitja, amellyel legutóbb a piacra kerülése előtt a Borászok borásza sétáló kóstolón találkoztam. Másfél év után azért már érettebb oldalát mutatja, picit oxidatív, illatában sárga alma. A kortyban picit többnek érződik a dosage - pedig csak 6 gr/l - , de továbbra is nagyon szép gyümölcsös és kellemes a mousse is. A lecsengés során pici kesernye is előbukkan

Olaszrizling 2020

A mindennapokra szánt tartályos olasszal kezdjük a csendes szekciót. Illatában pici virágosság, kóstolva citrusos, feszes, élénk savakkal, de számomra ebben a már picit érettebb állapotában volt fogyasztóbarát. Tisztán vagy fröccsnek is jó választás..  

Rajnai Rizling 2019

E bor korábbi évjárata már szerepelt az oldalon, no nézzük, hogy milyen a folytatás. A korty egyszerre citrusos és fehér húsú gyümölcsös, pici sós érzet is jelen van. Ez a bor a fajta kedvesebb, behízelgőbb oldalát mutatja, amely nem a penge, acélos savakról szól. Tartályban erjesztve és finomseprőn érlelve. Érdekes újdonságként ható infóként szolgált számomra, hogy olasz és osztrák klónokat telepítettek annak idején. Csak acéltartályt látott és a maradékcukor 5-6 gr/l.

Fekete-hegy Olaszrizling 2019

Lépünk egy szintet felfelé és egy válogatás olaszrizling (6-8 fürt/tőke) kerül a poharainkba, ami fahordóban lett erjesztve és érlelve. Illata meglepően visszafogott, csak némi virágosságot éreztünk ki belőle. Kóstolva, már másabb, barack, vanília, briós. Pici édeskés érzet is akad benne, amit lecsengésnél erőteljes keserűmandulás érzet árnyékol be.

Olivin Furmint 2018

Zöldfűszeres, mézes illatjegyek, pici alkoholédesség. Van benne gyümölcsösség, de közben elég tüzes, ásványos. Nem volt annyira barátkozós hangulatban a kóstolón, de mikor korábban mintaként kóstoltam akkor megfogott.,

Riválisok 2019

Nagyon vártam már ezt a bort, mert a sokat emlegetett Mentorom pár éve kóstolta a korábbi évjáratát és folyton-folyvást ódákat zengett róla. Mondhatnám azt is, hogy elsősorban ezért és a következő bor miatt döntöttem el, hogy elmegyek erre a kóstolóra. Csak a legjobb, arra érdemes évjáratokban jelenik meg a piacon, korábban csak 2012-es, 2013-as és 2015-ös évben sikerült összehozni. Most egyenlő arányban furmint, olaszrizling és rajnai rizling alkotja. Erőteljes sósság árad belőle kóstolva is, ami a gyümölcsössége mellett a korty egész ívét végigkíséri. Némi kesernye is van a korty végén, de sokkal moderáltabb, mint az előbbi válogatás olasz.

Kékfrankos Válogatás 2018

Közepes rubin megjelenésű. Szinte erővel telve kirobban a pohárból a bors, a szerecsendió, az édeskömény és a bőr. Kóstolva is dominál ez az erőteljes fűszeresség, mellette viszont jólesően fanyar "meggylé". A savai élénkek és van egy ici-pici tapadás is a kortyban..  .

Alapvetően egy kivetnivalóm és észrevételem van a kóstoló szervezésben, ez pedig a félhomály, amiben meg volt tartva az esemény. Olybá tűnt, mintha visszaröppentünk volna 25-30 évet, amikor a hazai borkultúra, még napjainkhoz képest is embrióállapotban volt és valami misztikus összejövetelen vagy szektagyűlésen lettünk volna. Azért lássuk be messze vagyunk még az áhított végcéltól, amikor ténylegesen nagy borkultúrával rendelkező nemzetté válhatnánk és az ilyen malőrök nem segítik jobban a helyzetünket! 

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr1016806726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása