Ha csak annyit mondunk, hogy portugieser akkor sokaknak elsőre egy egyszerű, viszonylag olcsó könnyű bort adó szőlőfajta jut eszébe. Persze Villányban minden pincészet portfóliójában megtalálható fajtaborként illetve a Redy borok alapanyagát is e fajta adja, de a portugieserből komolyabb vagy izgalmasabb tételt egyenlőre csak pár kisebb villányi pincészet készít. A most kóstolt boron túl, én Bakonyi Pétertől kóstoltam egy kivételesen hosszú lecsengésű zamatos fajtabort. Rajtuk kívül már hallottam hírét, hogy érdemes próbálkozni Iványi Zsófi keze közül kikerült borokkal is, valamint a Jackfall és a Wassmann pincészetek portugiesereivel is.
E fajta szerintem kicsit hasonló cipőben jár, mint a kadarka (de persze mondhatnám akár a kékfrankost vagy a zweigeltet is). A bordói szőlőfajták előretörésével, mintha kicsit háttérbe szorultak volna e fajták. Ezt megfejelve még, a nagyközönség a szoci időkben és az azt követő 10-15 évben( míg fel nem tűntek a a mostanra mérvadó borászatok) tapasztalt rossz élmények hatására be is skatulyázta ezeket. Pedig kadarkából a teljesség igénye nélkül már páran leraktak maradandót az asztalra, úgy mint: Bott Frigyes, Balla Géza, Sauska, St Andrea, Szekszárdról pedig a Heimann családi pincészet.
Horst Hummel 1998-ban alapította borászatát, amelynek mérete mára 7,5 ha és 2008 óta organikusan besorolású a birtok illetve 2016-tól biodinamikus preparátumokat is használnak. Alapvetően a 3 fő bordói fajtán kívül, még a területein portugieseren és kékfrankos található. A fehérborait adó hárslevelűt, traminit és furmintot vásárolt alapanyagból készíti.
Megjelenés: Mély tónus reflex, gránitos mag.
Illat: Elsőre enyhén animális, majd szellőzik és piros bogyós gyümölcsök, ibolyás, földes, avaros jegyek tűnnek elő. Ahogy melegszik fűszeres cseresznyekompótos jegyek jelennek meg.
Íz: Hűvös karakter, lédús korty, közepes sav, a tannin egészen bársonyos. A korty végén kellemes fanyarság és kakaós, étcsokis kesernyével búcsúzik.
Konklúzió: Meglepő élmény volt, hogy egy portugieserből egy sokkal tartalmasabb és mélyebb bort is lehet kóstolni. Persze mindehhez szükséges, hogy a pincészet kicsit kísérletező kedvel bírjon. Hozzáteszem ez még csak az alapbor volt, mivel a pincészet portfóliójában van több magasabb árkategóriába tartozó válogatás portugieser is.
Ár: 2500 Ft- ért( Best buy!!!) vásárolható meg itt