Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Sándor Zsolt Zweigelt Rosé 2017 avagy Túl a tutti-fruttin III

2019. november 30. 16:00 - Winesoul

Elértünk az idei év harmadik, egyben utolsó rosé posztjához. Sokat gondolkoztam, hogy oké, Provance-ból tudtunk felmutatni régebbi évjáratból származó és élményt adó rosékat. De felmerül a kérdés (természetesen jogosan!), hogy vajon a hazai berkekben találhatunk-e hasonlót? Egy bor helyből az eszembe jutott, amiről fix meggyőződésem, hogy tökéletes lenne. Ez pedig Figula Misi Bella Rosa roséja 2017-ből (itt még pár palackkal fellelhető). Viszont mivel valami újdonságra vágytam, így a Bella Rosát meghagytam az ízemléktáram kincsei között. Ezután nem volt mit tenni nekiálltam keresni-kutatni és mint tudjuk aki keres az talál is.

Szerzeményem Sándor Zsolt zweigeltből készült 2017-es roséja a bükki borvidékről.

Gondolom sokak számára akár a borvidék, akár a borász újdonságnak hathat, mert hát őszintén valljuk be, Bükk  jelenleg nem a legfelkapottabb és legismertebb területeink közé tartozik. Bevallom én is csak idén kóstoltam onnan először és pont Zsolt által készített turánt. Az Ő személye volt a vízválasztó. De erre majd még később visszatérek, most beszéljünk kicsit a borvidékről, azért mégis illő lenne ha pár alapinformáció szerepelne.

Számomra Bükk olyan hely, ami mintha a téli álmából ébredezve lassan megmutatja, hogy mire is képes. Pedig már 1970 óta bejegyzett borvidék. Tavaly 14 pincészet összefogott és megalapította a Szövetség a Bükki borvidékért-et, amely által új kétszintű szabályzásrendszert hoztak létra. Ez a jelenlegi OEM-en alapul, de a két szint merőben eltér egymástól: az egyik a Classic Bükk, a másik Terroir Bükk néven fut. Örömmel tölt el, hogy újabb borvidéken képesek a borászok az összefogásra a közös cél érdekében. (Bővebben: http://terroirbukk.hu )

 20191119_175949.jpg

Az 5 hektáron gazdálkodó Sándor Zsolt az egyike azoknak, akik hisznek a borvidék jövőjében. Ő az egyik alapítója a Szövetség a Bükki borvidékért kezdeményezésnek. A saját birtokán organikus szőlőművelést végez illetve vásárol is fel valamennyi szőlőt. A borai spontán erjednek és szűretlenül, derítetlenül kerülnek palackba . A vörösboroknál az almasavbontás is spontán zajlik. A fajtákat tekintve a zweigelt és a cserszegi fűszeres kap jelenleg nagyobb figyelmet. Többféle stílusban is készít ezekből bort. Ezeken és a fentebb említett turánon kívűl, jelenleg még olyan fajtákkal is foglalkozik, mint zenit, ezerfürtű, szürkebarát és kékfrankos.

Mikor találkoztam vele a Borjour Vöröshonos rendezvényen, sugárzott róla az elhivatottság, a céltudatosság szóval nagy benyomást tett rám. Rá is kérdeztem, hogy a turán nála hogyan jött a képbe? Mivel azért valljuk be ez a  szőlőfajta rétegműfaj a borkedvelők körében és vajmi kevés borász vállalkozik arra hogy foglalkozzon vele. Elmondta, hogy miután kóstolt (ha jól emlékszem Szentesi-től) a fajtából megtetszett neki és elakarta készíteni a saját verzióját. Sikerült is, mivel  persze ott voltak a virágos fajtajegyek a borban, de egy szép hordóhasználattal teljesen más arcát is tudta mutatni ez a szőlőtípus. Nos és nem is csoda, hogy ezután a beszélgetés után kíváncsi lettem e kalandvágyó, vállalkozószellemű borász többi alkotására.

Technológiai háttér: Hordóban spontán erjedt, majd abban is érlelődött és időnként seprőfelkeverést is alkalmazott a borász.

Megjelenés: Silleres árnyalatok.

 Illat: Először málna és kis cseresznye, majd sötét szirmú virágok, némi fűszeres vegetális jegy bukkan elő a pohárból.

 Íz: Lédús, málnás, ribizlis ízek. Egészen széles, tartalmas a korty, ami jó savakkal van megtámogatva. Hosszú lecsengéssel búcsúzik és kis krémesség érzettel. 

Konklúzió I: A feszes savszerkezetből és a tartalmasságából adódóan érdemes vaskosabb ételek mellé fogyasztani, amik igénylik a virgonc nedűt. Bohemian például egy harcsapaprikás mellé kortyolgatná el.

 Konklúzió II: Nézzük kicsit az összképet, hogy mit is kaptunk a pénzünkért.Egyenlőre még nem felkapott borvidékről, korábbi évjáratból és nem utolsó sorban a borissza nép körében nem túl népszerű szőlőfajtából készült rosét, ami olyan élményt adott mindössze 2450 Ft-ért, ami ritkaságszámba megy. Szerintem alapáron is megérte volna, ami 3440 Ft. Itt még elérhető pár palack erejéig, de már ugyanitt illetve a borász webshopjában (itt) a jelenleg forgalomban lévő 2018-as is megvásárolható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr6215316196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása