A tavalyi syrah kóstoló olyan sikert aratott a házigazdáknál, hogy idén ismét megtartottuk amikor Freja párja egy újabb strigulát húzott a kicsiny világunkon eltöltött éveihez.
Reményeim szerint évről-évre megtudjuk tartani eme szeánszt, s ha szerencsénk van - és miért ne lenne? - még legalább 40-50 ilyen esemény összehozhatunk.
Sajnos, újfent kiscsoportos foglalkozás volt, de legalább több jutott Nekünk!
Idén már jó korán elkezdtem Freja hathatós segítségével a borsor felépítését, de többször újra kellett terveznem, mert a kinézett tételek időközben vagy készlethiányossá váltak, vagy késett a kereskedőnek a szállítmánya. Így, legnagyobb szívfájdalmamra, kimaradt Rhone északi része, meg a kisebb létszám miatt végül ignoráltuk olasz hont, Új-Zélandot és Svájcot is.
A kép alatt pedig már a végleges sorról való benyomásaimmal folytatom!
Stubenvoll Syrah 2020
Háttérinfó: Kézi szüret és a Frettner-dűlő gyümölcse, a bogyózást követően nyílt kádba tették és napi háromszori csömöszölést alkalmaztak. A préselést követően almasavat bontottak, majd hordóban érlelték tovább. Készült:189 palack Alk.: 13%
Megjelenés: Mély meggyszín
Illat: Fahéj, kardamom és aszalt szilva jelenik meg benne.
Íz: Fanyar fűszeres meggylé, melegedve lekvárosabb, éretlen szamóca, kellemesen fanyar és jó savakkal rendelkezik.
Ár: 5400 Ft
Beaumont Family Wines Dangerfield Syrah 2017
Háttérinfó: Két régió (Bot River & Walker Bay), három szőlőterületéről szüretelve, külön-külön feldolgozva és acéltartályban vadélesztővel erjesztve, az erjesztő tartály 40%-nyi egész fürtöt is tartalmazott a frissesség, komplexitás véget. Ezt követően 20 hónapig francia tölgyfa hordókban érlelték. melyeknek negyede újhordó volt. Alk.: 13,5%
Az elnevezés most nem területet jelöl, hanem az alapító Raoul Beaumont egyik kedvenc novellájának a The Ginger Man-nek a karaktere ihlette. Eredetileg pedig a az elsőszülőtt fiának Sebastian-nak szánta középső névnek, de a nagyszülők leszavazták. Szerintem amúgy nagyon penge hangzása van a Sebastian Dangerfield Beaumont-nak, de ez csak az én szerény véleményem.
Megjelenés: Mélyebb rubin, gránitos szél
Illat: A dugónak borsos illata van, ez valamelyest jön a borból is illetve a medvecukor a szárazpróbánál jelenik meg.
Íz: Nagyon lédús, dzsúzos, sokrétű a korty, kicsit medvecukros a utóíz.
Ár: 11900 Ft
Longview Vineyard Yakka Shiraz 2017
Háttérinfó: Egy kimondottan száraz év, alacsony hozamú, de mindeközben egészen koncentrált alapanyagából készült. A '17-es év úgy néz ki nem csak itthon, hanem a a déli féltekén is kiemelkedőnek számít. A bor egy 375 méter magasságú, homokos, vasérces terület szőlőinek válogatása. A szőlőt kézi szüretelés és válogatás után hidegen erjesztettek héjon 10 napig, utána került hordókba, 20% új és 80% másod töltésű francia barrique hordókban, ahol 15 hónapig érett. A Yakka egy őshonos növény utána kapta a nevét illetve a Borrajongós kollégák beszámolója alapján az ausztrál szlengben is közismert. Alk.: 14,5%
Megjelenés: Közepes rubin, de a karimája már téglás árnyalatú.
Illat: Kirobban a pohárból a gyógynövény, a füst, a kakkukfű,a dohány, a menta és itt erőteljesebb a medvecukros jegy ( szerz. megj.: a Beaumont-hoz képest)
Íz:Újvilágiasan juice-osabb, kávé és meggy chutney jellemzi az ízjegyeket és erőteljesebbek a fűszerek is.
Ár: 8990 Ft
Konklúzió: Nem óhajtom túlságosan fényezni magunkat, de most remekül sikerült felépítenünk a kóstolási sorrendet. A Stubenvoll egy igazi kis szériás mikrótétel, ami mentes mindenféle difitől, egyszerre jóivású bisztró vörös, de közben több is annál és a folytatására biztos benevezünk! A Beaumont volt számomra és Frejanak is a No1, már maga a bor elnevezésének a története is megkapó. Egyszerre volt lehengerlő, fineszes és elegáns óvilági style-t képviselő újvilági bor, amit akár kakukktojásként bátran beraknék egy északi-rhonei-óvilági syrah sorba is. A Longview pedig a születésnapos kedvence lett, ez számomra már túl "szirupos", túl sok volt, de illata megragadja a kóstoló figyelmét.
Végezetül pedig ezúton szeretném megköszönni Freja-nak a szíves vendéglátást és a segítséget a borsor tervezésénél!
A technológiai háttérinfókat a pincészetek és egyes kereskedők oldaláról másoltam!
Cheers!