Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Újévi rosé kóstoló avagy Túl a tutti-fruttin X

2023. január 31. 10:07 - Winesoul

Mielőtt még Freja édesanyja visszaindult volna a messzi, kies és zord északi havasokba - a változékony időjárású január közepén - a kissé tavasziasnak is mondható időből fakadóan egy különleges rosé sorral búcsúztattuk.

A sort egy régi ismerős pét-nat indította, aminek volt szerencsém az eddigi összes évjáratát követni. Másodikként Freja által leszállított rendhagyó dél-afrikai bor következett, ami után végül egy limitált villányi roséval zártuk az ominózus estet. Mivel a syrah variáció nagyot ment egy korábban beszámolt kóstolón, így izgatottan vártuk mit ad ez utóbbi kísérlet rosé.

Hogy végül melyik tétel mit adott arról már csak a kép alatt derül fény és emellett akad némi meglepetés is!

324347823_1235968597010153_5978254444795932381_n_1.jpg

Böjt Pét-Nat 2021

Háttérinfó: Több, mint a fele pinot noir (60%), a maradékon pedig egyenlő arányban osztozik a kékfrankos és a cabernet sauvignon.

Kóstolói benyomások: A poharunkba kerülő ital, stílusából fakadóan megjelenésében inkább egy frissen facsart grapefruitlére emlékeztetett, mivel oly ködös volt. Illata érdekes kettősséget mutatott, hűvösebben pomelóhéj és hecsedli, melegedve viszont megjelenik benne a dió, ami meglepett minket. Ízben is a fanyar citrusokat hozza-pomelo és grapefruit-, de emellett a fanyarság a korty ívének második felétől egy krémes textúrába vált át.

Avondale Camissa Rosé 2020

Háttérinfó: A bort 47% grenache, 30% mourvedre és 23% Muscat de Frontignan alkotja. A grenache-t és a mourvedre-t egész fürtben préselték, majd francia hordóban volt erjesztve, seprőn tartották 12 hónapig, közben fel is keverték. A Muscat de Frontignan 3-4 napig héjon tartották és kevergették amíg be nem indult a spontán erjedés, ami acéltartályban ment végbe és ott is préselték. A pince 2026-ig jósolja a benne lévő potenciált és jelenleg ez a futó évjárat!!!

Kóstolói benyomások: Halvány barackhéj színnel és elsőre meglehetősen fülledt illattal szembesülünk. Van benne egyfajta akár perverznek is mondható szúrós illat, amit a pincével egyetértve muskátlinak mondanánk. Ezt követően, még ha visszafogottan is, de felbukkan illatában az éretlen szamóca. Kóstolva gyógynövényes és sós, tehát meglehetősen egyedi. Freja füstölt lazacot tudna mellé ajánlani. Úgy véljük, hogy ez a bor kimondottan tapasztalt kóstolóknak vagy kalandvágyóknak való inkább, mert teljesen más dimenzió, mint amit idehaza megszoktunk.

Vylyan Rosé Variáció 2020

Háttérinfó:Borrajongó tavaly áprilisi írásából idézve: "89% syrah és 11% kékfrankos házasítása a Mandolás-dűlőről. A kézzel szüretelt szőlőt kíméletesen préselték, a mustot ülepítés után hűtve erjesztették. Erjedést követően a bor kén nélkül seprőn maradt 5 hónapig és ezzel párhuzamosan a tétel 30%-át sokadik töltésű magyar tölgyfahordóba fejtették. A hordós és a tartályos érlelés során heti rendszerességgel felkeverték a seprőt. A bor házasítás után, minimális derítést követően került burgundi palackba, üvegdugóval." 

Kóstolói benyomások: Mélyebb laza árnyalatot mondanék, illata az eper különböző jellemzéseivel tudnánk körülírni. Eperlekvár, porcukros szottyadt eper, teraszon felejtett nyári eper. Ízben is az eper dominál és kitűnően passzol az édes ízvilágú jávorszarvas kolbászhoz. Kimondottan fiatalos formában volt, nem mondtuk volna meg, hogy '20-as. Nice job!    

Mint fentebb említettem Böjt Gergő által készült pét-nat korábbi évjáratait- bár a '20-as jegyzeteim eltűntek- és egy rosét is volt szerencsém kóstolni. Végül arra a döntésre jutottam, hogy a teljesség jegyében átmásolom ebbe a posztba az akkori benyomásaimat egy jelenleg parkolópályára állított írásból, amely a pince tételeit vette szépen sorba.

A sort a szortiment olyan tavaly- ezt értsd 2020-nak kedves olvasó- nyári újdonságával indítom, amely annyira limitált volt, hogy nem egészen két héttel a piacra kerülés után már el is fogyott. Szerencsés vagyok, mert 3x is volt lehetőségem kóstolni. Először nem sokkal a debütálás után megpattintott palack kóstolásakor Sunshine illetve másnap Henchman volt a szárnysegédem. Majd egy különleges rosé kóstolósorban, melynek két tagjáról már meséltem (1. és 2.) Freja bedobta a sorba a saját palackját és Sunshine is újból kóstolhatta. Végül Bohemian-nel fogyasztottam el kettesben a féltve őrzött palackomat a novemberi hazatérésekor, amikor kényelmesen hátradőlve, nyugalomban élveztük az általa összeválogatott zenéket és a bort. Tehát ez a bemutató, a blog összes tagjának együttes meglátása a tételről!

Rozé "Pet-Nat" 2019

Háttérinfó: Egyenlő arányban kékfrankos, pinot noir és cabernet sauvignon alkotja. 500 palack

Megjelenés: Akár egy ribizli/málnalé, majd egy másik alkalomkor inkább vérnarancsos-csipkebogyós árnyalatokat mondtunk rá. Jó tudom, ez nem túl szakmai... Amúgy mikor felráztuk akkor abszolút ködössé válik.

Illat: Süteményes, meggyes pite, igazi gyümölcsözön jelenik meg benne cseresznye, málna, csipkebogyó, majd eper, ribizli és némi egres. Felrázva visszafogottabbá válik

Íz: Lédús, némi krémes, selymes érzet is van benne. Szép íve van a kortynak, tiszta málna és eper. A csontszáraznak ható közepesen hosszú lecsengésben pedig ribizlivel és csipkebogyóval búcsúzik a bor. Ahogy melegszik úgy válik frissítően fanyarrá. A ribizlis- csipkebogyós-krémes vonal, ha összerázzuk akkor felerősödik. Illetve van benne egy minimális kesernye is, de nem zavaró. 

Rosé 2019

Háttérinfó: A bor javát zweigelt és blauburger adja (40-40%), amit kékfrankos és merlot egészít ki egyenlő arányban.

Megjelenés: A színe mélyebb az átlag rosékhoz képest, egy lightos fuxli vagy kadarkának a megjelenésével vetekszik. Málnás árnyalatok, megpörgetve a pohárban kicsit lomhábban mozog.  

Illat: Elsőre visszafogott, majd halványan a felszínre tör picit tejszín, csipkebogyó és ribizli.

Íz:  Kóstolva meglepően egészen telt. Végre egy olyan tartalmas rosé, ahol a savak pont annyi lendületet visznek bele amennyi kell. Van némi krémesség is a kortyban. A végén lévő kesernye viszont egy ici picit erőteljesebb a vártnál, de még pont nem bántó (legalábbis számomra) és a 13%-os alkohol is kicsit fűt.// Másnap már megjelennek a gyümölcsök is, de nem pirosbogyósok, hanem citrusfélék úgy mint mandarin, narancs, pici grapefruit, a korty végi kesernye továbbra is jelen volt.

Ár/Konklúzió: Leszámítva a korty végi kicsit erőteljesebb keresnyét és a picit jobban fűtő alkoholt az 1990 Ft-os árával jó vétel volt azoknak, akik belefáradtak az egyen rozékba és valami új kalandot, borélményt kerestek. Önmagában jól behűtve ajánlottam volna fogyasztásra, de az se szégyen ha fröccsnek húztátok fel!.

A Vylyan technológiai infóit a Borrajongós kollegáktól vettem kölcsön remélem nem haragszanak meg érte, a többi tételét pedig a pincészetek honlapjáról.

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr4518032190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása