Bohemian Wine Souls

Egyperces impressziók - Kaiken Malbec 2018 & Kaiken Terroir Series 2017 & Haraszthy Fantástico Malbec 2015

2020. július 10. 09:51 - Winesoul

Sokszor előfordult már velem amikor megemlítettem a malbec eredetét, hogy bordeaux-i fajta akkor meglepődött a hallgatóközönség. Mert hát valljuk be alapvetően 3 nagy uralkodófajta, ami beugrik e borvidékről a fogyasztóknak. A másik 3 fajta nevezetesen a malbec, a carmenere és a petit verdot méltatlanul hanyagolva van az óvilágban. Igaz szerencsére az utóbbiak közül az első kettőt az újvilág azon belül is Argentína és Chile felkarolta és ezáltal felkerültek velük a borvilág térképére. Ami még érdekes információ az az, hogy a 19. század végén tomboló filoxéra járvány előtt Bordeaux-ban a malbec volt az uralkodó szőlőfajta.

Magam a 12 éve tartó boros utam alatt elenyésző mennyiségű malbec-et kóstoltam. De úgy döntöttem, hogy idén igyekszek bepótolni a borokhoz kapcsolódó hiányosságaimat. Ennek első állomása Argentínából származó fajtabor, ami mellé két malbec domináns cuvée-t is beszereztem. 

Választásom az egyik legfelkapottabb "alap" malbec-re esett a Kaiken pincészettől, ami mellé a 17-es Kaiken Terroir Series-t és a 15-ös évből származó Haraszthy Fantastico Malbec-et választottam. Nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire más tud lenni, ha még házasítják különböző fajtákkal is. Illetve ha eltérő hordóhasználatot alkalmaznak. Meg persze azt is fontos kiemelni, hogy 3 teljesen eltérő évjáratból választottam a borokat! 


20200301_171353.jpg

Nos a Kaiken borok bő 12 évvel ezelőtt törtek be a hazai piacra (pont a borokkal való ismerkedésem legelején). Míg a Haraszthy sokaknak ismerős lehet, hiszen egy etyeki pincészetet takar, amelynek a világban két testvér pincészete is van. Az egyik Kaliforniában a Tantara pincészet, míg a másik és ahonnan a borunk is származik Argentínában található a Palo Alto. 

 Kaiken Estate Malbec 2018

Az alapanyag 40%-a 6 hónapig érlelődött új & használt francia hordóban.

Megjelenés: Mély rubin, némi lilás árnyalat a szélein

Illat: Feketecseresznye,ibolya, eper(de még a nem teljesen beérett), étcsokoládé és aszalt szilva.

Íz: Lédús, élénkek a savak , mint a következő bornál,de ahhoz képest abszolút nem zavaró. Kóstolva az íz követi az illatot és a tannin már beintegrálódott.

Ár/Érték: A 2750 Ft-os árával bestbuy és ideális bor a fajtával való ismerkedéshez. A mindennapokra való bisztrovörös kiváló választás lehet ha kicsit kalandvágyóak vagyunk és szeretnénk a hazai borokon túl más kóstoló élményeket is gyűjteni. 

Kaiken Terroir Series Malbec-Bonarda- Petit Verdot 2017

 A bor 80%-a malbec ,15%.a bonarda és a fennmaradó részt a petit verdot adja. Acéltartályban erjedt és 10 hónapig új és használt francia hordóban érlelték.

Megjelenés: Mély bíborszín lilás széllel.

Illat: Intenzív illatában a igazi fűszerkavalkáddal találkozhatunk kezdve a fahéjjal, a kardamommal és a szegfűszeggel, ami mellé idővel becsatlakozik a nyers vanília és az éretlen szeder.,

Íz: Az élénk sav és a még nem teljesen integrálódott tannin miatt nehezen szálazható. De a korty követi az illatban talált jegyeket,  továbbá étcsoki, szilva, némi cseresznye és konyakosmeggy tűnik fel.

Ár/Érték: 3250 Ft-ba került, de ez az évjárat már kifutott. Bevallom kicsit most csalódtam, mert valamivel nagyobb kóstolóélményt vártam, viszont étel mellett biztos más lett volna. Mondom ezt úgy, hogy a lektorom Sunshine kb két évvel ezelőtt az akkor futó évjáratot  étcsokis brownie mellett kóstolta egy bor-étel párosítás képzésen. Ami számomra meglepő, hogy a beszámolója alapján jó összhang volt a nem mindennapi párosításnál. Egy szó mint száz az aktuális 18-as évjáratnál akár ti is kipróbálhatjátok. 

Haraszthy Fantastico Malbec  Assemblage 2015

A bor 87%-a malbec, 10% cabernet sauvignon és színesítésként egy kis merlot teszi teljessé. A fajtákat külön-külön dolgozzák fel, de az egyedi feldolgozás ellenére mindhárom szőlőfajta kap egy erjesztés előtti hideg macerációt 2-6 napig, fajtától függően. Ezt egy irányított 22-26 °C-on történő erjesztés követ, amely magában foglal egy hőmérsékleti csúcsot (30 °C). Így biztosítva a bor komplexebb szerkezetének kialakulását. A teljes almasavbontás barrique hordóban történt 80% francia 20% amerikai. A fél éves barrique hordós érlelésnél battonage techonlógiát alkalmazva kevergetik a seprőt, majd további egy évig pihen a hordóban.

Megjelenés:Mély rubinszín barnás széllel, ez is jelzi, hogy már érettebb borral van dolgunk..

Illat: Hűvösebb hőmérsékleten némi animális vonal tűnik fel, majd ahogy nyílik ezt váltja a dohány, a paprika és az aszalt szilva.

Íz: Az egészen lédús, telt és bársonyos kortyban egymást váltja a bors, a nyers kakaópor és a szilva., majd  étcsokoládés lecsengéssel búcsúzik.

Ár/Érték: Eltérő árak vannak a különböző webshopokban,igaz én akciósan vettem 2980 Ft-ért ,de itt 4250 Ft-ért már hozzá lehet jutni. Tény nem olcsó, de számunkra jóval nagyobb élményt adott mint amire számítottunk, így biztosan újfent beruházok 1-2 palackra. Sőt szerintem van még benne pár év potenciál, így 2-3 éves érleléssel se fog csökkenni az élvezeti értéke.

Összegezve izgalmas fajtával volt szerencsém ismerkedni, amelynél egy alap bor is kiváló élményt tud adni a fogyasztónak. A két házasítás közül jelenleg a Fantastico volt az, ami máskor is biztosan levett volna a lábamról. Ha meg a két Kaiken közül kell választani akkor az Estate Malbec a nyerő. Sajnos a Terroir Series-nek, most nem volt szerencséje, mivel idő és palackos érlelés kell, hogy igazán élvezhető legyen önmagában. Ha viszont étel mellé rakjuk akkor biztosan másabb arcát fogja mutatni!  Annyit előzetesen ígérek, hogy 2 év múlva kiegészítve e sort újra nézzük miképp változtak a borok. Szóval folytatása következik! 

A Kaikenek technológiai tudnivalóit a forgalmazó honlapjáról kölcsönöztem! A Fantastico Malbec technológiai háttérinfóit pedig a pincészettől kaptam, amit ezúton is köszönök! 

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr5915513088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása