Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Búcsúbuli avagy A borok számkivetettjei III

2024. március 13. 19:29 - Winesoul

A sokszor hosszúnak, máskor egy szempillantásnak tűnő életszakaszaink során korszakok jönnek s mennek. A közelmúltban pedig egy ilyet éltem meg.

No, de kedves Olvasóink nyugalom nem kell megijedni, nem Mi köszönünk el és zárjuk be a blog kapuit!

Történt ugyanis, hogy kicsivel több mint 1,5 év után ifjú Padavanom, a kedves párjával továbbállt és a Vadnyugat Fellegvárából visszatér szülőföldjére, amit a nagyérdemű a Hűség Városaként ismer.

Ahogy anno Bohemian első Sógorékhoz való kiutazása előtt is tettem, úgy most is különleges tételekkel zártam le életünk egy fejezetét. Mivel az én kedves tanítványom még nem oly régen csöppent bele a borok világába kevésbé zárkózik el a kísérleti és egyedi tételektől, Ez pedig a finom megfogalmazás! 

Viszont,ha kevésbé szofisztikáltan kéne mondanom, akkor Őt - köztünk szólva hála az égnek- elkerülte a sznobizmus, ami ha magunkba tekintünk kedves Olvasóink bizony-bizony megtudja fertőzni a borkedvelőket és keményen áthatja boros szakmát és az idehaza manapság istenített natúr, büdi boros imádat/őrület se szippantotta be. Sok egyéb pozitív tulajdonsága mellett ezt is becsülöm Benne!

A rövidke bevezető után pedig a kép alatt, már a borokkal folytatom!

 416280231_1051535126072200_5422233444897300619_n.jpg

Tálos Attila pincészetében a harmadik évjárata során a September félszárazra sikeredett. Egy kedves ismerős méltató szavai hatására kíváncsivá váltunk e borra, így az utolsó palackok egyikére még az ősz során egy jövőbeli közös kósti reményében lecsaptunk. Végül a búcsúztató tűnt a legalkalmasabb pillanatnak. E bor párjául, pedig egy '20-ban tervezett,de végül elmaradt kóstólóra beszerzett tételt választottam. Igaz nem volt nehéz választás, mert már fél éve elhúztam a mézesmadzagot az aktuális "bűntársam" orra előtt, aki szintén kedveli Demeter Zoltán által készített borokat. Már a kóstoló szervezése során is izgalmas társításnak véltük az általam sokat emlegetett és nagyra tartott tokaji borász, különleges tételét.

Nem is ragozom tovább a mondókámat, szóval jöjjenek a borok! 

 Gellavilla September 2020

Háttérinfó: Merlot és pinot noir cuvée, amelyek alkotóelemeit egy 1 ha területről együtt szüretelték, majd ezt követően együtt is erjesztették. A spontán erjedés befejeztével és a préselés után, 1 évig érlelték fahordóban, kén hozzáadása nélkül. Maradékcukor: 8,9 gr/l; Sav: 5,2 gr/l ; Alk: 14% Ár: cca 3900Ft

A bor: Nehéz szálazni az illatot. Kóstolva elsőre meggybefőtt és kakaó jelenik meg, karöltve némi édesgyökérre hajazó ízjeggyel. A kortyban van egyfajta légiesség annak ellenére, hogy a bor 14%-os alkoholfokkal rendelkezik.  Ezt véleményünk szerint a pinot-nak köszönheti. Kompótos, túlérett gyümik, enyhe kocsányos kesernye is akad benne, de még nem zavaró. Hűvösebben pattogós; "csípős" érzet, amit a jó savak javára írunk.

Demeter Zoltán Nagyaszó Édes Vörös 2012

Háttérinfó: Az alapanyaga az egri borvidékről Nagytályáról származik. Maradékcukor: 81 gr/l Sav:4,8 gr/l Alk.: 11%   Ár: 10000Ft (2019-ben)

A bor:  Közepes rubin, némi téglás karimával, bár kóstolótársam felkiált: "Olyan szép színe van, mint egy jó steak-nek!" Illatában erőteljesen fűszerpaprikás, pritaminpaprikás, zöldpaprikás illatvilág.. Kóstolva fahéj, bár alacsony sav és magas a maradékcuki, ennek ellenére nem lomha, korához képest jó lendülete van a kortynak. Magas kakaótartalmú étcsokival párosítva felerősödtek/jobban kijönnek a fűszeres-paprikás ízjegyek. Közepes hossz, a kortyot belengi egyfajta pezsgés, amit bár nem tudtunk mire vélni, nem zavart minket. Bohemian szűkszavú, de bölcs meglátását idézve: "Kerek"

Konklúzió: Számomra és padavanomnak, mindkettő egyedi és izgalmas volt a maga nemében. Bohemian-nek a September kevésbé volt befogadható, számára kicsit identitászavarósnak tűnt. Szó mi szó, megosztó bor, de szerény személyem szerint egy ripasso-hoz vagy egy amarone-hoz képest jóval elegánsabb, bár e kettőből elenyésző mennyiségűhöz volt eddig szerencsém. A Demeter vörös főbort elemezgetve felmerült, ha több lenne a sava talán még izgalmasabb lehetne, de megemlítettem, hogy korához képest egyfelől remek formában, a csúcsán van és amikor beszereztem biztos még más arcát mutatta volna a palack tartalma.  

A zene ajánlatként pedig következzék egy általa mutatott szám Tom Petty-től és ezzel kívánunk sok sikert és reméljük megtalálja a számításait.

Persze a búcsú nem örök, szóval folytatása következik, legrosszabb esetben találkozunk a Valhallában! 😉

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr6418297551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása