Bohemian Wine Souls

Egyperces impressziók - Sike Balázs Pinot Noir Rosé 2019 avagy Túl a tutti-fruttin IV

2020. szeptember 23. 16:26 - Winesoul

Mind tavaly, mind idén elég csekély mennyiségű rozét kóstoltam. Pedig az év elején még fogadkoztam, hogy most nyáron bepótlom az elmaradásom és kicsit jobban beleásom magam a rovatba illeszkedő borok felkutatásába. De természetesen anélkül, hogy más téma hanyagolva lenne. Majd, jött a Covid és mindent átírt, miközben meg szorgosan jegyeztem fel magamnak a különböző érdekes tételeket. Végül talán a két kezemen meg tudnám számolni, a kóstolt mennyiséget. Persze még mikor e sorokat írom napközben eléggé meleg van, így végül is még tart azon időszak amikor meg lehet pattintani 1-2 vagy akár több palack jó és különleges rosét. Szóval tervben van a rovat folytatása!

Aki kevésbé mozog otthonosan a borvilágban azt hihetné, hogy egy új borásszal hozta össze a sors és esetünkben tévedne. Mivel Sike Balázs nem más, mint a Skizo pincészet tulajdonosa és borásza, aki a korábbi előbb "SK" majd Hegyeink szériát a nevére vette. Ezek a borok magasabb területeken fekvő idősebb tőkék gyümölcséből készülnek, a badacsonyi terroirt is jobban igyekszenek ezekkel bemutatni a közönségnek .

Be kell valljam, hogy majd minden borisszában jelen lévő borsznob kisördög miatt, sokáig csak kerülgettem a címszereplőt. Amúgy már a bor színe is sejtette, hogy más pályán játszik, mint a borász alapszériás Skizo Rosé-ja, de mégse adtam be a derekamat. Majd sorra jöttek a pozitív kritikák örökös sommelier bajnoktól, bloggerektől, tapasztalt borkedvelőktől és borboltosoktól. Így már nem volt kifogás, "lecsaptuk" a kisördögöt és végül górcső alá vettünk egy palackot.

Egyébként elgondolkodtató, hogy mennyire hatással vagyunk egymásra ebben a szakmában. Ennek személy szerint örülök, mert így sokkal könnyebb fejlődni szakmailag. Ezáltal olyan borok, borászatok is a figyelem középpontjába kerülhetnek, akikre amúgy kevesebb figyelem összpontosul vagy akiktől ritkán kóstolunk.

Nos nem kis meglepődés ült ki az arcunkra a kóstolás során, de hogy mi miatt azt galád módon a kép alá rejtettem...

2f5b889b-2d4c-421d-86d8-3baa8b996c70.jpeg

Háttérinfó: 100% pinot noir, mely tartályban volt erjesztve és érlelve.

Megjelenés: Mélyebb színe van az átlag rosékhoz képest, már-már  silleres vagy akár kadarkás árnyalatot is mondanék rá. Ha konkrét színre vagytok kíváncsiak, akkor meg olyan mintha színtiszta cseresznyelé lenne.

Illat: Viszonylag visszafogott, majd eper tűnik fel és e mellé némi vanília is becsatlakozik . Az egyik kóstolótársamat az illata egy epres-vaníliás tortára emlékeztette.

Íz: Itt is megjelenik az illatban érzett eper, a kortyban van egyfajta krémes érzet, a legvégén némi tüzesség (pedig az alkohol csak 12,5%) és sósság is felsejlik a háttérben. Közepesen testes és meglepően hosszabb lecsengéssel búcsúzik.

Ár/Konklúzió: Már a 2790 Ft-es árával is kiemelkedik a tucat rosék közül, de még szerencsére nem rugaszkodik el vészesen, így viszonylag pénztárcabarát marad. Úgyis mondhatnám, hogy tartályos mivolta ellenére kitűnő belépő a tartalmasabb rosék világába. Kellemesen csalódtam e borban, így sanszos, hogy idővel a többi tétel is kóstolásra kerül a pincészettől.

Végszóként csak annyit mondanék, hogy ha mindig a borsznob kisördögre hallgatunk akkor sose tudhatjuk milyen meglepő borról/borokról maradhatunk le! Szóval kedves Olvasóim itt az idő, hogy merjünk nyitni az újdonságok felé!

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr8316205124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása