Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Gilvesy Pixu Rajnai Rizling 2019 - Nem mondanád meg II

2023. március 11. 08:29 - Winesoul

Hiába követem oly sok éve a Gilvesy pincészet munkásságát, a mai poszt szereplőjét sokáig, majdnem egy teljes évig ignoráltam a kóstolási tematikámból.

Persze közben el-el kapott egy kósza gondolat erejéig a kíváncsiság, hogy vajon milyen lehet, de a józan ész mindig leterelt. Egyfelől időhiány miatt, másfelől, ha folyamatosan full house van a borissza kincseskamráiban akkor talán nem kéne még tovább halmozni a megbontásra várakozó borok számát... 

Végül egy kora őszi napon mégiscsak elérkezett a pillanat, amikor sor került a kóstolásra és a kép alatt folytatom a mondókámat!

e519ca2a-b3c5-493b-b3f1-3ef099cb91c8.jpeg

Háttérinfó: Kísérleti, kis tétel (1200 palack), hozzáadott kén nélkül került feldolgozásra az alapanyag, emellett pedig szűretlen és derítetlen is ez a spontán acéltartályban erjesztett bor, amelynek csak a harmada került 9 hónapig 500l-es fahordóba, a többi tartályban érlelődött tovább.

Megjelenés: A közepes aranysárga árnyalat mellé olaj textúra párosul.

Illat: Közepesen intenzív, petrol, vulkanikus füstösség, ázott köves jegyek.

Íz: A korty lendületes, feszes, az egész ívét végigkíséri az átütő sósság. A petrol és az olajos textúra kóstolva is jelen vannak, ezek mellé pedig fehér húsú barackot mondanék.

Ár/Konklúzió: Az, hogy ez a natúr stílusú bor csak 4450 Ft-ba került, úgy vélem ajándéknak minősül, mert jó példával jár elől, hogy ilyen is lehetne, így is lehetne csinálni. Ennél sokkal, de sokkal drágábban vannak sajnos a hazai és a világpiacon megkérdőjelezhető minőségű natúr borok.

Végszóként pedig hadd fedjem fel, hogy miért is került ez a bor a Nem mondanád meg alrovatba. Főleg úgy, hogy ezt a bort több hónappal a Natúr Sümeg után kóstoltam, amikor már részemről lezártnak véltem illetve tituláltam a kén mentes vonalat. Való igaz nem volt meg teljesen a közös nevező a kóstoló társakkal, de személy szerint nem mondtam volna meg róla kóstolás alapján vagy ha vakon kapom, hogy natúr style felé húz. S ez a titok nyitja! Az, hogy lehet ilyen borokba is belefutni örömmel és bevallom némi reménnyel tölt el, hogy talán túl hamar adtam fel az alacsony vagy minimál kénes műfaj borainak kóstolását.

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr5518015498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása