Bohemian Wine Souls

Egyperces impressziók - Óév búcsúztató buborékok II

2023. január 17. 19:59 - Winesoul

Arra jutottam, hogy a legutóbbi nagy pezsgős poszt után ismételten buborékos poszttal zárom és búcsúzok a tavalyi évtől, így egy újabb hagyományt hozok létre a blog életében. Sajnos az óévben kimaradt az éves Bohém vertikális és a Születésnapi borkóstoló, de ha minden jól megy, van még pár jó évtizedünk és alkalomadtán azért egy-egy kimaradhat.

Egyszerre mozgalmas és végtelenül hosszú évet tudhatunk magunk mögött. Volt részünk örömben-bánatban, különféle kalandokban és felismerésekben. Mindeközben kevesebb idő jutott az írásra, bár való igaz ahogy korábban többször is említettem már csak akkor osztunk meg Veletek egy-egy írást, ha azt teljesen késznek érezzük. Akkor, amikor már írás közben megvan a flow élmény és annak végeztével elégedetten dőlhetünk hátra.

A kép alatt pedig mesélek a tavalyi legszebb champagne élményeimről/élményeinkről és fény derül a rejtélyes személyre is, akit említettem a blog közösségi felületén

20230114_121016_1.jpg

Piper-Hiedsieck Brut Vintage 2014

Háttérinfó: Pinot noir és chardonnay alkotja 55-45%os arányban, az alapanyag 87%-a grand cru és premier cru területekről származik és 5 évig volt seprőn tartva. Dosage: 7gr/l

Kóstolói benyomások: Élénk szalmasárga árnyalatok, a bubik nem is látszódnak, Freja szavaival élve "Rejtett buborékok!". Kimondottan intenzív illata van, toast, pörkölt mandula, alma. Kóstolva zöldalma, sárga ringló, füst, apró krémes buborékok. A lecsengés végén elsőre citrusosság, amelyhez később halvány sósság is párosul.

Billecart-Salmon Brut Réserve

Háttérinfó: Meglepő volt számomra, hogy 40%-os arányban a pinot meunier adja a tétel gerincét, a másik két fő champagne-i fajta pedig egyenlő arányban osztozik a fennmaradó részen. A reserve bor aránya is egész magas 50% és 30 hónapig érlelték seprőn.  Dosage:8gr/l

Kóstolói benyomások: Illatában toast, piskóta, édes sütemény, vanília. Kóstolva közepesen apró buborékok, sárga alma és citrusok. Egyszerre kedves és behízelgő, de ugyanakkor feszes.

Roederer Blanc de Blancs Brut 2013

Háttérinfó: 100% chardonnay Côte de Blancs területéről, 5 évig volt seprőn tartva, majd degorzsálás után még fél évig érlelték palackban. Dosage: 8gr/l

Kóstolói benyomások: A buborékok apró méretűek, a pohár fölé hajolva megkapó illatvilággal fogad, vajkaramell, pörkölt magvas jegyek, bár annak ellenére, hogy kevésbé lehet szálazni nagyon komplexnek véltük. Kóstolva kimondottan feszes struktúra jellemzi, de még nem válik túl barátságtalanná. Elsőre citrusos, majd vérnarancs később édes citrusok és édes mandulás jegyek is előjönnek.

Charles Heidsieck Blanc de Blancs 

Háttérinfó: A 75%-a 2012-es szüret gyümölcse amit reserve borok tesznek teljes egésszé. Ha pedig még ez nem volna eddig elég megnyerő illetve nem indítja be a hűha faktort akkor azt is fontos megjegyezni, hogy a komplexitás létrejöttéhez, több mint 4 évig tartották seprőn. Degorzsálva:2021  Dosage: 10gr/l

Kóstolói benyomások: Megjelenésben közepes méretűek a buborékok, illatában mandula és a mogyoró a meghatározó jegy. Kóstolva  is hozza ezeket és szinte szétolvad a szájban, gyönyörű szép buborék szerkezet és nagyon krémes textúra jellemzi. A lecsengése pedig percekig tart!

 

Összegzés: Mindegyik különleges volt a maga nemében. Ha csak egyet kéne választanom akkor nehéz döntést kéne hoznom és nem tudnám melyik kezembe harapjak. Mivel a Piper és a Charles volt az a kettő, ami a legkomolyabb, évekig emlegetendő kóstolóélményt nyújtotta és bekerültek a "Halhatatlanok csarnokába", a tavalyi nagy kedvenc Roederer Collection 242 és sok más nagy élményt adó tétel mellé, ahova csak a legkülönlegesebb, legnemesebb italok nyerhetnek bebocsátást. Előbbit Freja leköszönő koccintásakor volt szerencsém kóstolni, mielőtt még nekivágott volna a legújabb kalandjának, utóbbi pedig egy hosszú és fárasztó karácsonyi szezon zárásának megünneplésére lett megpattintva. Természetesen nagyon szép volt a másik két champagne is a maguk ligájában! A Billecart például a Bortörténeti napok előtt Freja édesanyjának születésnapja alkalmából lett megbontva, és mint tudjuk a champagne mindig jó belövő, de persze nem kell mindig ünnepnap, így szisszenhetett a Roederer dugója egy kora őszi napon.

Ahogy a blog közösségi oldalán e poszt felvezetőjében írtam, bővült a mi kis falkánk/közösségünk. Az ilyen jeles alkalmakat pedig mi mással lehetne ünnepelni e boros blogon, mint egy léleksimogató buborékos poszttal. Történt ugyanis, hogy Frejáék-hoz, Asgard dicső kapuján, egy forró nyári napon bekopogott a viking maskarás gólya és a két harcias valkűr mellé megérkezett, mint egy harmadik muskétásként, a "mennydörgés" hercege.

 Szóval ezúton is köszöntünk Téged kicsiny kis világunkban és persze a Falkában: Thor "Csonttörő" Odinbjörn!

Cheers! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr5417873051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása