Bohemian Wine Souls

Egyperces impressziók - Óév búcsúztató buborékok

2022. február 02. 08:47 - Winesoul

Egyediség, különcség, úttörő cselekedetek mind olyan szavak, amelyeket ritkán használunk a mai világunkban, főleg építő jelleggel. Hiszen ha kicsit körbetekintünk, mi az, ami a leginkább jellemző és általánosan elfogadott? Nem más, mint az egysíkúság, a beskatulyázás és az uniformizálás. Ha valaki kicsit kilóg/ki akar lógni a sorból akkor bizony jön a tasli.

Champagne régió jelenére és múltjára mégis e szavakat bátran lehet használni! Hiszen amellett, hogy formálják a trendet, mégis a tradícióik mellett képesek a megújulásra, a fejlődésre. Végső soron ne feledjük, hogy ez a borvidék a szülőbölcsője a tradicionális pezsgőkészítésnek.

Rengeteg stílussal és champagne típussal találkozhat a borissza, ha kicsit elmerül a témában. A teljesség igénye nélkül a sztenderd alap champagne-on túl van évjáratos blanc de blancs – rosé –blanc de noir; évjáratos & NV prestige cuvée; évjáratos & NV rosé prestige cuvée; clos és dűlőszelektált champagne, továbbá oenotheque, sec és demi sec nem került a pohárba (utóbbi kettő, mint champagne stílus kicsit kétes érzéseket vált ki belőlem). Kérdezhetitek, miért is soroltam fel ezeket a típusokat. A válasz nagyon egyszerű: hogy megmutassam mennyire széles és sokoldalú a champagne világa!

A kép alatt pedig a tavalyi év 3 számomra meghatározó buborékos kóstolóélményéről mesélek Nektek!

243146157_1453685538345905_84939766706577012_n.jpg

 A tavaly év elején beszámolt grower champagne elérte a kívánt hatást és rápörögtem a témára. 

Elsőként egy, újabb kis grower termelő a Dhondt-Grellet belépő szintű tétele jön, majd folytatásként a Roederer ház vadiúj terméke következik, amellyel letértek az eddig járt úton és elindultak a megújulás és egyben az ismeretlen felé. Zárásként pedig, egy klasszikus vintage champagne a Charles Heidsieck-től, mely kategória képviselői Fiáth Attila pár évvel ezelőtti Borjour Magnumon tartott előadásáról idézve- sajna nem szó szerint, mert régen volt már és mostanra kissé szenilissé váltam - valahogy beszorult a NV és a prestige champagne-ok közé, így napjainkban nem igazán találja helyét a piacon.

Dhondt-Grellet Dans un Premier Temps Extra Brut

Háttérinfó: A pincészet összesen 6ha -nyi területtel rendelkezik, amelyet biodinamikus szemlélettel művelnek. A tétel 70%-a a 2017-es év gyümölcsét tartalmazza, ezt teszi teljessé a reserve, amelynek egészen érett 1986-os része is van. Fele chardonnay és ezt egészíti ki 30% pinot noir és 20% öreg tőkés pinot meunier.   Dosage: 3gr/l

Megjelenés: Halvány szalmasárga, nagyobb méretű buborékok

Illat: Kandírozott narancsvirágos, virágos, almás és még rétestésztás jegyek is feltűnnek benne ahogy nyílik a pohárban.

Íz: Szép kerek, telt a korty, kellemes a mousse. Közepesen hosszú a lecsengés, amely során pici krémességet is véltünk felfedezni. Ízvilágát pomelos-almás jegyek jellemzik.

Roederer Collection 242

Háttérinfó: A korábbi Brut Premiere folytatása, mostantól a ház az összes non-vintage tételét sorszámozza ezzel is jelezve, hogy mindig valami új, egyedi és limitált pezsgőt kap kézhez a fogyasztó. A tétel 56%-a '17-es évjáratból származik és a többin több évjáratnyi reserve bor osztozik ('09; '11; '13; '14; '15 és '16) , aminek 34%-a tartályban érlelődött csupán a fennmaradó 10% pedig fahordós érlelést kapott. Fajtákat tekintve 42% chardonnay; 36% pinot noir és 22% pinot meunier. A '17-es alapbor 3 régióból nagyjából egyenlő arányban osztozik a területek pedig: Vallée de la Marne, Côte des Blancs és Montagne de Reims.

A dosage -nál ellentétes adatokat találtam mind a hazai, mind a külföldi oldalakon, így arra jutottam, hogy leírom mindkettőt. Sok helyen 12 gr/l-t írnak, de James Suckling valamint a boros jedi lovagok sorait erősítő Jancis Robinson 8 gr/l -t írt a közzétett jegyzetében (A Brut Premiere-ben 9 gr/l volt). Érzetre utóbbit érzem befutónak.

Megjelenés: Élénk szalmasárga, közepes méretű buborékok

Illat: A dugó óvatos eltávolítása után megcsapott a palackból előtörő intenzív toast-os, briósos illatfelhő. Grillázs, mandula, csonthéjasok, pici szárított gyógynövényesség, lestyán. 

Íz: Citrusok és érett gyümölcsök, a buborékok egészen aprók, a lecsengés során érett egres is előbukkan a korty végi kesernye mellett. A korty ívét a főzött krém textúrájához tudnánk hasonlítani, nagyon krémes, kerek és lágy egyszerre.

Ételajánló: A kóstolás közben el is indult egy brainstorming, hogy mely étel mellett tudna még ennél is többet adni. Tehát, ha halmozni szeretnétek az élvezeteket, akkor e pezsgő mellé érdekes lehet egy libamájas kalácsot, kenyérben vagy kalácsban sült húst vagy akár egy créme brulée-t fogyasztani. 

Charles Heidsieck Brut Millésime 2012

Háttérinfó: Az alapanyagot 10 kiemelkedő  Premier és Grand Cru -ről szüretelték. E tételt 60% pinot noir és 40% chardonnay alkotja, a dosage pedig 8 gr/l . Az érlelés 6 évig tartott.

Megjelenés: Mélyebb szalmasárga, közepes méretű buborékok.

Illat: Az érett sárga alma és a hordós jegyek uralkodnak.

Íz: A kortyot pici citrusosság és egres jellemzi. Egészen hosszú a lecsengés, amelynek legvégén birses utóízzel búcsúzik.

Ne menjetek sehova, a képcsokor alatt folytatom a konklúzióval, a zárógondolattal és nem utolsó sorban a zenei ajánlóval!

Konklúzió: A Dhondt-Grellet számomra méltó folytatásnak ígérkezik a korábban megkezdett grower fronton való kalandozások terén. Szóval a Pouillon mellett az idei évben, ha Fortuna is úgy akarja, Tőlük is fogok még mintavételezni valamit folytatásképp. Ha anno azt mondtam, hogy a Pouillon a belépő a grower champagne-ok világába, akkor ez a 17750 Ft-os árával a következő lépcsőfok. Az alacsony dosage ellenére, minden olyan erénnyel rendelkezik, amely szerethetővé teszi. 

A Roederer egy nagyon kerek, elképesztően gazdag és egyúttal komplex non-vintage champagne. Van benne egy olyan plussz faktor, amit eddig nem tapasztaltam ebben az árkategóriában kapható pezsgőknél. Ritka pillanatok egyike volt, hogy egyszerre kapjuk fel a fejünket, de most éreztük, hogy valami különleges élménynek lehetünk részesei. Végül is az, hogy ennyire belefeledkezünk egy tételbe és egyöntetű felkiáltással örök kedvenccé nyilvánítunk egy tételt, nem sűrűn fordul elő velünk, de ez most ilyen volt. Az ára valahol 20000 Ft körül mozog.

A Charles Heidsieck Brut Millésime 2012 megmutatta, hogy a vintage, mennyivel képes többet nyújtani a ház alaptételeihez képest. Rétegzett és kicsit játszva a hőmérséklettel tudja megmutatni mennyire sokszínű szóval jól áll neki, ha bizonyos pontig melegszik. Mivel még alsó hangon bármily meglepő Mi 10 év potenciált jósolunk neki, mikor csúcsán lesz ( a pince 2035-ig jósolja), úgy a 37500 Ft-os árával elég izgalmas kísérlet lenne végigkövetni a fejlődését. Hiszen most még az életútja elején, szinte báb állapotban találtuk, de már most is meg-meg villantott a leendő nagyságából. El se tudom képzelni, hogy vajon mit tudhat és milyen élményt adhat a ház ékköve és ritkasága a Blanc de Millénaires, amely az elmúlt 37-38 évből csak 6 alkalommal készülhetett. 

Zeneajánlatunk a mostanában egyre jobban kedvencemmé váló Milk'n Blues zenekartól  következik, amellyel kívánunk egy szebb, jobb és nyugodtabb évet minden kedves Olvasónknak!

Végszóként pedig ez a 3 tétel újfent megmutatta, hogy mindig van új a nap alatt és tudunk találni valami kis izgalmas buborékos nedűt, ha kicsit kimozdulunk a jó bevált tételek mellől!  Freja elejtett szavait idézve a Roederer kóstolása közbeni percekből és amely a jövőre nézve örök érvényű bölcsességnek ígérkezik, ha champagne kerül a poharainkba: 

" Egy szeretethiányos pillanatban, ezek a buborékok simogatnak!"

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr916490808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása