Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Syrah kóstoló Asgard-ban

2022. június 09. 21:03 - Winesoul

Ha már a skandináv mitológia ihlette Freja nick nevét és a két harcias leányzójára alkalomadtán csak valkűrök-ként hivatkozunk, akkor áldásával becses otthona mi más elnevezést kaphatna, mint az északi istenek lakhelyéül szolgáló Asgard-ot.

Egy jeles alkalom kapcsán gyűlt össze márciusban kicsiny kis kóstolócsapatunk, ami nem más volt, mint Freja párjának születésnapja. Ezen ünnep kapcsán, eme úriember szívének oly kedves szőlőfajta került a középpontba, tehát: a syrah.

Amikor közösen kóstolunk és Frejával elakadunk a kóstolási sorrend kialakításában mindig kérünk útmutatást Tőle, mivel Mi már sokszor túlagyaljuk a dolgokat. A legelső közös születésnap beszámolóban, említettem, hogy a két olasz bort fordítva kellett volna kóstolnunk. Akkoriban egy ici-pici infót kihagytam, még pedig azon estén is kikértük Freja párjának véleményét, de hát "Mi a nagy borguruk jobban tudjuk!"- felkiáltással nem hallgattunk rá. S, bár nem szégyen bevallani, ha téved az ember attól még piszok nehéz beismerni. Miután "esdekelve" kértük a bocsánatát és letudtuk a kanosszajárást, ünnepélyesen megfogadtuk és esküt tettünk, ha a jövőben elakadnánk a sorrend kialakításában jobban bevonjuk Őt is a tervezési fázisba és hallgatunk is rá, ha úgy van.  

A kép alatt előbb a fajtával kapcsolatos legkomolyabb kóstolóélményemet idézem fel utána pedig már rátérek a borokra!

277127230_1318720268640908_8975329142309696381_n.jpg

Az emlékhez visszautazunk egészen 2017 november végére, amikor is a vadnyugati Fekete Démon szerény személyemet és Bohemian-t elküldött egy esti rendezvényre. Őszintén szólva az utolsó pillanatban szólt róla és jó szokásához híven csak annyit mondott, hogy: "Jó lenne, ha mennénk!". Nem ám kérlek vagy légyszi áhh ez luxus volt Nála és ráadásul még meg se köszönte...Szóval elmondható, hogy a korunkban a majd minden generációt érintő probléma Őt is erőteljesen sújtotta, ami nem más, mint a jó modor hiánya! Természetesen szerencsénkre még azért akadnak kivételek, minden korosztályban, de sajna ritka kincsek eme személyek, így kérném vigyázunk rájuk, ha lehet!

Nos, nem volt mit tenni, bár nem fülledt a fogam hozzá, de végül lemondtam a már egy hete leszervezett programomat és átszervezném az estémet. No, de a lényeg, hogy azon az ominózus estén mind Nekem, mind Bohemian-nek helyből két olyan katarzisként leírható kóstolóélményben volt része, ami csak elvétve akad egy borissza életében. A poszt témájához kapcsolódó bor pedig a 2012-es Montes Folly volt [ A másik bor amúgy Demeter Zoltán 2009-es 6 puttonyos aszúja volt, ami új dimenziót nyitott számunkra a desszertborok világában!]. Persze sokan mondják, hogy az újvilág nem elég izgalmas, de ott és akkor a Folly-ban megvolt a test, tartalom, gyümölcsösség, fűszerek, szépség, elegancia és a végtelen hossz együttállása. Így utólag, - bár ezt ezidáig sose vallottam be a Fekete Démonnak, mert mindig igyekeztem a minimális kommunikációra, ha találkoztam Vele - már nem bánom, hogy átszerveztem az estémet és részt vettem az eseményen.

Rátérve a borokra erős estének néztünk elébe, mert 14,5%,-15,5%-os alkoholfokú nedűk kerültek megpattintásra.

No jöjjön a lényeg és nézzük mire jutottunk a magas szeszfokok tükrében!:

Vesztergombi Kerékhegy Shiraz Rosé 2019

Háttérinfó: Az alapanyagot a pincészet egyik kiemelt fontosságú, vörösagyagos talajú ültetvényéről szüretelték. Ez volt a második évjárata. Vörösbornak szüretelték szőlőt és az acéltartályból leengedett lét külön erjesztették tartályban és abban is érlelték, de a fogyasztók felé jelzésértékként parafával zárták a bort ezzel is mutatva, hogy a palack tartalma túl mutat a megszokott sémákon. Alk: 14,5%

Megjelenés: Színében sötét lazacos, narancsos reflex-el.

Illat: Mazsolás illatfelhő lengi be, ez már betudható a kornak.

Íz: A kortyot nehezen lehet szálazni, már kellően összeállt és csúcsán volt. Krémes érzet, az alkohol fűt és a legvégén pici kesernye is felbukkan. 

N.A.G. Borművek Föld és Ég Syrah 2018

Háttérinfó: Elméletben ez is a Barnatanya-dűlő termése, ahogy az új évjárat legalábbis a N.A.G borok már elértek a finomhangolás szintjére, így nem hiszem, hogy új fába vágta volna a fejszéjét a borász. Egészen rövid érlelést kapott erre pedig a palackozás dátumából következtetek (2019.02.20). A '19-es évjáratból kiindulva a tapasztalatom azt súgja, hogy ez is nyitott kádban beoltva erjed és rövid ideig új hordós érlelést kapott.  Alk: 15,5% Sav: 4,3 gr/l  Maradékcukor: 1,8 gr/l Készült: 4832 palack 

Megjelenés: Rubin árnyalat

Illat: Animális illat, savanyított szilva, melegedve dohányos jegyek tőrnek elő.

Íz:  Mély gyümölcsös a korty és a lecsengés holland kakaós. A savakból kiindulva lett volna még benne potenciál, de kérdéses mennyit vesztett volna a fajtajegyekből.

Vylyan Syrah Variáció 2020

Háttérinfó: Kézzel csömöszölve, nem préselték, majd 11 hónapig kerámia amforában érlelve 300 sorszámozott palack készült, a miénk a 198-as volt :)   Alk: 15%

Megjelenés: Kissé megszeppenve tapasztaltuk, hogy a lilás árnyalatú a bor

Illat: A fahéj és meggy dominál.

Íz: Meglepően krémes textúra jellemzi, mély meggylekváros jegyei vannak. A savak biztos magasak lehetnek, mert, úgy beindult a nyáltermelésünk, hogy egy jó kis steaket is el eltudtunk volna majszolni a bor mellé.

 

Konklúzió: Emeljük kalapunkat a borászok előtt, mert sehol sem volt zavaró a magas alkoholfok. A két vörösnél abszolút nem mondtuk volna meg, a Vesztergombinál meg, bár érződött, hogy magasabb, mint egy átlag rosénál, de nem billent meg az egyensúly.

A Vylyan tétele kísérleti bor volt, így kérdés lesz-e új évjárat, de vigasztaljon a tudat, hogy a Vesztergombi Kerékhegy Rosé-nak és a N.A.G. Syrah-nak van folytatása. Az előbbiből most kerül a piacra a '21-es, amit volt szerencsém kóstolni, amikor Vesztergombi Csaba nem is oly rég itt járt a vadnyugat Mekkájában és az a rozé kiugró pirosbogyós gyümölcseivel és tartalmasságával nagy élményt adott. Úgy gondolom valaha ilyen lehetett a most prezentált '19-es is. Utóbbiból pedig, már a 2019-es évjárat a futó, de már "csak" 14%-os alkoholfokkal és ha időm engedi, majd arról is mesélek valamikor a jövőben.

A Vylyan-re visszatérve meg kell mondjam szkeptikus voltam az amforás mivolta miatt, mert az elmúlt évek alatt kóstolt borok közül egy kezemen meg tudom számolni, hogy mik voltak kiemelkedő számomra. Egyetlen icike-picike dolgot tudnék felróni, az pedig a rövid lecsengés, de ezt leszámítva élménybor.

Végezetül pedig ezúton szeretném megköszönni Freja-nak  a vendéglátást!

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr2617802467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása