Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Tokaj Montium Birtokbor 2016

2019. szeptember 25. 19:09 - The Bohemian

Az Egyperces impressziók mellett a másik állandó rovatunk első része következik.
A rovat egyik célja, hogy visszatekintsünk egy-egy nem túl régi, korlátozottan elérhető vagy már kifutott, palack érlelt borra, továbbá, hogy igyekezzünk választ adni a sokakban felmerülő örök kérdésre:
 - Meddig tartható el egy bor?
Fontos kérdés, hiszen sokszor megesik, hogy túl későn nyúlunk a dugóhúzóhoz és egy-egy féltve őrzött tétel sajnos már élvezhetetlenné válik. 
Szerencsére bőven van miből meríteni, ez pedig bizakodásra ad okot az érlelhetőség szempontjából.

Erre a célra az első kiszemeltünk a Tokaj Montium 2016-os Birtokbora volt.

montium_birtokbor_2016_nn.jpg

                                                (A palackfotót a Bortársaság honlapjáról kölcsönöztem)

Ezt kivételesen mindhárman kóstoltuk, igaz eltérő napokon. Az első nap Winesoul-al, Henchmen csak harmadnap kukkantott rá a tételre.

Összetétele: 40%hárslevelű, 40%furmint és 20% zéta

Megjelenés: Tiszta, már látszik, hogy egy palack érett borral van dolgunk. Mélyebb szalmasárga szín, ami enyhén aranysárgába hajlik át.

Illat: A három nap alatt rengeteget változott. Az első nap majd kiugrott a pohárból, nagyon intenzív mazsolás, mézdinnyés illattok, kis szellőzés után cukorkás, citrusos jegyek tűnnek fel. A második nap inkább a vegetális jegyek erősödtek, majd harmadnapra újra a mazsola tűnt elő,de már visszafogottabban.

Íz: Könnyű korty, szép hosszal. A kellemesen lágy sárgabarackos ízjegyek mellett, megjelent egy halvány sós vonal, ami szerintünk csak hozzáad az élvezeti értékéhez. A lecsengésben először pici kesernye, de még épp nem zavaró. A korty legvégén pedig kellemes melegségérzet a garatban. (FYI: az alkohol csak 13%)

Ár/Érték: 2950 Ft- ért még elérhető a legnagyobb hazai borkereskedőnél. Ha figyelembe vesszük, hogy egy reduktív tételről van szó, szép teljesítmény, hogy végig tartotta magát. Viszont most van a csúcsán, ezért érdemes minél előbb elfogyasztani.

És legvégül egy legalább olyan keserédes zenei ajánló, mint amilyen a bor maga:

Zene: 311 -Lovesong

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr3615017314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása