Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 -St. Andrea Kadarka Superior 2014

2019. október 26. 16:00 - Winesoul

Sok évvel ezelőtt azt olvastam, hogy anno 2010 elején egy szekszádi borász szerint túlságosan elvannak kényeztetve az egymás utáni jó vagy kiemelkedő évjáratokkal és ideje lenne kicsit megküzdeni a borokért. Kívánsága teljesült is az év során , ami országos szinten gyengének bizonyult. Utána megint 3 jobb évjárat következett és ezzel el is érkeztünk a 2014-es évjárathoz, amelyből e bor is készült és ami egy szintén sok viszontagsággal és csapadékkal teli év volt. Mivel hajt minket a kíváncsiság, egyfelől az érlelhetőségi szempontból, másfelől vajon milyen bort tud alkotni  ilyen évjáratból egy kiemelkedő hazai borász, ezért a választásunk a St Andrea Kadarka Superior 2014-re esett.

71402059_777729212663933_5344256247686234112_n.jpg

Megjelenés: Rozsdabarnás reflex.

Illat: Elsőre karácsonyi fűszerkavalkád, majd az feketecseresznye kompótos illatvilágba vált át.

Íz: Követi az illatjegyeket, kis szegfűszeg és fahéj. Nagyon lédús, juice-os, jólesően fanyar zamatokkal és kis garatmelegséggel búcsúzik a korty. Utóbbi kicsit meglepő volt, mert az alkoholtartalom csak 12,5%! 

Kis tétel volt, összesen 1214 palack készült és annak idején 4950 Ft-ért lehetett megvásárolni.

Konklúzió: Amit első körben kijelenthetünk, hogy bizony egy gyengécskébb évjáratból is lehet elegáns, egy - a gyengébb évjáratból várt - közepesnél lényegesen jobb bort készíteni. Nevezhetjük szerencsének vagy mondhatjuk, hogy a technológiai különbségek is befolyásolják mindezt, de ami talán a legmeghatározóbb ebben az esetben, az a felkészülés/ felkészültség ilyen körülményekre. Több mint valószínű, hogy a bevezetőben már említett 2010-es év nehézségeiből tanulva, a 2014-es év szélsőségei már nem minden borászt ért teljesen felkészületlenül. Megmondom őszintén ilyen remekműveket kóstolva, mindig melegség tölti el a szívemet (bár az lehet az alkohol is :D ). Hiszen egyszerre mutat rá arra, hogy mennyire alkalmazkodóképes az emberi természet és mindemellett némi reménysugárt is nyújt arra vonatkozóan, hogy talán képesek leszünk megfelelően kezelni az egyre fokozódó klimatikus változásokat is. Legyen szó borkészítésről vagy az életünkről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr115184828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása