Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Balassa Betsek Hárslevelű 2008

2019. november 23. 16:00 - Winesoul

Nem is oly rég, amikor lehetőségem nyílt e tételre szert tenni, úgy voltam vele hogyha már leszállóágban van a bor vagy palackvariációba futok bele akkor csak 2000Ft-ot bukok be. Most viszont amikor már túl vagyok a kóstoláson kissé bánom, hogy csak egy palackkal rendeltem, mivel mostanra a webshopban elfogyott.

A Betsek-dűlő számomra azért különleges, mert az első komoly száraz fehérboros tokaji élményemet pont e dűlő adta bor nyújtotta. Akkor sok évvel ezelőtt egy vakkóstolón Orosz Gábor 2009-es dűlős furmintja volt az aminél megvolt az a bizonyos "aha" élmény. Amit úgy értsetek, hogy előtte nem kóstoltam olyan száraz bort Tokajból ami ennyire rétegzett és hosszan megmaradó élményt adott volna. Egyszerre volt komplex illatokkal rendelkező, jóivású és tartalmas is. Sokan a közönségből (köztük jómagam is) hársnak tippelték és bizony nagy volt ám a meglepődés, amikor a szervező felfedte mit is rejt  a palack.

 A dűlő a tokaji borvidéken az egyik legnagyobb egybefüggő területe és több külön részre osztható.  Változatos a talaj szerkezeti összetétele. Nevét a korábbi tulajdonosokról kapta.

73504891_925991711133957_7430754817531707392_n.jpg


 Balassa István  összesen 10 ha -os területtel rendelkezik több neves tokaji dűlőben. Célja, hogy bemutassa, hogy Tokaj a változatos terroirnak köszönhetően, mennyire sokrétű tud lenni. Eddig száraz boraival mutatta be mindezt, de mostanra már édes fronton is látszódnak ezen törekvések. 

Kis tétel sorszámozott palack, összesen 420 készült belőle.

Megjelenés: Aranysárga szín

Illat: Elsőre mézdinnyés illatvilág amely mellé egy kis vérnarancsos jegy csatlakozik.

Íz: Az íz követi az illatot, még mindig élénk, de szép savakkal rendelkezik. A kortynak egészen hosszú íve van, melynek közepén kis kesernye tűnik fel. Ha kicsit hagyjuk szellőzni a pohárban, akkor némi vegetális jegy is feltűnik. Illetve még egy érdekes dolog, hogy bár 14,5 %-os alkoholfokkal rendelkezik abszolút nem bántó nem lóg ki az alkohol.

Konklúzió: Órák hosszat kóstolgatva is izgalmas tud maradni. Egészen elképesztő, hogy egy 2008-as bor ilyen szép állapotban van. Nagyon nagy élmény.

Ár: Én akciósan 2000Ft-ért itt vettem, de már kifutott a tétel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr9815299712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása