Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Borászok borásza 2020 Kóstolókör

2020. június 05. 19:38 - Winesoul

 Egy borkedvelő számára "szörnyű" dilemma tud lenni, ha  egy napra esik két évente megrendezett remek esemény. Igaz megeshet (mint most is történt), hogy van némi átfedés a kiállító borászok között, de még így is nehéz döntés előtt álltam. Annak ellenére, hogy volt egy nem mindennapi lehetőség a kedvezményes jegyvásárlásra, amely mindkét rendezvényre szólt volna. Amúgy nagy gratula és taps jár a két esemény szervezőinek a példamutató összefogásért. De mivel ismerem a határaimat és a vonatok se járnak este már oly sűrűn a főváros és Győr között, így megmaradtam egy kóstolónál. Még ha elsőre kicsit csüggedt is voltam, hogy az idei évben a Cherchez la Femme számomra kimarad, a Borászok borásza kóstolókör is rengeteg csemegével kecsegtetett.

No, de a tárgyra térve magáról díjról egy kiváló leírást olvastam nem is oly rég Táncolómedve blogján, így Én nem is mennék bele a részletekbe( Aki kíváncsi rá az itt elolvashatja). Így nem is húznám az időt és a tovább mögött megtalálhatjátok azon borokat amik a kóstolón leginkább elnyerték a tetszésemet.

 img_20200307_170509.jpg

 

Pálffy Pinot Noir Pezsgő 2017

Még nincs forgalomban, de hát pezsgővel dukál kezdeni. Süteményes ,toastos, fehér húsú gyümölcsös illat és ízjegyek. Dosage: 6gr/l

Káli Kövek Rizling 2017

Érdekességképp hozta a borász, hogy megmutassa egy-egy érleltebb reduktív bor is tud meglepetést okozni. Hozza az érettebb jegyeket, de még mindig szép.

Káli Kövek Köveskál Olaszrizling 2017

 Szabó Gyula nem csak az előbbi borral lepte meg a közönséget, hanem a saját területről készített és korábbi évjáratból származó faluborát is elhozta. Ebben csak úgy mint az előzőben elképesztő vitalitás volt igaz ez kapott hordós érlelést is, de akkor is örülök neki, hogy kóstolhattam.

Káli Kövek Ten 2018

Egyszeri, kis tétel, amit a pince 10 éves évfordulójára palackozott a borász. Nagyon izgalmas házasítás, a saját területeiről olaszrizling és furmint illetve Somlóról vásárolt juhfark és hárslevelű alkotja.  Fiatal még és idő kell (értsd némi palackos érlelés), hogy teljesen megmutassa mire képes. Amúgy kóstolva fehér húsú gyümölcsök jelennek meg és széles sós korttyal búcsúzik. Biztosan újra fogom kóstolni!

Kikelet Kassai Hárslevelű 2018

Korábban a pincészettől  ugyanennek a dűlőnek a 2015-ös verzióját kóstoltam. Ahogy elődje, ez is illatában kiugrik a pohárból, fehér húsú gyümölcsök sokasága némi mézes vonallal a háttérben. A korty követi az illatjegyeket és sósság is csatlakozik ezek mellé és elképesztő hosszúsággal búcsúzik. 

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárslevelű 2018

Spontán erjedt, szép hordóhasználattal elkészített hárs. Kiugró illatában virágos jegyek és fehér húsú gyümölcsök kavalkádja, amelyek visszaköszönnek kóstolva is. 

Bott Csontos Furmint 2018

 Egy  újabb régóta bakancslistás bor, amit sikerült végre megkóstolni és új kedvencre lelni benne. Illatában gyümölcsök és mintha némi mandula lenne(?) . A kortyot harapni lehet, elképesztő gyümölcsösség, halványan van kis sósság is  és a benne lévő pár gramm maradékcukor még behízelgőbbé teszi.

Balassa István Szent Tamás Furmint 2018

 A mádi Szent Tamás dűlőről és öreg tőkékről szüretelt nagybor. Az idei év során eddig a pince alap furmintját kóstoltam csak és kapva kaptam az alkalmon, hogy a legtöbbre tartott dűlős bort is szemügyre vehetem. Az egészen mély illatot még nehéz szálazni, de kóstolva már nagyobb élményt ad. Minden a helyén van a fűszerek, a gyümölcsös jegyek, a hordó már beépült, nagy test és percekig (!) tartó lecsengés. Egészen elképesztő, hogy ilyen fiatalon ekkora élményt tud adni és ilyen kerekké vált. Kicsit utána nézve, új furmint klónok kerülnek a területre, így aki tud annak lehet célszerű beszerezni ebből egy pár palackkal.

Demeter Zoltán Boda Furmint Magnum 2018

Idős ,100 éves (!!!) tőkékről készített dűlős furmint magnum palackba töltve. Ez volt az egyetlen bor a borász alkotásai közül, ami még sose került a poharamba. Így nem kis izgatottsággal vártam, hogy kóstolhassam. Nos eddig is az volt a benyomásom, hogy Demeter Zoltán boraira nagyfokú elegancia jellemző és ha ez nem lenne elég akkor e borban még e mellé párosul a nagy test, a komoly struktúra és a hosszú lecsengés is.  Továbbá a hordóhasználatot is dicséret illeti, mert a bor gyümölcsösségét se ízben, se illatban ( Igazi barackos gyümölcsbomba)  nem nyomja el a hordó.

Etyeki Kúria Pinot Noir Magnum 2014

Számomra oly kedves bor, ami sok szép emléket idéz fel. A küzdelmes 2014-es évből származó pinot magnum palackba zárva. Illatban avar és tejszín, kóstolva csipkebogyós vonal, kellemes meglepetés volt, hogy ilyen szép állapotban van.

St Andrea Nagy-Eged- hegy Egri Bikavér Grand Superior 2016

Miközben váltottam pár szót id. Lőrincz Györggyel ennél a bornál elakadt a lélegzetem. Emlékeim szerint korábban 2013-ast kóstoltam csak a sokat dicsért 12-es évjárat kimaradt nekem. A 13-as nál meg ez a jó-jó  érzést váltotta ki, de nem tett rám akkor benyomást. Ez most tipikusan, hogy is mondjam talán olyan elmélkedős bornak mondanám amelyből kitöltesz egy pohárral, kényelmesen hátradőlsz és "nagy dolgokon" elmélkedsz. Igazából, mint utóbb kiderült az előbb említett 12-es leginkább bordeaux-i hangulatot árasztott magából addig a 13-asról meg erről a borról már inkább Burgundia villan be számomra.  Illatában a fekete bogyós gyümölcsök mellett nekem még a holland kakaópor, kávé és karácsonyi fűszerkavalkád tűnt fel. Kóstolva is hozza ezen jegyeket, végtelenül harmonikus és nagyon hosszú lecsengéssel búcsúzik a pincészet csúcsbora.

A kóstoló végére érve mi mással zárhattam volna e pompás sort, mint két desszertborral:

Bott Bott-rytis 2016

 A bor alapanyagát adó furmint és a sárgamuskotály a Csontos-dűlőből származik. A maradékcukor 104 gr/l, nagyon kedves, egyensúlyos, behízelgő kései, amelyet szinte habzsolni lehet. Barack, méz, némi virágosság váltakozva jelenik meg illatban illetve az első kettő jegy kóstolva is jelen van.

Tokaj Nobilis 5 puttonyos Aszú 2013

 Számomra az aszú kóstolás (és szerintem nem vagyok egyedül a véleményemmel) mindig nagy élmény tud lenni. Főleg akkor, mint itt is meg van az elegancia és az egyensúly a borban. Mert ezek által lesz igazi kincs Tokaj folyékony aranya.  A borban lévő 167 gr/l maradékcukor mellé kellő mennyiségű sav párosul(7,7gr/l) , így számomra azt nyújtja, amit mindig keresek e borokban. Kóstolva tea, barack ,méz és percekig tartó végtelen hosszú lecsengés.,

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr6615509920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása