Bohemian Wine Souls

Egy sör nem sör - A vágott sör: Turistacsapda vagy „sörélmény”?

2020. szeptember 17. 18:08 - The Henchman

Nem kell ahhoz világpolgárnak lenni, hogy az ember külföldön mérföldekről kiszúrja a turistacsapdákat. Ha fogyasztási termékekben gondolkozunk, akkor ami Magyarországnak a pálinka, meg a kalocsai paprika, az Amsterdamnak a marihuána, Prágának a Staropramen és még sorolhatnánk. Ha belegondolunk ezek mind, mind olyan fogyasztási termékek, amit az adott ország citoyen-jei néhanapján fogyasztanak, de feltehetőleg nem úgy és nem olyan mennyiségben, mint ahogy azt egy kezdő brit legénybúcsús csapat teszi, az adott országba érkezése után úgy kb. 10 perccel. Mindenesetre, amikor külföldön járok én is igyekszem a helyi bigmac és sajtburger helyett a lokális ízélményekre rárepülni. Így botlottam bele évekkel ezelőtt Szlovákiában a vágott sörbe.

117721541_766860007410554_6872106168527169468_n.jpg

Utazásom a vágott sör körül

A vágott sör Csehszlovákiára Csehországra és Szlovákiára egyaránt jellemző. A vágott sörben az a truváj, hogy kétféle sört öntenek össze (lehetőleg világosat és barnát) úgy, hogy a két sörfajta nem keveredik össze. Vágod? Nem? Akkor itt egy videó hogy senki se maradjon földhözragadt:

A videóból remélhetőleg egyértelművé válik az olvasó számára, hogy elkészítése időt, türelmet és némi kézügyességet is igénylő folyamat és így már jobban megértjük, hogy Józsi bátyánk a Tátika presszóban miért nem próbálkozik néhanapján ugyanezzel. Ez persze nem jelenti azt,hogy otthon ne lehetne elkészíteni úgy,hogy az ember fia/lánya nyilvános posztját ne a „Jóétvágyat” elnevezésű Facebook oldalon lássa vissza, mindenesetre nem egyszerű.

A vállalkozó kedvűeknek az első próbálkozások előtt azért a következő videó megtekintését ajánlom:

Idei már ,már menetrendszerű Szlovákia/Selmecbánya trip-em során nem először kóstoltam ezt a csodát, és reményeim szerint nem is utoljára. Mint minden évben idén is feltűnt, hogy a helyiek közül nem sokan hörpölnek hasonló nedűt, de a hányinger sem kerülgette őket, amikor én egymás után haraptam a korsókat, így továbbra sem fog szekunder szégyenérzet eltölteni a következő adag rendelése közben.

Na, de nézzük a lényeget!

Az általam kóstolt vágott sör (řezanépivo) összetevői:

Steiger Dark Lager

Alkohol: 4,5 %

Íz, állag: Csokis, édeskés enyhén kávés jegyek, nagyon finom, hosszan tartó habbal.

Steiger Svetly Leziak

Alkohol: 5%

Íz, állag: Édesebb világos sörök közé sorolnám, a végén kellemes keserűséggel. A hab itt is stabil, mint a forint az euró.

A kettő együtt?

A két sör nem csak színvilágban, de ízben is teljesen passzol egymáshoz.

 Az édesebb ízvilágú barna után, számomra mindig jólesett az alsóbb rétegből feltörő világos láger szolid kesernyéje. Ételek terén sem tudtam igazából olyat fogyasztani, amihez nagyon nem illett volna, de elsősorban én azért a könnyedebb tételekhez ajánlanám, és nem egy pacalpörkölt elfogyasztásához.

Turistacsapda vagy „sörélmény”?

Ennek eldöntését a határok megnyitása után a kedves olvasóra bízom, de talán jobban megéri erre beruházni Szlovákiában, mint egy helyi hűtőmágnesre. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr5815014550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása