Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Rhône-völgyi vörös borsor

2022. szeptember 05. 09:28 - Winesoul

A Rhône-völgyéből származó borok sokáig kevésbé voltak ismertek idehaza a mezei fogyasztók számára. Pedig a maga 76000 hektáros területével a második legnagyobb francia borvidék, amit csak Bordeaux előz meg. Az ismeretlensége annak is köszönhető, hogy jó sokáig csekély mennyiségű tétel volt elérhető a hazai piacon.

Ahogy elnézem a hazai választékban elérhető borok számát, bő 10 év alatt jelentős mennyiségben megnövekedett a hozzáférhető borok mennyisége. Talán nem túlzó az a megállapítás, hogy kedveltebb is lett idehaza e borvidék. Egyfelől hálás tételként mindig biztos pont a legnagyobb hazai borkereskedés választékában elérhető és most is kóstolt Perrin Côtes du Rhône Réserve, másfelől a többi borkereskedés is elkezdett rákapcsolni a témában illetve egy bizonyos multinál is széles termelői repertoár jelent meg a közelmúltban.

Nagyon sokszínű a Rhône vidéke és élesen elválik az északi illetve a déli területek szabályozása illetve a szőlőterületek összetétele. Most Dél-Rhône vörösborai kerülnek a célkeresztbe, Észak-Rhône borairól illetve Dél-Rhône fehéreiről, majd máskor mesélek.

Szóval nincs más hátra, mint a kép alatt jöjjenek a borokról szóló benyomásaink !

16d8049b-875b-43a0-ba01-01e7bd5faba9.jpeg

La Vieille Ferme Rouge 2020

Háttérinfó: A bor 50%-a grenache, 20%-a syrah és 15-15% -nyi carignan illetve cinsault teszi teljessé e cuvée-t. Az alapanyag Ventoux-ból származik. Alk.: 13,5%

A bor: Közepesen mély rubin. Illatában fűszeresség illetve a gyógynövényeken túl, epert és pirosbogyósok tömkelegét érezni. Kóstolva is kellően gyümölcsös, első nap kávés-étcsokis jegyek is vannak, ami másnapra holland kakaóssá válik. Jólesően fanyar, a savai élénkek, de még meglepően fiatal. Picit tapad még a tannin, de persze már most is fogyasztható. 

Paul Jaboulet Ainé Ventoux Les Traverses 2020

Háttérinfó: Összetételét tekintve grenache(80%) és syrah, ami Ventoux apellációból származik. Alk.: 14%

A bor: Meglepően egészen mély rubin árnyalattal fogad. Illatban étcsokit és minimális animalitást érezni. Kóstolva többet ad, bár itt is megjelenik az étcsoki, de van mellette meggy, málna és bogyós gyümölcsök hada. Savai élénkek, de szépen hozza a mineralitást is, van egy kis garatmelegség, csak rövid a lecsengés. 

Stephane Ogier Le Temps est Venu 2019

Háttérinfó: A bort 60% grenache; 35% syrah és 5% mouvedre alkotja, aminek gyümölcsét 30-50 éves tőkékről szüretelték egy kb 50 ha-nyi területről [Plan de Dieu & Visan: Mészkő kavicsos és kék agyag a terroir]. Ekkora méretnél meglepő lehet, de kézi szüretet és kétszeres szortírozást is alkalmaznak. Natúr élesztő használata, hűtött betontartályban erjesztve, 10 hónapig abban is érlelték. Stephane 5-8 év potenciált lát ebben a borban. Alk.: 15%

A bor: Közepesen mély rubin. Beleszippantva meglepődve nézünk egymásra, mert az a fajta fineszes, elegáns bőrös,animalitás uralkodik, amit ezidáig olasz borokban éreztünk csak. Kraftosabb, gyümölcsösebb, de egyúttal légiesebb a korty. Nagyon lágynak, sőt törékenynek mondanám. Dicséretes, hogy a magasabb alkohol nem ment a jó ivásúság kontójára. 

Famillie Perrin Côtes du Rhône Réserve 2019

Háttérinfó: A grenache-t az Orange melletti, köves, mészköves, agyagos Grand Prébois-ból szüretelték, a syrah az északabbra fekvő kvarcban gazdag, márgás-mészköves Vinsobres-ból származik, a mourvédre termőhelyéről pedig nincs információ. Alk.:14%

A bor: Az előzőhöz képest pár árnyalattal mélyebb rubin színű. Kóstolva teltebb, ásványos, nagyon lédús és emellé még a savak is kellően lendületesek. Viszonylag hosszú a lecsengés, amely során étcsokis kesernye bukkan elő. A masszívabb test ellenére is,kellően gyümölcsös és vitális.

 

Konklúzió: Egy szép harmonikus sorhoz volt szerencsénk, az első két tétel a gyümölcsösségre épülő, könnyedebb mindennapokra szánt "ivó vörös" a.k.a. bisztró vörös. Az Ogier-nél már érződött a szintlépés, de nem a testre ment rá a bor, hanem az eleganciára, szinte vibrált. Ilyesmit pedig eddig pinot noir-oknál éreztem pár alkalommal. Végül a Perrin a tartalmasságával, vitalitásával és eleganciájával tökéletes záróakkordként funkcionált.

Ezúton is szeretném megköszönni Frejának illetve az Egyenruhások gyöngyszemének, hogy beszerezték számomra a tételeket és teljessé varázsolták a sort! 

Végül pedig zenei ajánlatunk következik, ha már francia borokról meséltem, akkor következzék a francia Zaz - Je veux című száma!

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr6217805717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása