Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Sanzon Tokaj Fleur 2018 avagy A borok számkivetettjei I

2022. szeptember 15. 21:38 - Winesoul

Tudom-tudom már megint egy rovat a rovatban, "Minek még egy?"- tehetitek fel a teljesen jogos kérdést kedves Olvasóink!

Nos, a lényegre térve megfigyeltem azt, hogyha egy-egy alkalmi vagy akár rutinos fogyasztóval beszélgetést folytatva szóba kerül, hogy az adott borban van némi maradékcukor vagy meghallja, hogy félédes-félszáraz borról van szó, akkor totál bezárkózik. Már csak a szentelt víz és az ördögűzésre hivatott pap hiányzik, olyan megvető, tűzben égő tekintetekkel lehet néha találkozni, amikor ilyen bort dobok fel ajánlásra. Mintha fel lenne háborodva, hogyan merészelek ily gaztettet elkövetni felé, hiszen Ő szofisztikált fogyasztó és a félédes-félszáraz az nem bor vagy jájj- jujj, ördögi, csúnya, rossz maradékcuki, ami a mai fitnesz- egészségtudatos életbe/értékrendbe nem fér bele. De azért 1-1,5 liter colát/cukros üccsit simán elfogyasztanak a félszáraz-félédes-édes bort elutasítók táborának tagjai. Ebben csak az a "vicces", hogy cukortartalmat tekintve a cukros italoké vetekszik az aszúval, míg a borban a természetnek köszönhetően van a cukor, addig az üdítőkben hozzáadott-mesterséges édesítés van.

Ügye milyen szép is az, hogy nincs edukáció?

A tréfát félretéve, az olyan minőségi félszáraz-félédes bor ritka, aminél megvan a sav-cukor egyensúly és szépség adta együttállás.

Mi egy ilyen bort kerestünk, amit egy étel mellé választottuk, mivel nem csak éhesek, hanem szomjasak is voltunk Bohemian-nal, így gyorsan átnéztük a boros kincses kamrát és végül a mai nap sztárjára esett a választásunk.

A kép alatt pedig jön a bor-étel ajánló!

280620865_5140015472733356_2654499692761499376_n.jpg

Bármily meglepő lehet, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy mik azok az ételek, amik Nálam működnek a bor-étel párosítás szempontjából. Így, mindig nagy öröm, ha valamivel bővíthetem a repertoárom.

Olaszos batátapástétom darált csirkehússal és rizzsel

Meglepődve tapasztaltam mikor az egyik 4 betűs multihoz betérve láttam darált csirkehúst (70%comb a többi csirkemell), őszintén szólva eddig egyszer ettem darált csirkét egy hortobágyi húsos palacsintába tekerve. Azt is az egyik kedves barátom darálta le akkor csak azért, hogy egy fiatalkori születésnapomra valami egyedivel meglephessen. Mondanom se kell, aki csinált már hortobágyi-t az tudja mennyire pepecselős, így többé nem is vállalta a kimerítő melót.

Visszatérve a jelenlegi menühöz, az alábbi lépésekből áll:

  • Némi kókuszzsírral felhevített serpenyőbe - vagy, amilyen zsírt használsz- rádobod a húst
  • Külön elkezded megfőzni a rizst. Nálam győzött a lustaság és tasakost használtam, de bármely rizs típussal működhet, sőt akár bulgurral is!
  • Mikor már a hús átsült, megsózod és ráborítod a szószt, Én a Hékás Olaszos Batátaszószát használtam
  • Végül, amikor már kész a mutatvány hozzákevered a rizst is és voilá kész az egytálétel, amire akár, ha halmozni szeretnéd az élvezeteket ráreszelhetsz egy jó érett cheddart is! 

Most pedig jöjjön a bor, amely számomra régi kedves ismerős és egyszer már meséltem róla! 

Fleur 2018

Kóstolás időpontja: 2022. május

Technikai infó: Fele arányban egészfürtösen préselve és a másik fele meg bogyózott préselés nélküli színlé. Tartályban erjedt, amit 3 hónapos sepőn tartás követett. Maradékcukor: 26gr/l; Sav: 6,7 gr/l  Alk.: 12,5% Készült: 1074 palack

Megjelenés: Halvány szalmasárga, víztiszta széllel. 

Illat: Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, némi kiwi, rózsa és ibolya.

Íz: Kóstolva követi az illatban megismert jegyeket, tehát sárgabarack, trópusi gyümölcsök, mangó. Ízben még kedvesebb és behízelgőbb, mint amit az illata ígért. Közepesnél valamivel hosszabb a mézes-mazsolás lecsengés. Jó a sav/cukor egyensúly, van tartalma-lendülete a kortynak, mindemellett jól esik a második pohárral is.

Konklúzió: Anno amikor szert tettem rá valamivel 2000 Ft fölött volt az ára. Olyan áron ajándéknak bizonyult, a mostani fejemmel egyfelől bánom, hogy nem táraztam be belőle, meg még akár másfélszeres áron is jó vételnek minősülne. Ahogy a tavalyi első bor-étel duó párosunknál, úgy most is tökéletesnek bizonyult az összhang. A paradicsomos szósz savasságát, jól ellensúlyozta a borban lévő maradékcukor, ami kis lendületet is vitt bele.

Végszóként egy kis titkot és jó tanácsot még megosztok Veletek!

Elsőre Bohemian száraz fehérre szomjazott, de ellenérvként azt hoztam fel, hogy Nálam általában legyen az paradicsomos vagy tejföl/joghurt alapú szósz ilyen boroknál a savérzet felerősödik és nem az esik túl jól. De nem csak ezért ágáltam a kívánsága ellen, hanem mert már oly régóta szerettem volna Neki megmutatni ezt a kedves tételt, de mindig valami másra esett a választása. Így viszont egy kis "ördögi" tervet szőve végül csak siker koronázta munkásságomat. S, hogy mi a jó tanácsom?

Csak az, hogy ne féljetek a maradékcukitól!     .   

Cheers & Bon appétit!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr1917809013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása