Bohemian Wine Souls

Egyperces impressziók - SAV 1785 Pétillant Naturel

2022. február 16. 12:40 - Winesoul

Ha még sosem hallottatok a méthode suédoise-röl avagy a svéd módszerről buborékos fronton, akkor ne aggódjatok nem a Ti készüléketekben van a hiba kedves Olvasóink! Jómagam is 2020-as év első felében szembesültem azzal, hogy ilyen nedű is létezik kicsiny világunkban. Majd telt-múlt az idő, Freja pedig egy zord északi kiruccanása során, fejtágítás gyanánt szerzett egy palackkal és bedobta a közösbe.

Az, hogy a skandináv ital- és borkultúra mennyivel másabb, mint nálunk arról Freja rögtön mesél Nektek, persze amint átadom Neki a szót. Viszont először jöjjön az, hogy nekem mint külső szemlélőnek milyen benyomásaim támadtak, miközben elmerültem a témában.

Figyelembe véve, hogy például a finnek mondhatni minden ivók és szinte "acélból" van a májuk, mégis egészen egyedi kísérletekbe is belevágnak. Az Ainoa Winery amellett, hogy vörösboros technológiával készíti a gyümölcsborait, még kollaborált egy bordeaux-i termelővel is, akinek az alapborát blendelték gyümölcsborral ezáltal pedig egy teljesen új, eddig járatlan útra tévedtek. Bevallom, jómagam is kicsit szkeptikus vagyok és ki tudja, hogy fogom-e valaha is kóstolni, de mindazonáltal érdekesen hangzik nem igaz?

A norvégoknál és a svédeknél a globális felmelegedés megtette a maga hatását és nekivágtak a rezisztens szőlőfajtákból való borkészítésnek. Ezek olyan fajták, amikkel idehaza csak elvétve talál vagy hallott az arra fogékony borissza, mint például cabernet dosa vagy a solaris, de a sort természetesen folytathatnám. A legnevesebb magyar szakember, aki amúgy a rezisztens fajtákkal foglalkozik és a témában a legjártasabb meg még ráadásul készít is bort az nem más, mint Gyukli Krisztián, de róla, majd máskor mesélek bővebben.

Természetesen a svédeknél is vannak gyümölcsborok, rengeteg craft sör, szóval vannak másféle italok is, de amin igazán meglepődtem az a gm sörválasztékuk. Idehaza, akiknek egészségügyi ok miatt le kell mondani a sima mezei sörökről, jó ha 5-6 féle gluténmentes sör közül tud választani, amiből ráadásul nem mindegyik jó. Nekem ebből az egészből amúgy az jön le, hogy egyfelől nagyon kísérletező kedvűek a messzi északi népek, másfelől  pedig - miután Freja megerősítette a gyanúmat - igyekszenek mindenkire gondolni. Teljesen más szemlélettel működnek, mint mi és lássuk be bizonyos dolgokat át lehetne venni tőlük.

Most pedig átadom a szót szerzőtársamnak és kép alatt pedig először jön Freja, majd rátérünk a nap főszereplőjére!

241520652_608554436973347_6198655411228459783_n.jpg

Kedves Winesoul! Mélyen tisztelt Olvasók!

Mindenek előtt meg szeretném ragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak kedves Kóstoló Kollégámnak, aki által egyrészt rengeteg értékes nedűvel ismerkedhettem meg és ebből kifolyólag sok kellemes estét töltöttünk el, ötvözve a szakmázást és az örömet adó ízek világát. Másrészt, hogy ekkora megtiszteltetésben részesülhettek azáltal, sokak által bámulattal és tisztelettel olvasott blogban szerény személyem is beleírhat. 

Mint ahogy azt olvashattátok már vala, valahonnan messze északról (vagy távoli galaxis, kinek hogy tetszik) csöppentem én ide, kicsit kanyargós utat bejárva, de ez egy másik, hosszabb történet. ;)

Az északi alkohol kultúráról első sorban az az információ éri el az embereket, hogy hát biza, nem vetik meg a különböző százalékkal rendelkező folyadékok bevitelét, illetve mennyiségét. Ez nem holmi tévhit, való igaz, hogy igen sokat bírnak az északi szervezetek. Ifjabb koromban én is inkább ezt tapasztaltam, ma már kiegészíteném azzal, hogy (és most csak a svédekről tudok nyilatkozni) a mennyiség mellett igenis nagy hangsúly van a minőségi fogyasztáson is.

Érdemes megemlíteni, hogy Svédországban, a vendéglátói helyiségeken és az "italbolton" kívül nem lehet alkoholt vásárolni. (Helyesbítek, 3,5%-os sört még lehet az élelmiszerboltokban kapni.) Gyakran nézegetem a Systembolaget (ejtsd Szüsztémbulaaget) honlapját és élvezettel tekintek a széles választékra. Nyilván a nagy bornemzetek termékei túlsúlyban vannak, de egyre gyakrabban felfedezhető kis hazánkból származó gyöngyszemek is.

Visszatérve a minőségi fogyasztásra, véleményem szerint nagy mértékben hozzájárul az a tény, ha a napi lapok, főleg internetes változataiban aktívan írnak a borszakértők, sommelierek illetve a svéd vendéglátás fekete övesei. A svédekre jellemző közvetlenséggel és nyitottsággal írnak, jellemzik illetve ajánlják a nedűket, amellyel több embert szólítanak meg. De ez csak a faktorok egyike. A másik a már említett korlátozott vásárlási lehetőség és, ahogy Winesoul is említette, mindenki számára igyekeznek termékeket biztosítani. Ezt jómagam is, gluténérzékenyként tapasztaltam, hogy nem senki sem szenved hiányt. Harmadik faktorként (és utána vissza is adom a szót, mert már gondolom felmerült a "meddig ír még"-kérdés) meg ismét a nyitottságot tudnám felhozni. Nyilván, mindenkinek megvan a kedvenc söre, bora, de a megszokott mellett keresik az új kóstoló élményeket is. Nem egyszer kalauzoltam svédeket borfesztiválon a különböző magyar borvidékek gyöngyszemeihez és hálásan megköszönték, hogy kis hazánk másik borarcát is megismerhették.

Köszönöm a figyelmet! És ahogy a svédek mondják: Skål! (szkól, vagyis egészségedre!)

SAV Winery 1785 Pétillant Naturel

Háttérinfó: A technológia a tradicionális pezsgőkészítés és a pét-nat sajátos egyvelege és ezt nevezik méthode suédoise. Lényegében a nyírfanedv mustjához mielőtt végbemenne az erjedés cukrot és élesztőt raknak, majd palackozzák.

Megjelenés: Színében halvány zöldessárga és egész aprók a buborékok.

Illat: Szép érett almás, érlelt cideres és Freja-nak még törpemálna is bevillant. [ Amiről be kell valljam sose hallottam, de itt össze van foglalva a lényeg erről a gyümölcsről]

Íz: Kicsit édeskés, de nagyon gyümölcsös ízvilág jellemzi leginkább az almás-pici körtés vonalban mozog.

Konklúzió: Átszámolva kb 4300 Ft-os ársávban kapható kvázi egy klasszikus tradicionális pezsivel vetekszik. Igazi érdekesség és kuriózum egyben, szóval öröm volt ilyet is kóstolni meg hát veszettül itatja magát, de azért jómagam maradok a klasszikus vonalnál. Szóval nyitva hagyom a kérdést, mert Mi se jutottunk dűlőre az ár/érték arányban hova soroljuk, viszont a kalandvágyók számára mindenképp javasolt!

Lám-lám hiába foglalkozok tudatosan a borok világának megismerésével már oly sok éve még engem is érhetnek meglepetések. Ezúton is szeretném megköszönni Freja-nak a kóstolási lehetőséget és a közreműködést a poszt elkészítésében! 

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr7716764492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása