Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Érlelt Bott Frigyes vörösborok

2022. május 04. 20:47 - Winesoul

Bott Frigyes borai, úgy 2010 tájékán kerültek a látóterembe, ugyanis ekkor esett meg, hogy az akkori 3 főt számláló kóstolócsapatommal szemet vetettünk a pince két alap tételére a 2009-es évjáratból. Ez pedig a Grand 3 Cuvée és veres párja a 3 Vörös Cuvée volt. Mivel meglepően kellemes kóstolóélményben lehetett részünk, felírtam a képzeletbeli kis listámra, hogy kövessem a jövőben a borász munkásságát.

Majd eljött a '14-es év és azzal együtt az akkori aktuális helyi bormustra, amelynek a helyszíne nem más volt, mint a vadnyugati labdakergető balerinák stadionja melletti hotel. Mit ne mondjak, elég szép sort sikerült akkor lekóstolni többed magammal. A rendezvény végére, miután jól megtáncoltattuk a minket kísérő hölgyeket (bizony-bizony bármily meglepő, még tánctér is volt) a közönség és a borászok egy része is hazafelé vette az irányt, mi meg az est zárása gyanánt tettünk még egy kört az asztaloknál, megsasolva mi maradt még a terítéken. Ekkor vettük észre, hogy maradt pár bontatlan palack a pultokon, amit hogy-hogy nem ott "felejtett" a borász/pincészet képviselője. Ezek között volt, az aznapi kóstoló egyik igazán különleges élményt nyújtó Bott Vinculum 2011. Különlegessége nem abban merült ki, hogy színtiszta juhfark volt, hanem egészen magas maradékcukorral rendelkezett. Idehaza pedig ilyen bort tudtommal csak a somlói Bogdán birtok készít, azt is csak 4 évvel később fedeztem fel. Kissé álmatag tekintettel, - mert hát ügyebár egy sétálókóstoló fárasztó tud lenni - néztünk jobbra, néztünk balra, tanakodtunk a többiekkel mi legyen, végül magunkhoz ragadtuk ezt a palackot is. E szörnyű és gyalázatos elkövetett gaztettemre, így utólag nem vagyok büszke, de mentségemre két dolog szóljon. Amellett, hogy akkoriban még szemtelenül fiatal voltam, a bűntett elkövetésekor már "jól voltam". Remélhetőleg idővel felmentést is kapok e bűnös vétkemért, de az a tudat nyugtatja a lelkiismeretemet, hogy kicsivel később egy másik alkalomkor jó szolgálatot tett e bor.

Most pedig ismételten ugrunk pár évet egészen a közelmúltig és a kép alatt az elmúlt 1 év alatt kóstolt palackérett vörösborok következnek Bott Frigyes mester "műhelyéből" !

278222710_399874344934397_4243922714076864523_n.jpg

Egy kadarka sor zárására vittem pót tételnek a beszámoló első tételét, ha netán szükség lenne rá legyen mentőövünk. Mint az látszik, szükség is volt rá, mivel a sor első 3 tételénél - ha nem számoljuk a welcome drinket- sajna elmaradt a katarzis élmény.

Kadarka 2017

Kóstolás időpontja: 2021.október

Háttérinfó: Biodinamikus alapanyag! Fele-fele részben bogyózva és egészfürtben héjon erjesztve, ami után 5 hektós hordóban érlelődött 8 hónapig, majd szűretlenül, derítetlenül, minimális kén hozzáadása után került palackba.

A bor: A siralmas kóstoló végén már félve bontottam a palackot, de ennél a tételnél viszont felkaptuk a fejünket! Még élénk közepes rubin árnyalatában a kornak nyoma sincs, illatában köménymag és kökény. Kóstolva viszont már érződik, hogy érett, ereje csúcsán lévő borral van dolgunk. A savai élénkek, lédús, pici csipkebogyós gyümölcsösség, a hordós, fás jegyek és vaníliás lecsengés jellemzi.  

Még a tavaly év elején végre valahára egy kis egyeztetésnek köszönhetően sort kerítettünk a poszt kiindulási alapját adó 14-15-ös Bott borok kóstolására. Mivel sok közös kóstolás elmaradt, így nem tudtuk mire számítsunk a borok állapotát illetően. Mint tudjuk, bátraké a szerencse és vesztenivalónk se volt, így neki veselkedtünk az embert próbáló feladatnak.

160754948_907485070076893_3844268317197668940_n.jpg

History Kadarka 2015

Kóstolás időpontja: 2021.február

Háttérinfó: Fakádban, spontán erjedt, majd 7 hónapig Kádár fahordóban érlelődött.

A bor: Halvány bíbor, a közepén némi lilás árnyalat is felfedeztünk, a reflexeknél már pici gránitos szín. Illatában csipkebogyó és meggykompót. A savai még mindig élőek voltak, kóstolva savanyú meggylekvár és jól esően fanyar a korty, mondhatni frissítő.

Kékfrankos 2015

Kóstolás időpontja: 2021.február

Háttérinfó: Fakádban, spontán erjedt, majd 11 hónapig használt 300 l-es Kádár fahordóban érlelődött.

A bor: A bor közepes bíbor árnyalatú, illatában meggy, meggymag, Kóstolva érződik, hogy már más fajtával van dolgunk sokkal teltebb, lédúsabb, gyümölcsösebb a kadarkánál. 

Kékfrankos 2014

Kóstolás időpontja: 2021.február

Háttérinfó: Nehéz, esős évjárat szülötte. A szőlőt gyógynövényekből készült teával permetezték, hogy megóvják a rothadástól és a különböző betegségektől. Kádban, spontán erjesztve, majd 500 l-es fahordóban érlelődött.

A bor: Megjelenését téglavörösnek mondanám, akár egy érett pinot. Illatában vajkaramell és a hordófűszerek, a gyümölcsök már kikoptak. Még van pici tannin érzet, emellett meglepő módon citrusosság jelent meg. 

Végül posztunkban elérkeztünk ahhoz a borhoz, amely miatt beszereztem anno a teljes 2015-ös Bott vörös sort. Igaz, a pinot noir még hátra van, de arról majd egy külön posztban mesélek, amint sor kerül az ominózus eseményre, amelyre tartogatom. Visszatérve a poszt zárótételére, az egyszeri alkalommal készült borról/borokról mindig izgalmas mesélni, mert egy olyan élményt oszthatok meg Veletek, ami nem ismételhető meg.

Red Granum 2015

Kóstolás időpontja: 2021.február & 2022 március (Az első időpontban örömborozás miatt elmaradt a jegyzetelés, de legalább képek készültek (!!!) és meglátásaimat a '22 márciusi alkalommal már volt időm papírra vetni)

Háttérinfó: Kékfrankos, pinot noir és szentlőrinci alkotja

A bor: Megjelenésében rubin árnyalatú, pici barnás karimával. A pohár felé hajolva kiugró érett gyümölcsös illatfelhő fogad. Természetesen a korból és az érettségből adódóan, már kompótosabb gyümölcsökről van szó, amelyek mellett marcipános és szegfűszeges jegyek is feltűnnek. Kóstolva csipkebogyó, ribizli, földes jegyek -  de semmi céklás vonal- , jó és szép savak jellemzik. A tannin finoman jelzi a jelenlétét és persze az elmaradhatatlan hordós érlelésből adódó fűszerek is jelen vannak.

Konklúzió: A '14-es Kékfrankost pont időben kaptuk el, mielőtt végérvényesen lejtmenetbe kezdett volna. Viszont a '15-ös tételek, bármikor is bontottuk, stabilan hozták a meglepetés- és élményfaktort, mind a Kadarka, mind a Kékfrankos már összeállt, csúcsán volt. A Red Granum-nál a két palack két különböző formát mutatott. Az első palack inkább egy kadarkás és pinos törékeny kis "nebáncsvirág" oldalát mutatta a bornak, míg a második alkalommal egy igazán dzsúzos, tartalmasabb borral találkoztam. A '17-es Kadarka konkrétan megmentette a fajta becsületét. Körbenézve a többieken végre elégedetten dőlhettem hátra. Visszatekintve az akkori pillanatot kb egy gondolat futott át az elmémben mégpedig, hogy: #Bott Frici You Are My Hero!   �

Végszóként mint, már oly sokszor ismét izgalmas időutazáson vehettem részt többed magammal és köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult valamilyen formában a beszámoló létrejöttéhez!

Most pedig zeneajánlónk következik első blikkre a poszt írása vége felé közeledve egy fél pillanatra bevillant, hogy egy klasszikus Bonnie Taylor szám feldolgozását ajánljam, végül mivel előbbi túl "csajos" a Nickelback Hero számának feldolgozása mellett tettem le a voksom az angyalian tiszta hangú Talisha Karrer előadásában, aki a Karizma Duo egyik fele.

Cheers! 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr3416463838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása