Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Pinot Noir kóstoló Asgardban

2023. január 27. 16:59 - Winesoul

Ahogy Bohemian-nek az olaszrizling, a kékfrankos illetve- több kitűnő osztrák bornak köszönhetően - a sárgamuskotály vagy Freja párjának a syrah, úgy számomra a pinot noir az egyik nagy liebling szőlőfajta, bár manapság már csak elvétve kerül a poharamba.

Való igaz, jó pinot találni idehaza ritka és persze kényes is a fajta, de szerencsére akad pár olyan "elvetemült" borász, aki évről-évre profi borokat tud készíteni a szőlők királynőjéből. Meséltünk is már ilyen borról, meg olyanról is, ami kissé atipikus, de szívünknek mégis kedves, részben a borász személyéből fakadóan. A jó külhoni pinot élményekért pedig már mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba és olyat kifogni elsőre, ami tetszik, ahhoz mázli is kell. Jómagam kóstoltam mind óvilági, mind újvilági pinot-kat és mindkettőnél találtam zseniálisat is, meg persze olyat is, aminél az arcomon csak az tükröződött, hogy "Ezen mi a fészkes fene kerül ennyibe...?" A számomra leginkább tetsző külhoni pinot noir-ok a Matua, Thibault Liger-Belair és Domaine Joblot  keze alól került ki.

A szervezés során sokat agyaltam, hogy mely pinot noir-kat bontsuk meg. Végül arra jutottam, hogy a kisebb létszám miatt csak 2015-ös borok kerülnek megnyitásra. Persze pót tételt is vittem, ami frissebb évjáratból volt, de szerencsére nem volt rá szükség. A ráhangoló - fehérboros technológiával készült - pinot pedig vakvágány volt, így be se raktam a végső beszámolómba.

Mindegyik termelő szerepelt már a blogon, sőt a Valóban Méltó-nak ez már a második évjárata, amiről írhatok és a harmadik, amit volt szerencsém kóstolni (Szerzői megjegyzés: A harmadik évjárat a 2011-es volt, de azt jóval a blog indulása előtt 2017 telén kóstoltam, ami egy akkori pinot kóstolón a legjobb volt a sorból)

 A kép alatt pedig a borokról való benyomásainkkal folytatom!281625699_665956977817115_4428570044016676697_n.jpg

A Bott Frigyes borairól szóló írásomban jeleztem, hogy a most bemutatandó pinot noir-t félretettem egy másik alkalomra és nem árulok zsákbamacsekot, ez volt az. Bevallom kicsit féltem, hogy mit fog nyújtani az abból az évből készült vörösborai közül az utolsó tétel, de csak reménykedhettem a csoda meglétében.

Bott Frigyes Pinot Noir 2015

A bor: Megjelenésben halvány rubin, de a szélein, a peremén már barnás reflexet mutat. Illata, nagyon visszafogott, mondhatni egészen sejtelmes. Kóstolva viszont már előbukkan a várva várt gyümölcsösség, tehát csipkebogyó, ribizli és csokoládéba mártott málna, a korty kerek és szép savak jellemzik.  

Sauska Tokaj Pinot Noir Birs 2015

A bor: Mélyebb rubin megjelenés. Illatában első nap még teljesen befogadható animalitás és medvecukor jellemzi, másnapra picit likőrösebbé válik. Kóstolva erőteljesebb savgerinc jellemzi és jóval intenzívebbek az ízek is, josta, balzsamecet, kakaópor.

St Andrea Valóban Méltó Pinot Noir 2015 

A bor: A pohár fölé hajolva téglavörös árnyalat fogad. A dugónak füstös jegyei voltak. Első nap kirobbanó meggy illat fogadott, ami mellé pici ibolya és szilvabefőtt is becsatlakozott. Harmadnapra mazsolás-likőrössé vált. Kóstolva jól tükrözi az egri borokra jellemző mineralitást. Itt is megjelenik a szilva és a meggy illetve cseresznye. Meglepő módon némi füstösséget is érezni véltünk az utóíz során illetve itt a magasabb alkohol kicsit fűtött, de még nem lógott ki.

 

Konklúzió: Mindegyik tétel szépen dacolt a korral és kiválóan helytállt a kóstolón. Egymástól teljesen eltérőek voltak, a Bott a fajta törékenyebb, filligránabb arcát mutatta és a hősöm most sem hagyott cserben.

A Sauskának ezt a tételét mint utóbb kiderült a jegyzeteimből már 2019-ben is kóstoltam -az Etyeki Pinot Vertikálison- és akkor behúzott a csőbe, de ezt már meséltem. Most egyfajta stílusbeli átmenetet képzett a két másik bor között és jó is, hogy bekerült a sorba, mert így általa sokkal egyenletesebbé, kiegyensúlyozottabbá vált a kóstoló.

A Valóban Méltó volt a három közül a legtartalmasabb, legélénkebb, legvirgoncabb, legvitálisabb ahogy megállapítottuk a kóstolón: "Hű a nevéhez, köszönés nélkül mutatkozik be!" . Úgy vélem, hogy az élettelisége ennek a bornak a hosszabb -20 hónapos- hordós érlelésnek köszönhető.

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr8817819307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása