A tavalyi nyár végén eltöltöttem egy kellemes napot Hegymagason a Szászi pincészetnél, ezután pedig fokozottan követtem a tevékenységüket, mert igencsak élvezetes és emlékezetes pillanatokban volt részem a lugasuk árnyéka alatt. (Erről is hamarosan fogok mesélni, amint lesz rá lehetőségem)
Nem sokkal később, amikor 3 új tétel jelent meg a porfólióban, megkértem a blogon már oly sokat emlegetett ifjú borkedvelő kisasszonyt, hogy ha úgy adódik, hozza el a számára legkedvesebb újdonságot útitársként a legközelebbi vadnyugat Mekkájába történő hazatérése során.
E borról pedig nem sokkal a kép alatt mesélek!
A borászatok életében, nagy valószínűséggel már az új évjáratok, netán az új tételek piacon való debütálása is felérhet egy adrenalinlökettel, mivel gyakran előfordul, hogy a közösség az edukáció hiányossága, valamint az évjárati hatásokról szóló információ és kommunikáció elmaradása miatt akár kedvezőtlenül is fogadhatja jól bevált kedvencének új évjáratát.
Meg, hát az se mellékes, hogy a borok folyamatosan változnak hiszen élő anyag rejtőzik a palackban, amely idővel egyfajta metamorfózison mennek keresztül. A Szászi pincészet eközben mert nagyot álmodni - vírus ide-oda - és portfóliójuk címkéi teljes mértékben megújultak.
Háttérinfó: Mint, ahogy fentebb írtam ez egy teljesen új tétel a pince portfóliójában, a palack egy a Szent-György-hegyről készített dűlős olaszrizlinget rejt. Viszont van egy csavar a sztoriban, ami annyi, hogy e bornak volt egy elődje, amiről meséltem is Nektek ez pedig nem más, mint a '19-es Szent-György- hegyi olaszrizling válogatás. Visszatérve a poszt szereplőjére: egészfürtösen préselték, spontán erjedt, majd 3 hónapig új medium pörkölésű 500l-es European Coopers hordóban érlelték. .Analitika: a maradékcukor 5gr/l, a savtartalom pedig 5gr/l
Megjelenés: Halvány szalmasárga, lassan hömpölyög a pohárban. Nagy valószínűséggel a magasabb extrakt tartalom miatt.
Illat: Kiugró virágos, cukorkás, sárgabarackos illatjegyei mellett megjelenik benne a zöldalma is. Már illatában érződik, hogy valamennyi maradékcukival talizni fogunk, amikor belenyalintunk a borba.
Íz: A telt kortyban a túlérett sárgabarackra emlékeztető jegyeket hozza. A korty hosszú lecsengéssel búcsúzik, de kis idő elteltével egy erőteljesebb kesernyés utózöngét éreztünk.
Konklúzió: Ravasz egy bor, tehát a dűlő nevében is jelen lévő "róka" elnevezéshez hű. Elsőre a kis kedves, bájos oldalát mutatja, mintha azt sugallaná, hogy gyere jó lesz... körbeölel, aztán Bamm! jön a maflás, akár ahogy anno Bohemian egy sörös élményét élte meg. :D Nem egy mindennapok bora, inkább valamilyen ünnepi, alkalomra, hűvös estékre ajánlanám. Ár: 4950 Ft.
Ezúton is szeretném megköszönni az ifjú borkedvelő kisasszonynak, hogy vállalta az ügyeletes "Statham" szerepét és beszerezte számunkra illetve eljuttatta hozzánk a bort! A borról szóló technológiai háttér információkat a pincészettől kaptam és köszönöm Friedrich Dánielnek, hogy választ kaptam a felmerülő kérdéseimre.
Cheers!