Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Kóstoló a Haris parkban

2021. január 20. 20:15 - Winesoul

A Covid-nak köszönhető nagy bezárkózás után elsőre furcsa érzés volt a nyár folyamán ellátogatni a fővárosba egy rendezvényre. No, nem mintha híján lettem volna a kóstolóélményeknek, de ahogy minden kicsit belassult, lecsendesedett, úgy Én is visszavettem a tempóból. Mondjuk ez az érzés még fokozódott a főváros felé tartó utam során, ami kissé disztópikus hangulatot keltett köszönhetően a vonaton helyet foglaló maszkos utazóknak. De leszámítva a "szájkosarat"( ahogy egy kedves ismerősöm nevezi) körbetekintve minden ugyanolyannak tűnt. A nagy többség az okostelefonba belesüppedve bámult ki a fejéből. Sehol egy könyv, újság vagy keresztrejtvény, csak a síri csend uralta a vagont.

 Nos, az egész utam nem másnak köszönhető, mint a '19-es év felfedezettjének (legalábbis számomra) a SanzonTokaj-nak, a pincészetnek hála figyeltem fel az eseményre. A rendezvényre a változékony időjárásnak hála, a Haris Park kertje helyett a báltermében került sor. Ez viszont legalább olyan szemet gyönyörködtető helyszínnek bizonyult, mint amilyen maga a kert.

A kóstolón résztvevő pincészetekből a szűkös időtartam miatt (kb 2 órám volt a vonat miatt) szelektálnom kellett, így a blogon már szerepet kapott Sanzon, Sándor Zsolt borain túl, sikerült a Sziegl pincészet portfóliójában is kicsit elmélyedni.

A tovább mögött pedig ettől a három pincétől válogattam pár, számomra ígéretesnek talált bort.

img_20200702_200008.jpg

Most kivételesen nem pincészeteként, hanem kóstolósorrendben számolók be Nektek a borokról:

Sanzon Tokaj Habzó 2019

A sort természetesen bubissal illik kezdeni. Az előző évjáratáról, már beszámoltunk, nézzük a folytatást. Ismételten a Nyakvágó-dűlő termése adta az alapanyagul szolgáló furmintot.  Alapvetően hasonló elődjéhez, talán több citrusosság van a kortyban. Illatban ismét virágos és gyümölcsös. Továbbra is kitűnő szomjoltó,  és jóivású, kellemesen gyümölcsös, lendületes habzó.

Sziegl Birtok Olaszrizling 2019

 Szinte kiugrik a pohárból a gyümölcsös-virágos illata. Kóstolva is hozza ezeket a jegyeket, egy behízelgő olasz a mindennapokra.

Sziegl Érsekhalma Olaszrizling 2018

A hordós erjesztésű és érlelésű válogatás, illatában visszafogott, a korty citrusos, egészen feszes, bár kicsi cseresség volt benne, de simulni fog vagy a nyár óta biztos változott valamennyit. Szép potenciált jósolók neki.

Sándor Zsolt Lou Lee 2018

Tabudöngető borairól híres Sándor Zsolttól, most első körben a Cserszegi Fűszeresből készült válogatása került a poharamba. Érdekessége és egyedisége, hogy spontán hordóban erjedt és 14 hónapig finomseprőn volt tartva. Illatában gyógynövények és tea dominálnak. A korty a fajtához képest egészen széles. Izgi.

Sziegl Herreberg Kadarka 2019

 Két kadarkát is kóstoltam a standnál, de végül csak erről maradt fent pár gondolat (A másik a Csákányos '19-es volt, aminek érdekessége, hogy hajósi kadarka klónból készült). Igazán lendületes, frissítően fanyar, pirosbogyósokkal teli gyümölcsös kadarka válogatás, melynek csak a P9-es klón adta az alapanyagot.

Sanzon Tokaj Flour Sárgamuskotály 2018

A maga 26gr/l-es maradékcukrával a félédes kategóriát erősíti, ami piszok nehéz műfaj kereskedelmi szemszögből. Mindenesetre megsüvegelendő, hogy azért mégis piacra kerülnek ilyen tétel is. A 6,7-es sav jól megtámasztja a maradékcukort.  Volt benne egy kis rózsavízre emlékeztető illatjegy a virágok mellett. A korty csupa gyümölcs és veszettül itatja magát. 

A legvégén kóstoltam 4 desszert bort is, amiről ha feljegyzés nem is készült a nagy rohanásban, azért megemlékeznék és később még biztosan fognak szerepet kapni blogon. 

Sanzon Tokaj Szamorodni 2017

Végre egy lendületes, de nem aszúk babérjaira törő korunk főboraihoz képest egészen "visszafogott" 98gr/l maradékcukorral rendelkező szamo. Arra emlékszem, így pár hónappal az esemény után, hogy egészen légies volt, a maradékcuki és a sav (7,5gr/l) aránya ideális. Barackos, kedves, virágos, közepesen hosszú volt a lecsengés. 

 A bükki borvidéken borászkodó Sándor Zsolt 3 édes csemegét is hozott, mégpedig Tokajból (!) .

Sándor Zsolt Tállya Birtokbor 2019 & Mád Birtokbor 2019 & Őszhegy Sárgamuskotály 2019 

Itt már tényleg csak 1-1 villanásnyi időm jutott a borokra. Egymás után kóstolva viszont úgy gondolom, hogy egy szép alapkoncepciót mutatnak. A Tállya a maga 75 gr/l-es maradékcukrával a mindennapokra szánt ideális desszertbor szerepét tölti be. Ez amúgy furmint és hárs cuvée. Majd, jön a 115gr/l cukoral rendelkező Mád, ahol a sárgamuskotály is szerepet kap a másik két fajta mellett, sőt főszerepet! Végül egy dűlős sárgamuskotály zárja a sort, amely már komoly 140gr/l maradékcukorral rendelkezik. Kicsit bánom, hogy ennyire kevés időt tudtam szánni erre a hármasra, de remélem máskor még lesz szerencsém ezeket vagy ezeknek a folytatásait kóstolni.

Végszóként jó érzés volt ismét egy kis társasági élet élni és kicsit szakmázni a rendezvényen jelen lévő borászokkal!

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr6016003958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása