Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Luka Enikő kóstoló Győrben

2019. november 13. 19:25 - The Bohemian

Ugyan nem volt hideg, de a szél viharosan fújt. Sietve kapkodtam csülkeimet a belváros felé. Kis késéssel megérkezve baktattam lefelé a lépcsőn, amikor a jellegzetes pinceszag és emberzsivaj csapta meg érzékszerveimet. Winesoul már foglalta nekem a helyet, én pedig igyekeztem amennyire csak lehetett feltűnésmentesen elhelyezkedni és felkészülni a soproni borászhölgy, Luka Enikő kóstolójára.  

Amit viszont aznap este átéltem, arra azt hiszem semmi sem tudott volna felkészíteni. (SPOILER ALART - testet-lelket lebilincselő élmény!) 

"Nem hiszek a véletlen találkozásokban.... két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak akkor amikor megértek e találkozásra.." (Márai Sándor)

Biztos ismerős számotokra ez a kiragadott idézet töredék. Talán sokat használt és elcsépelt, de örök igazság. Én sem hiszek a véletlenekben, ahogy ez a kóstoló sem volt az. Se nekem, se a résztvevőknek, sem a borász hölgynek.

Szeretem az emberi találkozásokat, még ha elsőre rendezetlennek is tűnik és nem látjuk a miértjét. Szeretem a borászokkal is az ilyen különleges élményeket, amikor betekintést engednek életükbe, megmutatva emberi oldalukat, esendőségüket. Amikor realizálódik, hogy ők is ugyanúgy sírnak-nevetnek, szeretnek-nem szeretnek, mint mi. Amikor rájövünk, hogy őket is érheti hatalmas veszteség..ahogy ez történt Enikővel is:
2002-ben, édesapja elvesztésével egyszerre kellett a mérhetetlen fájdalmat feldolgoznia és egyúttal a borászat vezetését is átvennie.

Édesapja halálát követően egy-két évvel került sor arra az ikonikus kóstolóra, aminek történetével indította az estét Enikő. Elmesélte, hogy nehezen tudott rendesen koncentrálni, a fájdalom még gyötrő volt. Ezt megosztva a közönséggel, a vendégek is megosztottak egy-egy élményt életük sötét időszakából. Ezek az emberek ott, akkor értek meg egymásra. A  létezés varázslatos. A történet tovább folytatódott  és mi megtudtuk, hogy a tökéletes időben, egy zseniális gag oldotta fel ezt a mély hangulatot: az egyik résztvevő kabátujja lángra kapott egy gyertyától. Így a már-már pszichodráma beszélgetés egy hatalmas nevetéssé fordult át :) 

De mit is akartam Nektek elmondani ezzel a hosszabb bevezetővel?

Nos azon túl, hogy szerettem volna megmutatni, milyen elképesztő csavarokkal tud minket megajándékozni az élet ( hogy a legsötétebb órákban is mindig van egy kis fény) , azt is szerettem volna Nektek bemutatni, hogy egy borász élete, munkássága, öröksége, személye mennyire jól tükröződik a boraiban is. 
Mert persze elemezzük szakmailag, figyelembe vesszük a technológiai és természeti adottságokat, de amitől igazán szép ez a szakma az nem más mint az emberi tényező, a borász.
Ha belegondoltok nagymamánk sütije is azért volt a legfinomabb, mert a legfontosabb hozzávalót, a szeretetét tette bele. És én személy szerint Luka Enikő boraiban is megéreztem ezt a titkos hozzávalót, ezek a borok bizony szívvel-lélekkel készültek.

Most pedig következzenek a borok, hogy ne csak a szívetek de a nyálatok is csorduljon.. :)

74604763_529985744483519_404909089802420224_n.jpg

Luka Kékfrankos 2018

Még fiatal játékos. Illatban és ízben a hordós fűszeresség dominál. Tapadós a korty, kellemes a sav, nagy játékos lesz.

Luka Pinot Noir 2017

Rubinszín, enyhe mentol, no eukaliptusz, serdül-Ő még, csipkebogyó és feketebogyós gyümisség, vastagabb egy megszokott pinot noir-hoz képest és talán az alkoholt is jobban érezni még, de elegáns, lágy felnőtt lesz belőle

Luka Zweigelt 2017

Illatában enyhe menta csapja meg az ember orrát elsőre, ami kellemes eukaliptuszos jeggyé változik át, ahogy nyílik a bor. Mellette pedig feketebogyós gyümölcsök kószálnak. Lágy, simulékony és nagyon nagyon hosszú a korty. Gyümölcsös kedvesség, amit most még virgonc savak egészítenek ki. Tartalmas és zamatos, fincsa!

Luka Kékfrankos 2017

A 18-as évjárathoz képest, már illatban is sokkal mélyebb. Ibolyás jegyek mellett halvány dohány is feltűnik a már jól megszokott eukaliptusszal. Telt és bársonyos, széles ugyanakkor dzsúzos korty. Feszes savak a háttérben.

Luka Madárlátta Merlot 2017

Illatában csak úgy tobzódnak a piros bogyós gyümik. Ízében viszont már étcsokis jegyek is megjelennek,fanyar gyümölcsök kísérik, majd egy kellemes kakaós tapadással zár a végén. Mindeközben a savak csak úgy peregnek, de mégse túlzóak. Egészen bámulatos. Ehhez pedig egy szép íves tannin társul.

Luka Szívhez közel 2017

A név kötelez, legalábbis nálam. Nagyon közel került a szívemhez. Cabernet sauvignon és merlot házasítása. Elképesztő házasítás. Az alapból maszkulin cabernet sauvignon paprikássága itt egészen lágyan tör elő, pici füsttel megbolondítva az illat arzenált. Fantasztikusan simul bele a merlot gyümölcsösségébe a feszes fűszeresség. Érett és mégis lendületes a korty.

Luka Cabernet Sauvignon 2016

A visszafogottabb paprikás jegyek mellett még meggy és egy kis holland kakaó dominál. Ízben szintén, mint egy jóféle konyakmeggyes bonbon, nyamnyam! Széles, egész szájat beterítő zamatos korty, gyönyörű tanninnal.

Luka Steiner Cuvée 2015 Magnum

Kékfrankos és cabernet sauvignon házasítása. Bőrös, animális, mély tónusú illatában. Ahogy nyílik, úgy jönnek elő kellemes fűszeres, zöldpaprikás jegyek, amit hordós, csokis vonal követ. Fanyar a korty, kellemes fássággal. Nagy játékos, nem csak méretében!

 

A hosszú bevezető után nem fárasztalak Titeket egy még hosszabb lezárással, ne aggódjatok :)
Inkább egy egy újabb közhelyet durrantanék el így a végére..Amit adsz, azt kapod vissza. Tökéletesen tükröződött ez a kóstoló estéjén, Enikő munkásságán és a kóstolt borokon is. Elgondolkodtató, hogy ennyire egyszerű és mégis nehéz az élet is.. Én mégis bíztatok mindenkit, hogy legyen szó bármiről, ragadjatok meg minden lehetőséget és tegyétek szívvel-lélekkel a dolgotokat! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr7115264930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása