A craft avagy kisüzemi sörök világában( én is azok közé tartozom akik nem szeretik a kézműves szót mert már kissé elcsépelté vált) sokszor sőt egyre többször előfordul, hogy két főzde összeáll egy-egy főzet erejéig és valami egészen egyedit dobnak piacra. Ezen egyszeri nedűket nevezzük collab söröknek.
Nem mostanság kóstoltuk e sört és igaz már korábban publikáltuk máshol, de úgy voltam vele, hogy kirakom ide a blogra is. Viszont sokáig parkolópályára került, melynek oka pont az egyediségéből és collab mivoltából fakadt (ami miatt csak részben illeszkedik az alap sörös rovatba). De mikor megszállt az ihlet rájöttem, hogy ahogy a különleges rosék, úgy ezen sörök is kaphatnak egy külön besorolást.
Poharainkba a Monyo és a norvég Ægir Bryggeri közösen készített bourbon whisky-s hordóban érlelődött búzabora került, amit még megspékeltek vaníliával és feketeribizlivel.
Megjelenés: Rozsdás, reszelt alma levére hajazó.
Illat: Elsőre rumos-mazsolás, majd a savanykás gyümölcsök kerülnek előtérbe vérnarancs és feketeribizli később szellőztetve takarmányos, enyhe búzafüves illat.
Íz:Alacsony buborékszerkezet. A korty közepén édes, krémes majd a végén fanyar gyümölcsökkel zár. A magas alkohol nem érződik (12%), nem vastag textúrájú
Ár: 1990 Ft pár webshopban még fellelhető pl itt
Konklúzió: Aki még nem kóstolt barley wine-t annak célszerű, ha nem ezzel kezd. A kísérletező kedvűek és tapasztalt "öreg" rókák meg bátran rendeljenek belőle, amíg még kapható. Számomra elég tartalmas volt és ezen az áron jó vételnek mondanám. Külön öröm látni, hogy már nem csak hazai, hanem határokat átívelő kooperálások is elkezdődtek a főzdék között.