A tegnapi posztban Bohamian elmesélte élményeit, amit megélt a St. Andrea kóstolón. Miután beszámolt nekem a tapasztalatairól arra a döntésre jutottam, hogy meglepem a St. Andrea Valóban Méltó félte őrzött 2009-es palackjával.
Korábban is említettük, hogy nincs könnyű dolga a borfogyasztónak a borok érlelési potenciáljával kapcsolatban. Mert tény, hogy legtöbb esetben vagy túl korán vagy későn bontjuk meg a féltve őrzött palackokat. Kicsit én is tartottam attól, hogy vajon milyen lesz ez a csúcsévjáratból származó pinot válogatás. Természetesen, mint utóbb kiderült szerencsém volt mindkét borral, amiről most beszámolunk nektek.
Vallom, hogy különleges alkalomhoz különleges bor illik. Így esett a választásom a St Andrea pincészet két 2009-es évjáratból származó prestige borára. Azon túl, hogy megakartam lepni Bohemian-t, az a nap más miatt is különleges volt számomra. Mégpedig, hogy egy véletlen folytán pont aznapra esett a találkozásunk, amikor egy újabb strigulát húzhattam be a leélt éveimhez. (Igaz ezen információról veletek együtt, most értesül :D )
A Mythos Bikavér Superior-t pedig a hosszúra nyúló többnapos búcsúbuli keretében kóstoltuk, ugyanis Bohemian fél évig titkos felfedező körútra indult "sógorékhoz".
De ne aggódjatok nem maradtok frappáns írásai nélkül, illetve bőszen dolgozunk a távolság áthidalásán, hogy továbbra is folyamatosan újabb és újabb kóstolóélményeket oszthassunk meg veletek.
St. Andrea Valóban Méltó Pinot Noir 2009
Az alapanyagot három dűlő adta mégpedig a Hangács, a Paptag és a Ferenchegy és 30 hónapig érlelték hordóban. ( A korábbi években dűlőszelekcióként hozták piacra a pinot noir-okat. Kíváncsi lettem volna, hogy milyen lehetett külön-külön, de hát ez már csak álom marad). Összesen 3620 palack készült.
Megjelenés: Téglás vörös, halvány gránitos reflex. A magnál is már látszott, hogy egy palackérett nedűvel akadt dolgunk.
Illat: Intenzív szilvalekvár és dohány, a háttérben gombás és földes jegyek.
Íz: Étcsoki és kakaópor, amelyek mellett szerepet kap a cseresznye és kis fanyar ribizli. A végén pici tapadás, remek savak.
St. Andrea Mythos Egri Bikavér Superior 2009
Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah alkotja és 17 hónapig érlelték hordóban. Összesen 1600 palack készült belőle.
Megjelenés: Sötét mag, de a szélein már látszódott, hogy nem mai "játékossal" akadt dolgunk.
Illat: Bontás után érett meggybefőttes, amit animalitás vált fel. Ahogy szellőzik úgy változik folyamatosan, hol a vegetális vonal hol a csokis vonal erősödik. Elképesztő!
Íz: Igazi fűszerkavalkád és kávé, korához képest meglepően élénk savak. A magas alkohol fűt (14,5 %), kakaós, hosszú lecsengés. Vaskosabb étel mellé biztosan mást mutat például, remek kiegészítője lehetne egy steak-nek,bélszínnek vagy vadételeknek.
Konklúzió: Mindkettőnek meg volt a maga varázsa, minden elismerésem a St Andrea Pincészetnek. Aki még esetleg birtokolna ebből a Valóban Méltóból annak azt tanácsoljuk, hogy kerítsen alkalmat a mielőbbi kóstolásra, mert most van a csúcsán. Míg a Mytos még mindig érlelhető (kb 5 évet saccoltunk,hogy csúcsközeli állapotba érjen) és aki kedvet kapott hozzá annak megsúgom, hogy itt fellelhető még pár palack erejéig.