Bohemian Wine Souls

Kitekintő - St Andrea kóstoló a Borsuliban

2019. december 30. 19:59 - The Bohemian

Nem sokkal a Picpul in the Nature projekt után, ugyan könnyítettem lelkemen a stéges gyónással, de még mindig ott feszült bennem a kétely. A döntésképesség és képtelenség hatalma.

Vajon miért olyan nehéz meghozni, miért nehéz választani?
Miért nem egyértelműek a dolgok: Igen ez a te utad, nem ne menj arra. Jó dolog a szabad akarat és a választási lehetőség, de csak akkor ha tud vele élni az ember. Én egy ideje nem élek vele, de legalább drogokkal sem :D Bár ez is egy függőség... Függsz a bizonytalanságtól, amit magadnak teremtettél.

Mindezt miért?
Mert nem mersz lépni, mert nem mersz változni! Pedig ha tudnánk.. Ha tudnánk, akkor már nem lenne izgi nemde? De így se az, inkább ijesztő és bénító.

De miért?
Miért nem hisszük.. Nem is.. Miért nem tudjuk, hogy minden úgyis úgy alakul ahogy az nekünk jó. Minden időben érkezik és távozik, ha nem állunk ellen neki. Mi fújjuk fel a lufit, de mi lenne ha néha el is engednénk? Mi lenne ha találnánk egy biztos pontot az életünkben, amibe kapaszkodva minden hullám hegyet és völgyet röhögve átvészelnénk.

Nos ilyen magvas gondolatokkal haladtam Pestre, ahol is volt szerencsém részt venni egy lebilincselő St. Andrea kóstolón. Nem csak a borok miatt hanem az ott átéltek miatt is volt meghatározó számomra.

Apa és fia, idősebb és ifjabb Lőrincz György mutatták meg nekünk a pince ismert és még ismeretlen (mostanra már forgalomba hozott) tételeit. Mindig elvarázsolnak személyükkel, elképesztő alázat és szakmai tudás jellemző mindkettőjükre. Nem titok, hogy az ő életükben meghatározó szerepet játszik a vallás, de én mégis inkább a szeretetet, mint mozgatórugót emelném ki, ami minden mozdulatukban és lépésükben jelen van. Árad belőlük a szeretet, egymás, a bor vidék, a boraik és úgy amblock az egész világ iránt. Ahogy csendesen, tisztelettel meséltek a boraikról, amik egytől egyig mind egyfajta remekmű, elgondolkodtam..

Mi lenne ha a félelem helyett a szeretetet választanánk? Azért az mégiscsak tetszetősebb minőség. És ha szeretet uralkodik bennem, akkor az van körülöttem, akkor nincs helye már a félelemnek. Logikus nem? Mi lenne ha ez lenne az én kapaszkodom, és nem pánikból kreált biztonsági pontok, amik így is úgyis változnak az életünkben. Mi lenne ha abban találnék menedéket, hogy mindig minden folyamatosan áramlik és a végén kiforrja magát tökéletesen. Megmondom mi lenne béke, és erő, és végre döntenék, hiszen figyelnek rám. És ahogy a gondolatmenet végére értem, csak egy mondatra kaptam fel a fejemet, ami id. Lőrincz Györgytől hangzott el:

Kellenek a kapaszkodók, és hogy tudjuk a Gondviselés figyel ránk..

Nem hiszek a véletlenekben és most jöjjenek a borok, enjoy it! 

74815212_701256787026977_1622730573908803584_n.jpg

Pincészet infók: 45 ha, 9 település, központ Egerszalók. 2002 óta működik.

Természeti adottságok: Vulkanikus talaj, hűvös klíma. Egri csillag és egri bikavér, mint termék, brand, akarnak fókuszálni. Eger-ősi borkészítési hagyomány, rengeteg szőlőfajta.

Eredetvédelmi szintek:

  • - classic: alap egri, üzenet-mindennapok bora, max 170 hl terméshozam
  • - superior: 60 hl terméshozam
  • - grand superior: mindenképpen dűlős, 35 hl terméshozam

1.) Napbor 2018:

Egri csillag. Egri csillag 4 alappillér: -bor 50%-ban kárpát-medencei fajta -min 4 fele szőlőből házasítani -30%-nál nem lehet több az illatos szőlő -száraz bor lehet csak. Nem a fajták a lényeg, hanem a karakter: húsosság, jó meginni. Miért Napbor? 2003-ban az első évjárat, elképesztően napos év, szerettek volna a tükrözi azt a feelinget. Acéltartályos az egész. Virágos, barackos, tiszta, szinte harapni lehet, olyan gyümölcsös, hosszú lecsengéssel.

Az összetétel (%-os arany) minden bornál változik, de a fajták sohasem.

2.)Boldogságos 2018: 

Olaszrizling, szürkebarát,furmint, hárslevelű és sauvignon blanc alkotja. Részben acéltartály, részben, kis arányban új hordós. Zöldes, meszes illat, picit szúrós, de nem bántó. Agyagos, tufás talajról. Virágos illat, hosszú, krémes korty, nekem már émelyítő. Szép íves savak, az alkohol érződik a garatban.

3.)Örökké 2018:

A hárslevelű és a  chardonnay fahordóban, sauvignon blanc, rajnai rizling- acéltartályban érlelődik. Hűvös karakterű. Illatban visszafogott, de azért mégis kibukik: körte, dinnye+enyhe ásványosság. Szellőzéssel enyhe vanília aroma, de nem gejl, tiszta. Elegánsabb, mint a boldogságos. Sokkal teltebb kortyban is. Kellemes sav szerkezet, alkohol is pont eléggé érződik, ízben is visszaköszön a hordó-vaníliás lecsengés, simulékony, pici tannin. Név: Aki Isten akaratát cselekszi, az megmarad örökké. Törekvésük vele, hogy egri csillag besorolást kapjon.

4.) Mária 2017:

Az id. Lőrinc György szerint Egerben elvannak halmozva ajándékokkal, minden van. Nagy-Eged hegyről készült. 501 m magas, déli fekvés, 30%-os lejtő - mediterrán jelleg, tengeri üledékes, mészköves talaj. Ezek miatt teljesen más karakterű borok kerülnek ki innen. Az alsó rész meszes, a felső része szinte csak kő már. A bor furmint (40%) és chardonnay (60%) házasítása. A termőhely egyedisége, hogy megmutatkozzon ez a két fajta a legjobb rá. A Mária szobor lábánál fekvő területekről szüretelve. Ezért a név. A furmint oltványokat - Szent Tamás dűlőről, Szepsy Istvántól vásárolták. A két fajta nagyon jó komplementere egymásnak. És valóban! 14 hónapos fahordós érlelés. Illata visszafogott, nem émelyítő, de chardonnay jelleg jön. Bámulatos a korty, szinte elolvad az ember szájában. Tükör sima az egész, elkepesztő tiszta struktúra. Mellette mégis krémes, telt és hosszú-hosszú lecsengés. Barackos, húsos korty, enyhe fás véggel, de nagyon jól áll neki. Fehérek közül a top!!

5.)Hangács 2017:

A Bikavér maga a bor! Dűlőszelektált, 17 ha ebben a dűlőben- mini Toszkána. Agyagos barna erdőtalaj, alatta tufa. Emiatt mindig jellegzetes karakter. Illatban fenomenális, hűvös elegancia mediterrán jelleggel vegyítve. Piros bogyósok, enyhe földesség, majd szilva, feketecserkó, meggy. Bársonyos a korty, zseniális az egész. Egyszerre zamatos lédús és széles. Konyakos meggy, csoki. Hosszú lecsengés, nem rágos tannin, kedves alkohol melegség. Kitölti a szádat, szeretem

6.) Merengő 2016:

Birtok-hordóválogatás, max 6 hónapig használnak egy hordót, itt több új hordót használtak az érlelésnél. 14 hónapig érlelt. 1kg/max = 5 fürt/egy tőkén. Nagyon koncentrált. Lényegesen érettebb mind illatban és ízben. Mélyebb tónusú az egész. Enyhe földes, ibolyás aromák, később kis csokival kísérve. Lélegzetelállító a korty, beleolvad minden testrészedbe, szétterül a szájban. Tiszta, sötét bogyós gyümölcsök, kakaós véggel, kellemes a tannin, picit élénkebbek a savak, az alkohol viszont precíz pontossággal egyenlít ki mindent. A  14,5 soknak tűnhet , de nem lóg ki egyáltalán, a hűvösebb klíma, magasabb savak miatt kell a harmónia eléréshez, kell az érettség a kortyban.

7.) Nagy Eged Bikavér 2017:

Kékfrankos, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon (5%). 18 hónapig érlelt dűlőszelektált bikavér. Ez váltja fel, majd az Igazánt. Amikor én kóstoltam, meg fiatalnak tűnt, de már lerítt róla, hogy nagy energiájú bor. Érleléssel igazan nagy bor válik majd belőle.Illatban élénk, gyümölcsös vitalitás enyhe bőrösséggel. Majd kompótos, deep, deep, deep feeling veszi át, ahogy melegedett. A tannin meg tapadós, hordó domináns a korty. Meg nem épült be teljesen, de már most is erő sugárzik belőle. Cseresznyés, csokis jegyek.

8.)Axios 2016:

Grand Superior Bikavér. Név - görög szó jelentése méltó. Ifj Lőrinc György első, egyedül elkészített vöröse, ezért az elnevezés, hogy méltó borásszá válhasson. Három dűlőről: Nagy-Eged hegy, Nagy-Eged, Hangács. Kékfrankos, merlot, pinot noir, cabernet franc. Érett évjárat - érett alapanyagok. Burgundi stílusban elkészített. Elegancia kitűnik belőle. Virgoncabb virágos illat, kis gyümölcsösséggel. Filigránabb, mint a nagy testvérek, lágy, puha dzsúzos korty, húsos, harapni lehet ízben a gyümölcsösséget, vibráló savak, közepes tanninnal.

Zeneajánló: Michael Kiwanuka  - Piano Joint

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr7815359442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása