Bohemian Wine Souls

Tömény élvezetek - Hennessy, Glenmorangie és Ardbeg

2020. január 24. 19:01 - Winesoul

A Trónok harcából idézve "Közeleg a tél" és bizony ilyenkor hamarabb előkerülnek az otthon melegében a párlatok, miután hazaérünk a zord külvilágból, hogy kicsit átmelengessenek. 

Új évet írunk, így új rovatot indítunk útjára. Amiben a párlatok a.k.a. spiritek vagy ha jobban tetszik rövidek kerülnek előtérbe. Mégpedig azért mert egyre nagyobb teret nyernek és egyre izgalmasabbnál izgalmasabb palackozások érhetőek el a hazai piacon. Így ezen rovatban nem azon idehaza felkapott italokról írunk amiket mindannyian ittunk egy-egy homályba vesző éjszakában, aminek egy házibuli/diszkó/bár/night club(ki hol itta ügyebár, szabadon lehet választani :D ;) :P  ) adta a helyet és a kóstolási lehetőséget. Hanem azon spiritekről, amit -20°-ban is szívesen elkortyolgatnánk egy kandalló előtt,mikor hosszasan merengünk a világ nagy dolgairól.

Az elmúlt években észrevehetően növekszik azoknak a száma akik már keresik, sőt igénylik ezen különleges nedűket. Továbbá sokan pont ilyeneket vásárolnak ajándék gyanánt.

Rovatunk első felvonásában az LVMH tulajdonába tartozó Glenmorangie, Ardbeg és Hennessy trióról lesz szó.

 

74673267_926164287760076_3027372402267914240_n.jpg

Hennessy

Szerintem senkinek se kell bemutatni a világ legismertebb és legelső cognac házát. Alapvetően, h a cognac kerül szóba akkor mindenkinek ez a ház ugrik be elsőre. 

 Hennessy V.S.O.P.

 Borostyános megjelenés. Kiugrik az illata a pohárból étcsokoládé, karamella. Ízben kis vanília és dohány. Akik cognac-al ismerkednek azok ezzel bátran kezdhetik.

Hennessy XO

 A VSOP-nál valamennyivel sötétebb árnyalatú. Illatában a vanília mellett pörkölt csonthéjasok tűnnek fel. Erőteljesebb, selymes de az alkohol számomra kilóg. Számomra csalódás.

Ezután a sokszor együtt emlegetett Glenmorangie és Ardbeg párossal folytattunk vagy ahogy sok helyen nevezik a Szépség és a Szörnyeteg. :D

Glenmorangie

 A lepárlót 1843-ban alapították és neve A nyugalom völgyé-t jelenti .

Glenmorangie 10 éves

A alaptétel exbourbonös hordóban érlelték. Aranysárga szín,  mézes ízjegyek és a végén kicsi mandula is felsejlik.

Glenmorangie 18 éves

 A 18 éves változatot bourbon-ös ,majd az utolsó 3 évben sherry hordóban érlelik.Illat aszalt gyümölcsök, méz. Selymes a korty, kis kakaó és étcsoki. Személy szerint nekem nem adott sokkal többet a 10 évesnél.43%

Ardbeg

 Az Ardbeg 1815-ben kapta meg az engedélyét whisky előállításra. Majd sok lepárlóval együtt bezárt 1980-ban.  Az előbb említett Glenmorangie, volt az aki felvásárolta és megmentette ez enyészetté és történelemmé válástól 1997-ben. 

Ardbeg 10 éves

 A 2008-as év whisky-jét tisztelhetjük e tételben. Erőteljes illatában füstölt hal és talán egy kis sósság van( utóbbi a háttérben), a kortyban megjelennek az illatban is tapasztal jegyek és egy kis gyógyszeresség. Igazi tőzegbomba.Aki szeretne megismerkedni ez erősebben tőzegel , füstös whiskyvonallal annak érdemes ezzel kezdenie. Számomra a nap fénypontja. 46%

Ardbeg Uigeadail -

A nevét (ejtsd: Oog-a-dal) az Ardbeg vízforrásáról kapta. illatában valamivel visszafogottabb a füstösség , de a korty sokkal sósabb. A magasabb alkohol miatt már rétegműfaj. 54,2%

Összegezve: Ha csak a  single maltokat veszem, teljesen eltérő stílust képvisel a két lepárló és ezáltal bebizonyosodik, hogy mennyire sokrétű ital tud lenni a whisky. A cognac megértéséhez és élvezetéhez  viszont továbbra is úgy gondolom, hogy meg kell érnie a kóstolónak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr6615245432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása