Bevallom férfiasan, hogy a füstös italoktól egészen novemberig (LVMH-kóstoló ig) kicsit tartottam. De ott akkor valami megváltozott bennem, mintha csak egy kapcsoló átváltott volna. Persze az ilyen jellegű italok ismerkedésével még gyerekcipőben járok.
E bort, majd egy éve kerülgettük Bohemian-nel. A fő dilemmánk az volt, hogy mivel whisky-s hordóban érlelték és ahogy a neve is jelzi, hogy füstös lesz, vajon valami tartalmasabb étel mellett kóstoljuk vagy önmagában? Hogyan tudná a legtöbb arcát megmutatni e nedű?
Dilemmázásunk túlontúl hosszúra nyúlt, így Bohamian külföldi road tripjét megelőző búcsúztatók (igen-igen direkt a többesszám kedves Olvasó, mivel eltartott pár hétig a búcsúzkodás :D ) keretében önmagában engedtük ki a szellemet a palackból.
Ez volt az első alkalom, hogy ilyen egyedi, sőt (!) forradalmi stílust képviselő borral összehozott a sors.Az, hogy lesz-e több ilyen egymásra találás fogós kérdés. Nem tartom valószínűnek, hogy borászok százai vágnák bele a fejszéjüket ilyen kísérletezésbe. De ha találunk ilyet akkor arról mindenképp beszámolunk, illetve szívesen vesszük a tippeket is ;) .
Technológiai háttérinfó: Az alapanyagot bio művelésű szőlő adta, amit spontán erjesztettek, tradicionális csömöszölési mód, az almasavbontás a héjon erjesztés során történt. A préselés után egyszer használt ex- ír whisky-s hordóban érlelődött 18 hónapig.
Megjelenés: Mély bíbor szín, kicsit pörgetve egészen olajos textúrájú.
Illat: Füst és kis gyógyszeres jegy.Szóval whisky-re jellemző jegyek dominálnak.
Íz: A széles korty követi a már illatában megismert jegyeket, illetve a korty végén sós-füstölt hal villant be.Nagyon komoly beltartalommal rendelkezik és igaz az alkohol nincs elszállva (13,5%) a garatban akad némi alkoholmelegség, de számomra egyáltalán nem zavaró.
Konklúzió: A füstösségéből adódóan rétegműfaj, biztos vagyok benne, hogy megosztja a kóstolóközönséget. De a rutinos kóstolóknak, akik valami újra vágynak és a kalandvágyó szelleműeknek ajánlott próbát tenni vele. A tőzegfanoknak viszont kötelező kóstolóanyaggá nyilvánítanám :P .
Ételajánló: A borász angus steak-et javasolt mellé, amely minél véresebb annál jobb és persze erdei gyümölcsös körettel tálalva.
Ezúton is köszönöm a pincészet borászának, Kis-Gadó Dánielnek a technológiai háttéranyagot és az ételajánlót! Aki kedvet kapott a pincészet boraival való megismerkedésre annak érdemes ellátogatni a jövő heti Winelovers Grand rendezvényre, mivel Ők is jelen lesznek.