Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Figula Bella Róza 2017-2019 & Villa Tolnay Primus Rosé 2016 avagy Túl a tutti-fruttin IX

2021. június 02. 13:02 - Winesoul

Ahogy látjátok kedves Olvasóink, az alrovat korábbi részeivel ellentétben most nem egy, hanem egyszerre több tételről szerzett kóstolóélményünket osztjuk meg Veletek. Mindennek pedig egyetlen és pofonegyszerű magyarázata van, mégpedig, hogy Bohemian közel fél év után visszatért a messzi Tirolba. Így kapva-kaptunk az alkalmon és előtte a csapattal gyorsan szerveztünk egy "elszabadulós" búcsúestet az Ő tiszteletére. Ez a félév hiába telt el viszonylag gyorsan, mégis sokkal többnek érződött számunkra, amikor Bohemian-nel erről beszélgettünk.

Mint már sokszor említettük, különleges alkalomra különleges bor dukál, így esett a választásunk a címszereplőkre, de ne siessünk azért ennyire előre.

Mielőtt rátértünk volna a tételekre házigazdánk, Freja volt szíves welcome drink-ént egy kellemes Etyeki Kúria Pláne Rosé-val megkínálni minket, amely annyira itatta magát, hogy mire megérkezett a csapat másik fele, kénytelenek voltunk még egy palackot bontani belőle. Szörnyű sorsunk van, belátom...

Tökéletes indítója volt az estének a maga lédús pirosbogyós gyümölcseivel és a kellemes habzásával. Ezután, a vacsora mellé és további ráhangolódásként a soproni Stubenvoll pince 2020-as SPRN Rosé-ja került a poharakba. A tavaly alapított pincészet húsvét tájékán debütált a jelenleg 3 tételt számlátó szortimentjével. A 6 ha-os kis pince tulajdonosai a Winelife/Linzer-Orosz pincészetből már ismerős, de mára onnan kiváló és a saját útjukat kereső Orosz Csaba és Orosz Péter. A bor már illatában is jelzi, hogy helye van a rovatban mivel  meggyes jegyek mellett a némi krémes vonal is feltűnik. Kóstolva pedig a seprőntartásból adódó krémesség dominál. A bor 50%-a a Gauer-dűlőről származó kékfrankos, mellette pedig ugyanarról a területről szüretelt zweigelt, pinot noir és cabernet sauvignon teszi teljessé. Véleményem szerint ideális térítőbor azoknak akik nem szeretik a rosékat vagy azoknak akik kiábrándultak a borok ezen kategóriájából egy új reményt adó kóstolóélménynek bizonyulhat. Meg hát jól tudjuk, hogy a soproni borvidék megosztó, de ha letakarva mutatjuk meg olyannak, aki mereven és automatikusan elutasítja az erről a borvidékről kikerült borokat még az is úgy fogja habzsolni, mint ahogy Mi tettük, annyira krémes és jól csúszó borról van szó. Összegezve már az első évből egy szép, tartalmas és egyedi rosét készítettek, ami amúgy best buy vétel, szóval kíváncsian várjuk a folytatást!

A kép alatt pedig már a címszerelőkkel folytatom!

 70357ef6-b2b9-452d-942e-ecce3846ae78.jpeg

A borok annak ellenére, hogy két különböző borvidékről származnak és a pincészetek is eltérőek egy közös pont még is akad mégpedig, hogy mindegyik színtiszta cabernet sauvignon gyümölcse.

A borokról kóstolósorrendben írok.

Figula Bella Róza Rosé 2019-2017-2018

Háttérinfó: Legelőször 2016-ban készült el a pincészet csúcs roséja, amely a borász kislánya után lett elnevezve. A technológiai háttér azonos, tehát minden évben 50-50% a tartályos és a hordós erjesztés és érlelés aránya. A bor spontán erjed, ezután pedig finomseprőn érlelik tovább a palackozásig. Az alapanyag a balatonszőlősi Öreghegy dűlőből származik.

 A borok: A jelenleg piacon lévő '19-es évjárattal kezdtük, illatában elsőre egészen visszafogott, csak melegedve jönnek elő a púderes jegyek. Kóstolva pedig élénk, de nem bántó savgerinc, a kortyban a grapefruit dominál, de némi krémes vonal is felsejlik. A lecsengésnél pedig erőteljesebb korty végi kesernyével búcsúzik a bor. Most szinte szétfeszíti az ereje, zabolátlan még, úgy gondolom, hogy potenciális jelölt lehet egy évről-évre való tesztre, hogy megnézzük miképp fejlődik ez a tutti-frutti-tól mentes csúcsrozé.

Következett volna a '18-as, de megbontva egy meglepő és fura istállós, animális buké tört elő az illatban és kóstolva is kuszább volt. Így félretettük szellőzni és rátértünk a '17-es évjáratra, amely nagyon sokban hasonlított a futó évjáratra, de az érettségből adódóan jól bemutatta, hogy milyenné fejlődhet a '19-es . A krémes, púderes vonal szinte kirobbant a pohárból, kóstolva is ezek sokkal dominálnak, de a grapefruit is, bár halványan jelen van és a korty végi erőteljesebb kesernye is. A csúcstól ez a palack még 2-3 évre volt.

Végül visszatértünk a '18-as palackra, amely szerencsére nagyjából kitisztult és amíg a csajok a rögtönzött táncparketten ropták, addig Mi többiek tanakodtunk. Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy hiába volt a borhűtőben tárolva, nagy valószínűséggel még mielőtt hozzám került volna a bor, akkor hő- vagy fénysokk-ot kaphatott. Amúgy még ezek ellenére is megvan benne minden emlékeztető íz- és illatjegy: a grapefruit, a púder, meg a kesernye is, ez pedig elképesztő, de sajnos sokkal rövidebb a lecsengése, mint a másik két bornak. Kár érte, de örülök neki, hogy visszatértünk rá és hagytunk a palacknak időt, így pedig sokkal jobb élményként maradhat meg a kóstolómemóriámban, még a szépség hibái ellenére is. 

Nem hiába szoktam mondani, hogy ne legyünk rögtön ítélőbíróság, ha egy bor elsőre nem tetszik, mert minden palack egy-egy külön történet. Az is előfordulhat, hogy mi vagy épp a bor nincs jó passzban vagy mint jelen esetben egy szállítási/tárolási baki folytán nem tud kiteljesedni a tétel. Kíváncsiságból rákérdeztem a borászatnál, hogy Ők milyen potenciált látnak a csúcs rozéjuknál. A válasz pedig 4-6 év, ami elsőre sokaknak meglepő lehet, de a '17-es Bella Róza után bizton állíthatom, hogy elképesztő potenciál van e bor minden évjáratában és azok számára, akik a különleges kóstolóélményre vágynak ideális választás lehet. A pincészet, még annyit megemlített, hogy a '16-os Bella Róza egészen fiatalos formában van. 

A Heimann& Fiai portfólió kóstolóbeszámolóban már említett tapasztalt borkedvelő nagylelkű felajánlása volt a következő, kvázi záró tétel. 

Villa Tolnay Primus Rosé 2016

Háttérinfó: A pincészettől érdeklődve megtudtam, hogy e bor készítésének célja nem a klasszikus rosé létrehozása, hanem egy jó és hosszú évig élvezhető bor alkotása. Amúgy tartályban nem alacsony hőmérsékleten erjedt (max 18°C) és neutrális élesztőt kapott.  Alk.: 12,5%

A bor: A  narancs árnyalatú megjelenésében már jelzi, hogy érettebb borral van dolgunk. Illatában púder, babahintőpor, ribizli, meggy, cseresznye és pici málna. Kóstolva egészen szép és még élénk savai vannak, a kortyban szamóca és krémes érzet, míg a korty végén megjelentik egy kis citrusosság és ribizlis kesernye.

Szóval igazán jó a beltartalommal bírt! S bár a csúcsán találtuk a bot, de még véleményünk szerint 2 év potenciál lett volna benne. Az alrovatban eddig szereplő tételek közül még számunkra is az első ilyen szintű visszatekintés volt. Kár, hogy már nincs belőle...  

 

Végszóként mi mást mondhatnék, hogy egy nagyon izgalmas időutazásnak lehettem részese és itt nem csak a borokat értem ezalatt, hanem a kóstolóra a többiek által összehozott retro diszkós '90-es és korai 2000-es éveket idéző zenés- táncos estét is. 

A technikai háttérinfókat a pincészetektől kaptam és ezúton is köszönöm Nekik, hogy válaszoltak a felmerülő kérdéseimre!

U.i.: Anno a születésnapi beszámolóban már emlegettem a szerencsémet, hogy nem futottam össze a büntit nagylelkűen osztogató-fosztogató személyekkel a kijárási korlátozás bevezetésekor. Most pedig hiába múlt el, már bőven hajnali 2 óra, amikor Sunshine-t, Bohemian-nal hazafelé terelve, hajtottak el mellettünk a rend éber őrei. Fortuna kegyes volt hozzánk, ránk mosolygott, szóval továbbhaladtak, pedig bőven elmúlt már éjfél és tartott a kijárási korlátozás. Egyfelől így megúsztuk a büntit, másfelől meg semmi sem árnyékolta be e csodás tavaszi éjszakát!  

Cheers!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr5816526694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása