Bohemian Wine Souls

Kitekintő - Winelovers Grand 2020

2020. április 03. 11:52 - Winesoul

A Winelovers Grand, mint az év első komoly boreseménye izgalmas kihívásnak ígérkezett számomra. A legnagyobb és egyben legnehezebb feladat az volt, hogy kitől és mit illetve a különteremben kóstolható furmintokból mi kerüljön a poharamba. Szörnyű dilemma, kemény élete van egy borkedvelőnek :D ;) .

Viccet félre téve, annyi segítségem volt a furmintokat illetően, hogy nyilvános volt a konkrét borsor, így ez kis könnyítést jelentett a tervezési fázisban. Persze még így is fel volt adva a lecke számomra.

A végső beszámolómba a számomra leginkább tetsző borok kerültek be.

fdffa92d-57e5-49c2-af95-d679acb68e5f.jpeg

 

Tokaj Montium Birtok Furmint 2018

A hazai piac egyik best buy bajnokának tartom a maga 2950 Ft-os árával az apró legyesbényei pincészet furmintját. Illatban a gyümölcsösség mellett a háttérben ott leledzik a tűzköves illatjegy is. A korty feszes citrusok és sós vonal. Közepes test és szép hosszabb lecsengés. 

Árpád-hegy Zafír Furmint 2017

Továbbállunk és a Legyesbényével szomszédos Szerencsen járunk, ahonnan  Varkoly család pincészetétől a löszös Zafír-dűlőből származó furminttal folytatjuk utunkat. A technológiát tekintve fele-fele arányban hordós és tartályos. Illatában behízelgő gyümölcsösség, barack és citrusok, a korty nagyon feszes az illatban megismert jegyeket hűen tükrözi. Szép életpálya elé néz, mindenképp vissza fogom kóstolni amint lesz rá lehetőségem.

Demeter Zoltán Birtokbor (Furmint)2018

Egy héten belűl másodszor volt szerencsém kóstolni ezt, a minden tekintetben eleganciát tükröző furmintot. Illatában  a zöldfűszeres jegyek dominálnak, kóstolva ezek mellett sósság is becsatlakozik és közepes hosszúsággal búcsúzik. 

Szepsy Furmint 2016

Intenzív illatában zöldfűszerek. Kóstolva feszes,citrusok,zöldfűszeres, ásványos hosszú lecsengés.

Szepsy Szent Tamás Furmint 2016

Az egyik legtöbbre tartott tokaji dűlőből származó nedűnél érezhető, hogy más ligába érkeztünk. Illata még nehezen szálazható, szinte súlya van a kortynak. 

Tokaj Nobilis Rány Furmint 2018

A Demeter mellett ezt is volt alkalmam már korábban kóstolni. Eltér az eddig megszokott Nobilis borok stílusától, ami mondjuk szerintem nem baj. Sőt ez is bizonyítja, hogy keresik a fejlődés lehetőségét a pincénélIllatában tűzköves, ami teljesen új élményfaktort kínál. Nagyon feszes strúktúra jellemzi,sós és ásványos jegyei vannak.

Sanzon Tokaj Rány Hárslevelű 2018

Míg a Rány a furmintnak szígorű vonásokat ad, addig e dűlőről készülő hárslevelűek egészen más arcát mutatják meg a terroirnak. Illatában igazi virágcsokor, kóstolva színtiszta barack és hosszú gyümölcsös-sós lecsengéssel búcsúzik. 

Budaházy-Fekete Kúria Christmann Hárslevelű 2018

 Egy korábbi évjáratról szóló élményünkről már beszámoltunk nektek, lássuk mit mutat a 2018-as kiadás.  A technológiában van némi változás most már csak 80%-ban tartályban és a többi hordóban erjedt illetve mostanra 40%-a érlelődött fahordóban. A beltartalomra nem lehet panasz a 7gr/l cukor mellé ugyanennyi sav párosul, így a benne rejlő potenciál, ha engem kérdeztek szépen megnövekszik. Virágos, gyümölcsös illat és íz igazán behízelgő ,de még egy pici palackos érlelést meghálál.

2b7e1479-eb6d-42a1-9215-7566a00e6afa.jpeg

Martin Pasler  Blaufränkisch 2017

 Viszonylag kis tétel, spontán erjedt, új és használt hordóban 16 hónapig érlelődött. Igazi fűszerkavalkád jellemzi, melyet még nehéz szálazni. DE!!! Kóstolva fanyar, igazán dzsúzos gyömülcsbombával van dolgunk, amire a jó savai és az elegáns tannin még rátesz úgymond egy lapáttal. Igazán tökéletes indítása volt a vörösboros körnek.

Anita & Hans Nittnaus Kalk und Schiefer Blaufränkisch 2018

A borászat alap, meszes és palás területekről származó kékfrankosa , mely spontán erjedt és 15 hónapig érlelték 500l -es hordóban. Illatában bőrös és animális,kóstolva nagyon elegáns, semmi kilógó él, színtiszta cseresznye.

Anita & Hans Nittnaus Pannobile 2016

Egy kedves séf ismerősöm már sokszor ajánlgatta, hogy kóstoljak Pannobile borokat, hogy azok mennyivel többet adnak mostanra számára ottani kékfrankosoknál(Igaz Ő a Heinrich pincészetét kóstolta egypárszor :D ) . Én más megközelítést alkalmaznék, mivel nem egy ligában játszik az előbbi borral, sem a dűlős kékfrankosokkal ,amik még nagyon frissek voltak és időt kérnek. Mondhatni ég és föld, nem célszerű hasonlítgatni őket. Összetételét tekintve 60%kékfrankos és 40%zweigelt alkotja és 20 hónapos érlelést kapott. Illatába még a hordós érlelésből származó jegyek uralkodnak. Lágy és selymes a korty , étcsokoládés ízjegyek jellemzik. 

 

Konkluzió: Ha az összképet nézem, akkor mint látszik elég erős volt a fehérboros felhozatal a hazai fronton. A vöröseknél egyértelmű a burgenlandi siker, mivel amit hiányoltam most a magyar vöröseknél, azt ezen borokban megtaláltam mégpedig az eleganciát és az egyensúlyt. Igaz sógorék vörösei erőteljes savgerinccel rendelkeznek, így nem árt erre felkészültnek lenni.

Bohemian anno a Sacha Lichine beszámolójában említette, az alapmondást, hogy akinek nincsen esze legyen notesze. Nos én a nagy sietségben nem vittem magammal sem a kis jegyzetfüzetem, sem a már másra nem maximum fényképezésre jó okostelefonom. De Fortuna kegyes volt hozzám a rendezvényen összefutottam etyeki ismerőseimmel akik rendelkezésemre bocsátották az általuk készített fényképeket, ezúton is köszönöm Nekik és lentebb lévő galériában találjátok a többi képet a rendezvényről.

Vigyázzatok magatokra! Cheers!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr6915454308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása