Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Demeter Zoltán Tokaj Dry Furmint 2017

2021. június 16. 20:05 - Winesoul

A bor és étel párosítás tökéletes harmóniáját sokáig úri huncutságnak, fehér kesztyűs sznobizmusnak gondoltam, mert valahogy úgy hozta az élet, hogy nem volt ilyenben részem. Végül, körülbelül két éve, amikor Bohemian-t először vendégül láttam szerény otthonomban, csoda történt. Ugyanis a számára készített erdei gyümölcsmártásos vörösboros-meggy chutney-s sertés szűzpecsenye tökéletes harmóniában volt a mellé megbontott borral, ami egy 2013-as Luka Zweigelt volt. Pedig teljesen eltérő bort használtam a főzéshez, ami amúgy egy 2015-ös Etyeki Kúria Red volt, de mégis megvolt az összhang.

Ezt követően sokáig nem volt ilyen szintű kulináris "wow élményben" részem. Való igaz, nem egyszerű a bor étel párosítás, mert nüansznyi apróságokon is megbillenhet az egyensúly, de tény, hogy ez egy izgalmas kihívásnak ígérkezett. Majd az óév utolsó napján egy brokkolis-répás zöldségfasírt kezdte megközelíteni, de ott a dresszing nem passzolt a tavalyi év lezárásának alkalmából bontott 2016-os Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelűhöz

Természetesen nem adtuk fel a kísérletünket és végül siker koronázta a kitartásunkat. De, hogy mi is volt az étel, ami tökéletes összhangban volt a 2017-es évjáratú Demeter Zoltán Tokaj Dry Furmint-tal, arról már a tovább mögött mesélek.


b07cef5f-91c6-42e4-9742-54f8ab9e128f.jpeg

 

Amúgy elég trükkös a boros téma ezen oldala, mert ha kicsit megnézzük a szaklapokat és a benne szereplő, nagy tudású séfek által elkészített ínyenc falatokat, amiket a borok mellé ajánlanak, nem igazán tudnak lényegi segítséget adni a hétköznapi mezei halandóknak. Mivel az általuk elkészített ételeket kevésbé lehet megvalósítani a kis ember konyhájának felszereltsége és a pénztárcájának szűkössége okán, főleg ha még család is van.

Valahogy úgy érzem, hogy  a szakma ezen képviselői nem igazán gondolnak arra, hogy csak úgy tud a magyar bor-  és gasztrokultúra előrébb lépni, ha bevonják a szerényebb, mezei fogyasztói réteget is.  Meg hát, tegyük fel, hogy az átlag mezei fogyasztót szeretnénk elkápráztatni egy-egy jól elkészített mindennapokra szánt borral vagy egy egyszerűbben prezentálva a bor-étel párosítást, akkor már mondhatjuk, hogy el is indultunk a fejlődés útján. Gondoljunk bele és tegyük a szívünkre a kezünket, őszintén nem lenne jó látni, ha olyan szintre jut el a hazai gasztronómia és a bor kultúrája. mint az olaszoknál, a franciáknál vagy a spanyoloknál? Bízom benne, sőt tovább megyek (!!!) hiszem, hogy idővel egyre többen ráébred ezek fontosságára és akkor mindez meg is valósul! 

Most pedig előbb Bohemian receptjével, majd a borról való meglátásainkkal folytatom.

Gombás-baconos túróval töltött héjában sült krumpli csirkemell steak-el

  •  Először előfőzzük a félbevágott krumplit - kb félig maradjon is kemény -, majd kivájjuk a közepét, ha túlfőzzük akkor macerásabb a vájás!
  • A kivájt krumplit is felhasználjuk! Nem hagyunk kárba veszni semmit se, így sóval, borssal, egy kevés fokhagymaporral és kicsi liszttel összegyúrjuk és kis golyókat formázunk belőle
  • A túrót összekeverjük a baconnel és a felaprított gombával, fűszerezzük és beletöltjük a krumpli belsejébe.
  • A csirkemellet ujjnyi vastagra szeleteljük, fűszerezzük, majd serpenyőben jól átsütjük. A töltött burgonyát és a kis burgonyagolyókat bevágjuk az előmelegített sütőbe.
  • Végül amint minden kész van vagy akár közben is a jól végzett munka jutalmaként töltünk egy pohár bort!

 

Ahogy már a születésnapi boros beszámolómban meséltem, volt egy sokat várt és régóta dédelgetett kóstoló amit a kijárási korlátozás bevezetése semmissé tett. Így amikor Bohemian itthon maradt sógorék lockdown-jának köszönhetően gondoltam érdemes lenne megnéznünk 1-1 tételt hiszen régen kóstoltuk ezeket a borokat. Most pedig következzék  várva várt kóstolóbeszámoló:

Demeter Zoltán Tokaj Dry Furmint 2017 

Háttérinfo: A szortiment belépő tétele. A Hold-völgy és a Veres dűlő adta a bor alapját képező szőlőt. Egészfürtösen lett préselve, az erjedés beoltva tartályban történt ,amit rövid ideig tartó fahordós érlelés követett. Maradékcukor: 8gr/l

Megjelenés: Világos szalmasárga, a kor meg se látszik rajta.

Illat: Nos illatában, már felsejlik, hogy érettebb borral akadt dolgunk. Zöldfűszerek, foszlós kalács és magvas jegyek.

Íz: Elsőre visszafogott, leginkább magvas jegyek dominálnak a végén kicsi mandulás kesernye. Ahogy melegszik előtör a bor kedves, behízelgő, gyümölcsös, édeskés oldala is, színtiszta barackos ízjegyek, a korábban is érzett keresnye kicsit erőteljesebbé válik, de még pont nem zavaró. Másnap pici sósság is csatlakozik a gyümölcsösség mellé. A viszonylag magasnak tűnő 14%-os alkohol nem lóg ki, egyensúlyban van. 

Konklúzió: A palackunkat a csúcs közelben találtuk. Összesen csak 266 kartonnyi, tehát, ha helyesen számolok 1596 palack készült. E bor jó kiindulópont lehet azok számára akik elmerülnének a tokaji furmintok világában.   Emellett, ha figyelembe veszem, hogy egy elegáns, rétegzett furmintot kaptam a pénzemért, emlékeim szerint 4600-4700Ft körüli áron jutottam hozzá, akkor jó vételnek minősül. Jelenleg, pedig már a 2018-as évjárat van forgalomban. 

Reményeim szerint az idei év során végre alkalmat tudunk keríteni a dűlős tételekre is és akkor, majd folytatom a mesélést!  

Végezetül Bohemian bölcs meglátásával és zenei ajánlatával zárom soraimat. Ha egy jó bort kóstolsz/iszol/ízlelgetsz mindegy, hogy egy szervezett kóstolón/rendezvényen történik vagy odahaza egy jóbaráttal étel mellett fogyasztva.

A lényeg az élmény és amit ad!

Cheers & Bon appétit!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr8316397786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása