Két, számunkra igencsak kedves borvidékről választottunk egy-egy mindennapokra szánt bort, amelyek jól tükrözik mennyire sokszínű és mennyi újdonságot rejtenek e vidékek, még az ilyen nagyobb kóstolótapasztalattal rendelkező borisszáknak is, mint amilyenek Mi vagyunk.
A Stubbenvoll pincészetről egy korábbi beszámolóm bevezetőjében már elmeséltem a tudnivalókat, így nem ismételném önmagamat. A mellette kóstolt burgenlandi vöröset, még Bohemian-től kaptam az egyik hazalátogatása során. Végül, egy késő tavaszi-kora nyári este Freja-nál való baráti grillezős-borozós alkalom során eljött az ideje, hogy "megmérkőzzön" egymással a két bor.
Lehet meglepő módon, de nem is szaporítom tovább a szót és a kép alatt, pedig fény derül, hogy milyen bort alkottak az Orosz fivérek, meg milyet a sógorok!
Stubenvoll SPRN Vörös NV
Háttérinfó: A bor 40%-a kékfrankos, a többi pedig pinot noir, syrah és cabernet sauvignon. Eltérő időpontokban szüretelve, külön erjesztve és érlelve. Az érlelésnél az alapanyag harmada volt csak 500l-es használt hordóban a többi acélban érlelték. A palackozás előtt történt a házasítás.
Megjelenés: Élénk rubin, áttetsző akár egy kadarka
Illat: Kirobbanó meggylé mellette pedig szegfűszeg és fahéj illetve pici eper. Nice..
Íz: A korty lendületes, frissítően és jólesően fanyar gyümölcsösség. Van benne egy elsőre nehezebben beazonosított kökényes,éretlen szederre emlékeztető kesernye is, ami fokozza az élményt.
Landhaus Paul Premium Cuvée 2018
Háttérinfó: Merlot,zweigelt és kékfrankos alkotja
Megjelenés: Közepesen mély bíbor
Illat: Alapvetően az animális jegyek uralják, de idővel némi cseresznyés gyümölcsösség is feltűnik.
Íz: A kortyban már valamivel több a gyümölcsösség, de alapvetően a krémes-trüffell-es - valószínűleg a hordós érlelésből adódó jegy- dominál, a lecsengésben pedig kávés-étcsokis ízjegyek tűnnek elő
Konklúzió: Elmondható mindkét borról, hogy picit rutinosabb kóstolót igényel. Az elsőnél a kökényes, éretlen szedres kesernye az, ami nem mindenkinek tetszhet, a másodiknál meg az animalitás az, ami felkészültséget és nyitottságot igényel. A Stubenvoll a maga 2450 Ft-os árával ideális nyári vörös. A Landhaus Paul pontos áráról sajnos nincs infóm, de miközben kutattam utána olyan 6€-ra lövi be a Vivino, így Én ezt veszem alapul. Ezen az áron meg remek közepes testű vörös, amely akár a hűvösebb őszi napokra is kitűnő választás lehet.
Cheers!