Bohemian Wine Souls

Egyperces impressziók - Gilvesy Bohém 2017-2019

2021. október 31. 07:55 - Winesoul

Az egyik korábbi írásunk debütálása pont egy nappal a blog létrejöttének második évfordulója utánra esett. Az oldalunk közösségi felületén aznap írt posztnál megemlítettem, hogy előzetesen volt egy kóstolótervem e jeles alkalomra, amit végül sajnos a nyár folyamán nem tudtunk megvalósítani.

Nem árulok zsákbamacskát, a végén csak sikerült összehoznunk és jelen írásom erről szól. Szerencsére az "ünnepnapot" követő pár nap elteltével a "nagy csapat" 3/5-nek sikerült összeülni és  így végre már sor kerülhetett a Gilvesy pincészet Bohém tételének 3 évjáratból álló mini vertikális sor kóstolására. Sajnos Bohemian még mindig a messzi Tirolban "szórakoztatja" sógorékat és Henchman se tudott most csatlakozni a díszes társasághoz.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy a '18-as egy év után most mit fog mutatni, Freja pedig nagylelkűen bedobta a közösbe a saját gyűjteményéből való '17-est és Sunshine-nal hamar gyorsban szereztünk egy palackkal a jelenleg futó '19-es évjáratból.

 A kép alatt pedig már a borokról való tapasztalatinkkal folytatom!

245230343_622548698755282_7030825841953829822_n.jpg

Háttérinfó:  A '19-es Bohémet rajnai rizling, olaszrizling és sauvignon blanc egyenlő arányban alkotja. A bort spontán tartályban erjesztették, majd abban is érlelték 7 hónapig, az alkoholfok 13%..

A '18-as alapját az olaszrizling (40%) és a szürkebarát (30%) adja, a fennmaradó részen egyenlő arányban osztozik a rajnai rizling és a  sauvignon blanc . Az erjesztés és érlelési idő, megegyezik a '19-sel, az alkoholfok 12% .

Ha fajtaösszetétel szerint nézzük a '17-es eddig a legváltozatosabb a Bohémek közül, mert furmint is van benne az olaszrizling, rajnai rizling, pinot gris és a sauvignon blanc-on túl. Ebben az évben nagyobb részben tartályban kisebb részt hordóban történt az erjesztés, az érlelés viszont csak tartályban volt. Ez alapvetőn a 2013-as első évjárattól egészen '17-ig, így volt, sőt '13-'16 között részben hordóban érett alapanyag is került bele a kész borba. Az alkohol 12%.

A borok: A sort a '19-sel kezdtük, a fajták szépen adják át egymásnak a teret, egyik se akar túlnyomóan uralkodni. Először a sauvignon zöldes jegyei bukkanak fel, majd zöldalma és pici petrolosság is érződik. Kóstolva a citrusos-sós ízjegyek uralkodnak és pici jól eső kesernyét is érezni a korty évén.a lecsengése közepesen hosszú.

Következett a '18-as, amely már némi érettséget is szedett magára. Illatában zöldalmás és sárga körtés jegyek, kóstolva sós-érett almás ízekkel és integrált savakkal találkozunk. 

Végül a sort a '17-el vártuk, amelynek egész visszafogott illata volt csak halványan lehetett érezni némi almás jegyet. Beleízlelve ez a legsósabb a sorból, a korty egész ívét uralja, emellett még a citrusos jegyek is vannak, de csak a másodhegedűs szerepét kapja csak. A savérzet jóval magasabb az előbbi kettőhöz képest és a korty végét, erőteljes kesernye zárja, amely számunkra sok volt. 

Konklúzió:  A fentebb írtakból is jól látszik, hogy nem "egynyári" bor a Bohém, megfelelő körülmények között tartva a palackot szépen tud érlelődni. Ez már csak azért is lehet meglepő, mert a 1950 Ft-os árával kevés hasonlóval találkozik a borissza.

A sor legkerekebb, legletisztultabb tagja a '18-as volt, még volt benne 1-3 évnyi potenciál, szerencsémre akad még a kincseskamrámban 2 palack, így tudom folytatni a bor fejlődési ívének a szemlélését. A '17-es, bár sokkal fiatalosabb sokkalta szigorúbb arcát mutatja a Bohém-nak, talán ez, csak abban az évben alkotóelemként benne lévő furmintnak vagy az évjáratnak köszönhető nem tudom. Ez se volt még a csúcsán, de a korty végi kesernye túlzott erőssége árnyalta az összképet ez pedig megosztotta a kóstoló társaságot.

Végül soraimat a jelenleg piacon lévő 2019-es kiadásról szóló meglátásaimmal zárnám. Ez a bor valahol a 2 elődje között helyezkedik el, várhatóan hosszabb életpályát fog befutni, mint a '18-as, mert sokkalta feszesebb, ásványosabb annál, inkább a '17-hez hasonló görbét fog leírni a fejlődése. Bármennyire is sajnáljuk, hogy a kis kerekséget, teltebb érzett adó, barátságos szürkebarát kikerült az alkotóelemek közül, meg kell hagyni, végül is jót tett neki! Emiatt is gondolom azt, hogy nagyon izgalmas kísérletnek nézünk elébe a 2019-es Bohém kapcsán, mert öröm lesz nézni milyenné fejlődik az elkövetkező évek során e bor!

Ezúton is köszönjük kedves Olvasóink, hogy Velünk tartotok a kalandos utunk során. Bízom benne, hogy sok-sok kóstolóélményről fogunk tudni továbbra is beszámolni nektek.

Cheers!

245045801_603838524379377_3253659496416781430_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr816693418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása