Bohemian Wine Souls

Volt 1x1 - Ronda rucis borkóstoló

2022. február 07. 14:17 - Winesoul

A születésnapi beszámolóban már említettem, hogy ajándék gyanánt a többiek megtréfáltak egy "csúnya" karácsonyi pólóval. Ennek hátterében annyi volt, hogy nem állt szándékomban beruházni egy ilyen ruhadarabra és Freja-tól előzetesen felmentést is kaptam, csak annyi volt a kérése, hogy vegyek részt az esten, amit szervez egy üde színfoltként és feltöltődés gyanánt a karácsonyi nagy hajrában. Természetesen eközben másodmagával furfangos tervet kieszelve mozgásba lendült! Ezzel pedig beteljesedett a legfőbb vágyuk és egyben megpecsételődött a sorsom is, tehát nem úsztam meg és végül csak "kénytelen" voltam magamra ölteni efféle ruhadarabot.

Felvezetőként többféle buborékos nedű fogadta az ilyen-olyan okoknál fogva eltérő időben érkező szomjas vendég "sereget". Számomra pedig az Etyeki Kúria viszonylag újdonságnak számító Chardonnay-Pinot Noir Méthod Charmat pezsije jutott, mellyel már a piacra kerülés óta szemezek. Ez egy szuper gyümölcsös, a dosage (6,2 gr/l)  is pont megfelelő, sőt többnek érződik! Egyesek számára térítő pezsgőszerepét is betölthetné, kvázi belép a száraz pezsgők világába! 

A kóstoló közben még ajándékozásra is jutott idő, pontosabban ajándékozós játékra, amelyet a Freja vetett fel az est szervezése során. Izgalmas és szórakoztató volt egyben. Mivel senki sem tudta mi lapul a csomagokban, így a pulzusszámok az égbe emelkedtek és megkezdődött a "csata" az ajándékokért!

A kép alatt Freja ismerteti e játékot és a szabályait, utána rátérek a Kúria pinot noir tételéhez fűződő emlékeimre végül pedig a borokra!

   260787618_310564070933850_3316417653730921284_n.jpg

Egy karácsonyi buli nem nélkülözhet egy kis izgalmat! Legalábbis északon nem, ahol a sötét téli napok, hogy is mondjam, befelé fordítják az ember elméjét.

Eme játék egy igazán egyszerű és nagyon jókedvre derítő móka. Előre megbeszéltük, hogy az ajándékok max 2000 forint értékűek legyenek (nem mindegy, hogy egy 500 forintos szellentőpárna, vagy egy herendi étkészletért folyik a harc). 

Az ajándékokat az asztal közepére helyeztük és úgy lehetett elvenni egyet, ha a dobókockával 6-ost dobtunk. Addig dobunk, ameddig minden ajándék gazdára lel. És mi történik, ha valakinek nem jutott? Aggodalomra semmi ok, ugyanis most kezdődik az igazi móka. Eljött a rablás ideje! Ugyanúgy 6-os dobással lehetett rabolni mástól (udvariasabb verzióban cserélni) és erre a szakaszra 5 percet szántunk. Persze lehet több is, de már így is fájt a hasunk a nevetéstől. Senki sem távozott üres kézzel, így elkelt a delikát doboz, a sorsjegyek, a kerámia szarvas és a sok karácsonyi hangulatú csomag. A szellentő párnát idén kihagytuk, de ami késik, nem múlik.

Most pedig kedves Olvasóink vissza is adom a szót Winesoul-nak:

Ahogy a Barakonyi vertikális bevezetőjében is említettem, háromszor volt lehetőségem részt venni az Etyeki Kúria Pinot Noir tétele köré épített vertikális kóstolón. A számomra legelső '17-es, olyan mértékű benyomást tett rám, hogy ott és akkor hivatalosan is ünnepnapnak nyilvánítottam a napot, amikor tartani fogják ezen eseményt. A folytatás még jobban felülmúlta a várakozásaimat, ebben nem kis szerepe volt a néhai Sánta Zoltán tanár úrnak. Olyan interaktívvá tette az előadását, olyan lendülettel és alázattal adta elő a mondandóját, ahogy azt csak a legnagyobbak tudják. Csupa pozitív életszemlélet illetve őszinteség sugárzott belőle, a szeme is szinte csillogott miközben beszélt hozzánk, akik az egyszerű borissza kóstolóvendégeket testesítettük meg.

Felmerülhet bennetek a kérdés, hogy miért mondom el mindezt?

A válasz annyi, hogy nem mindenki tud, úgy előadni, hogy közben nem kérkedik a nagyobb kóstolótapasztalatával vagy tudásával. Sajnos a következő évben az esemény felemásra sikeredett, egy elég erőteljes beszólásnak köszönhetően, amellyel a kóstolóközönséget illeték. Lényegében annyi volt, hogy egy 3 tételes játékos vakkóstoló keretein belül ráhangolódtunk az eseményre. Egy alapszériás '16-os burgundi, amely kissé nyers állapotban volt és két '15-ös hazai, amely közül az egyik a Kúriájé, a másik meg a Sauska tokaji Birs Pinot-ja. Utóbbi mély téglás árnyalata, földes-fűszeres illatvilága, rétegzettsége és fogyaszthatósága sokakat behúzott a csőbe - köztük jómagamat is- és ezt tippeltük a külföldinek. A játék végén kézfeltartással megtippelhettük, hogy melyik-melyik tétel és a vendégelőadó kissé lekezelő és fennhéjázó stílusban csak annyit mondott: " Úgy látom sokaknak vissza kell még ülni az iskolapadba." Pöccre elnémult a közönség, vágni lehetett a csöndet, szerencsére az eseményt levezénylő Gézárt Anna, Mérész Sándor főborásszal együtt gyorsan mentette a menthetőt, de láttam az arcukat, hogy Ők se számítottak ilyen fajta kinyilatkoztatásra. Amúgy emelem kalapomat a lélekjelenlétükért és ezzel sikerült minimalizálni az okozott kárt, illetve a közönség is jobb szájízzel lépett tovább. Bízom benne, hogy eljön majd azaz idő, amikor újra meg lesz tartva a kóstoló, mert hiányzik az odavezető út, a táj szemlélése és nem mellékesen az Kúria légköre és csapata.

Addig is, míg el nem jön eme alkalom, továbbra is bőszen kóstolóm a Kúria borait. Ennek első állomása pedig most következik!

Etyeki Kúria Pinot Noir 2013 Magnum

Háttérinfó: Hűvös év bora és, mint Sunshine pár évvel ezelőtti pincelátogatás során felírt jegyzeteiből kiderült a legelső év, hogy magnum palackos verzió megjelent a piacon. A pincészet honlapjáról meglesett technikai infók szerint összesen 10 hónapig érlelték 300 és 228 literes magyar és francia tölgyhordókban (30% új)

Megjelenés: Egészen mély mag, halvány rubin árnyalatokkal és barnás karima jellemzi.

Illat: Aszalt szilva, szilvalekvár, meggy, cseresznye, karamell, étcsoki, utóbbi szerintünk már az érettségéből adódott, szóval nem hordós jegy.

Íz: Alapvetően a ribizlis jegyek domináltak, utóízben némi csipkebogyó is felbukkant. Meglepően még élő savakkal találkoztunk, talán a korból adódó némi édeskés érzet is volt benne

Konklúzió: Csúcsán, a legjobb pillanatában találtuk a palackomat. Meg van benne a fajta törékenysége, ami a hazai pinot-nál ritka, de ugyanakkor tartalmas, érett és komplex is. Freja szavait idézve: " Minden a helyén van!" . Emeljük a kalapunkat a főborász, Mérész Sándor tiszteletére! 

Ezután kissé éles váltásként egy idehaza is jól ismert és általunk igencsak kedvelt nedű speciális kiszerelésű változata következett, amelyet kis közvetítés segítségével Freja hozatott a messzi zord északról. A Bag in Box-os csomagolás, bár előfordul idehaza, de kevés pincészet repertoárjában található meg. Jellemzően az olcsóbb, egyszerűbb borok kerülnek BiB-be, a fehérek közül pl : Irsai, cserszegi és emellett rozé és könnyű vörös verzióval is alkalomadtán összelehet futni. Az, hogy van-e eltérés az anyagot illetően fogalmam sincs. Viszont, ha abból indulok ki, hogy az új-zélandiak képesek egy-egy 40000 Ft körüli parcella válogatott csúcs pinot noir-t is csavarzár alá rakni (pl: Felton Road), akkor biztosak lehetünk abban, hogy a csomagolóanyagon nem spórolnak és kimaxolják a lehetőségeiket. Vegyük azt, hogy idehaza sajnos van még egy olyan közösség akik azt vallják, ha csavarzáras akkor biztos gyengébb minőség képvisel, pedig azért lássuk be ez nem fedi a valóságot. Ahogy már sokszor elmondtam egy általános boros edukációra lenne szükség, amellyel talán rendet lehetne tenni a fogyasztói fejekben, ami által megszűnhetne a sok rossz berögződés vagy a téves információáramlás. Ezt viszont csak, úgy lehet kivitelezni, ha a nagy boros megmondó emberek is sutba vágják a sznobista hozzáállást és a hétköznapi emberek nyelvén, nem fellengzősen vagy lekezelően állnak hozzá az egyszeri, alkalmi borisszához!

Most pedig jöjjön az este meglepetése!

Matua Sauvignon Blanc 2020 BiB

Megjelenés: Halvány szalmasárga

Illat: Fajtajelleges intenzív zöldes jegyek dominálnak, egres héja, csalán, zöldfűszeres frissesség, de még némi ananász is előbukkan és pici citrus. Az utóillatban a szárazpróbánál Freja lestyánt vélt felfedezni.   

Íz: A korty ultragyümölcsös, citrusok, egres, talán pici csalán is. Nagyon jó savakkal és közepes hosszal rendelkezik. 

Konklúzió: Egyszerre volt kellemes és meglepő élmény BiB-ből kóstolni, bár úgy lett volna igazi, ha egymás mellett nézünk meg egy üveges verziót is vajon van-e egyáltalán eltérés?. Noha még akkor is ott van a palackdifi esélye is. Mindenesetre továbbra is hozza a kedvelt friss, üde, ropogós sbl formát, amiért megszerettük ezt a bort.

Végszóként bízom benne, hogy egy újabb hagyományt teremtett a mi kis közösségünk illetve remélem Freja játékleírása kedvet hozott egy ilyen este összehozására. Hiszen nem az a fő, hogy minél nagyobb legyen az ajándék, hanem hogy azok társaságában legyetek akik közel állnak hozzátok!

Cheers!

264377587_444345013866219_2819005632854393557_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr5216787594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása